Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum puteti evita atragerea raspunderii solidare? In cele ce urmeaza vom vedea care este latura subiectiva a procedurii de evitare a raspunderii solidare pentru obligatiile fiscale neachitate de societate.
Potrivit art 25 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, raspund solidar cu debitorul urmatoarele persoane:
Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile prezentului cod, raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Persoana juridica raspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil in conditiile prezentului cod sau declarat insolvent daca, direct ori indirect, controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul si daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
Raspunderea persoanelor priveste obligatiile fiscale principale si accesorii ale perioadei pentru care au avut calitatea ce a stat la baza atragerii raspunderii solidare’’.
De este insuficient reglementata procedura de atragere a raspunderii solidare?
In primul rand, nu sunt stabilite criterii privind dovedirea relei credinte in ceea ce priveste actiunile administratorilor, asociatilor sau ale altor persoane care au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea, care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, sub orice forma, a activelor debitorului, care in perioada exercitarii mandatului nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei sau care au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale.
Faptul ca nu sunt stabilite criterii clare prin Codul de procedura fiscala, in functie de care sa se evalueze situatia de rea credinta, lasa la aprecierea organelor fiscale sa stabileasca in functie de criterii mai mult sau mai putin subiective, atragerea raspunderii personale a administratorului unei societati sau a altor persoane considerate ca au contribuit la starea de insolvabilitate a debitorului care inregistreaza obligatii fiscale catre bugetul de stat.
In al doilea rand, atragerea raspunderii solidare, in situatia in care sunt antrenate mai multe persoane raspunzatoare pentru obligatiile fiscale ramase neachitate de firma, genereaza discriminari intre persoanele fizice care detin bunuri in patrimoniu si persoanele fizice care au instrainat bunurile personale in scopul sustragerii de la executarea silita, existand si posibilitatea in care o singura persoana care nu a contribuit in mare masura la starea de insolvabilitate a firmei debitoare sa suporte intreg prejudiciul, pe care apoi sa incerce sa si-l recupereze de la celelalte persoane prin actiuni judiciare pe cale civila.
Material preluat din Top 50 de situatii in care inspectorii fiscali comit abuzuri, un proiect marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Declaratii fiscale. Ce consecinte apar in caz de nedepunere?Compensare creante neoperata de toate partile participante si raspunderea solidaraZOOM FISCAL: Reaua-credinta, conditie SINE QUA NON pentru atragerea raspunderii solidareAtragerea raspunderii solidare - procedura de recuperare a creantelor fiscaleExecutare silita. Se poate incheia un contract de cesiune de creante, cedand o parte a creantelor?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"