Tags: raspundere solidara, evitarea raspunderii solidare, neachitarea datoriilor societatii
Cum puteti evita atragerea raspunderii solidare? In cele ce urmeaza vom vedea care este latura subiectiva a procedurii de evitare a raspunderii solidare pentru obligatiile fiscale neachitate de societate.
O problema controversata de procedura fiscala, insuficient reglementata de Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, o reprezinta procedura de atragere a raspunderii solidare, cu patrimonial personal, a administratorilor, asociatilor sau a altor persoane cu functii de conducere, pentru obligatiile fiscale neachitate de societatea comerciala catre bugetul statului.
Potrivit art 25 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, raspund solidar cu debitorul urmatoarele persoane:
A) asociatii din asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii intreprinderilor familiale, pentru obligatiile fiscale datorate de acestea, alaturi de reprezentantii legali care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta;
B) tertii popriti, in situatiile prevazute de Codul de procedura fiscala, in limita sumelor sustrase indisponibilizarii;
C) reprezentantul legal al contribuabilului care, cu rea-credinta, declara bancii, ca nu detine alte disponibilitati banesti.
Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile prezentului cod, raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
A) persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declararii insolvabilitatii, cu reacredinta, au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea;
B) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, cu reacredinta, sub orice forma, a activelor debitorului;
C) administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, cu rea-credinta, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate;
D) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale;
E) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinta, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fara ca acestea sa fie cuvenite debitorului.
Persoana juridica raspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil in conditiile prezentului cod sau declarat insolvent daca, direct ori indirect, controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul si daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
A) dobandeste, cu orice titlu, dreptul de proprietate asupra unor active de la debitor, iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila a tuturor activelor dobanditorului;
B) are sau a avut raporturi contractuale cu clientii si/sau cu furnizorii, altii decat cei de utilitati, care au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul in proportie de cel putin jumatate din totalul valoric al tranzactiilor;
C) are sau a avut raporturi de munca sau civile de prestari de servicii cu cel putin jumatate dintre angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.
Raspunderea persoanelor priveste obligatiile fiscale principale si accesorii ale perioadei pentru care au avut calitatea ce a stat la baza atragerii raspunderii solidare’’.
De este insuficient reglementata procedura de atragere a raspunderii solidare?
In primul rand, nu sunt stabilite criterii privind dovedirea relei credinte in ceea ce priveste actiunile administratorilor, asociatilor sau ale altor persoane care au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea, care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, sub orice forma, a activelor debitorului, care in perioada exercitarii mandatului nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei sau care au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale.
Faptul ca nu sunt stabilite criterii clare prin Codul de procedura fiscala, in functie de care sa se evalueze situatia de rea credinta, lasa la aprecierea organelor fiscale sa stabileasca in functie de criterii mai mult sau mai putin subiective, atragerea raspunderii personale a administratorului unei societati sau a altor persoane considerate ca au contribuit la starea de insolvabilitate a debitorului care inregistreaza obligatii fiscale catre bugetul de stat.
In al doilea rand, atragerea raspunderii solidare, in situatia in care sunt antrenate mai multe persoane raspunzatoare pentru obligatiile fiscale ramase neachitate de firma, genereaza discriminari intre persoanele fizice care detin bunuri in patrimoniu si persoanele fizice care au instrainat bunurile personale in scopul sustragerii de la executarea silita, existand si posibilitatea in care o singura persoana care nu a contribuit in mare masura la starea de insolvabilitate a firmei debitoare sa suporte intreg prejudiciul, pe care apoi sa incerce sa si-l recupereze de la celelalte persoane prin actiuni judiciare pe cale civila.
De asemenea, trebuie aduse imbunatatiri in procedura raspunderii solidare si sub aspectul atragerii acestei raspunderi in functie de gradul de participare al administratorilor vechi si noi la starea de insolvabilitate a firmei debitoare, in sensul ca un administrator raspunde solidar pentru toate obligatiile fiscale datorate de societate catre stat, cu toate ca este posibil ca in timpul mandatului sau obligatiile neachitate de firma sa fie foarte mici in raport cu cele nascute ulterior incheierii mandatului sau.
Material preluat din Top 50 de situatii in care inspectorii fiscali comit abuzuri, un proiect marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O persoana fizica pune la dispozitie in baza unui contract de comodat, 2 imobile societatii A SRL pentru a fi inchiriate.
Societatea A SRL, la randul ei da in administrare aceste imobile societatii U SRL.
Societatea U SRL are obligatia/indatorirea, printre altele, in baza contractului incheiat intre parti, A si U, sa incheie contracte de inchiriere in nume propriu.
Societatea A SRL are obligatia sa plateasca administratorului U SRL toate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Achizitionam marfa din Germania, iar de transport se ocupa furnizorul, care ne refactureaza costul transportului. Este o munca asidua ca sa obtinem informatiile necesare emiterii codurilor UIT. In caz ca nu se emit codurile, cine va fi penalizat? Olmix Eco si firma de transport? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Titularul unei intreprinderi individuale realizeaza deplasari in strainatate. Pentru transportul pe teritoriul Romaniei catre aeroport la plecare si de la aeroport spre casa la intoarcere apeleaza la servicii de ridesharing (Uber, Bolt). Facturile sunt intocmite cu datele intreprinderii individuale si sunt achitate folosind cardul acesteia.
Aceste facturi sunt emise de Bolt / Uber in numele unei firme din Romania.
Intrebarea mea este daca acestea ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Demolare casa in vederea construirii unui bloc pentru generare de venituri.
In 12.2020 societatea a achizitionat o casa de la o persoana fizica. In prezent societatea s-a decis sa demoleze casa si sa construiasca un bloc pentru generare de venituri.
Care va fi monografia contabila pentru demolarea casei, a cheltuielilor cu demolarea si a autorizatiei de demolare?
Cum se va inregistra valoarea ramasa neamortizata a casei?
Toate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un cabinet individual de psihologie achita anual o taxa (cotizatie) catre Ministerul Transporturilor, in vederea prelungirii autorizatiei de functionare pentru emiterea de avize psihologice in domeniul psihologiei transporturilor.
Ministerul Transporturilor nu a revenit cu factura pentru aceasta cotizatie achitata la inceputul anului. Poate fi considerata deductibila cheltuiala numai in baza ordinului de plata in care este facuta mentiunea "Cotizatie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<