Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum se poate evita raspunderea solidara pentru obligatiile fiscale neachitate de societate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Sep. 2018
Tags: raspundere solidara, evitarea raspunderii solidare, neachitarea datoriilor societatii

Cum puteti evita atragerea raspunderii solidare? In cele ce urmeaza vom vedea care este latura subiectiva a procedurii de evitare a raspunderii solidare pentru obligatiile fiscale neachitate de societate.

O problema controversata de procedura fiscala, insuficient reglementata de Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, o reprezinta procedura de atragere a raspunderii solidare, cu patrimonial personal, a administratorilor, asociatilor sau a altor persoane cu functii de conducere, pentru obligatiile fiscale neachitate de societatea comerciala catre bugetul statului.

Potrivit art 25 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, raspund solidar cu debitorul urmatoarele persoane:
A) asociatii din asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii intreprinderilor familiale, pentru obligatiile fiscale datorate de acestea, alaturi de reprezentantii legali care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta;
B) tertii popriti, in situatiile prevazute de Codul de procedura fiscala, in limita sumelor sustrase indisponibilizarii;
C) reprezentantul legal al contribuabilului care, cu rea-credinta, declara bancii, ca nu detine alte disponibilitati banesti.

Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile prezentului cod, raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
A) persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declararii insolvabilitatii, cu reacredinta, au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea;
B) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, cu reacredinta, sub orice forma, a activelor debitorului;
C) administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, cu rea-credinta, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate;
D) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale;
E) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinta, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fara ca acestea sa fie cuvenite debitorului.

Persoana juridica raspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil in conditiile prezentului cod sau declarat insolvent daca, direct ori indirect, controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul si daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
A) dobandeste, cu orice titlu, dreptul de proprietate asupra unor active de la debitor, iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila a tuturor activelor dobanditorului;
B) are sau a avut raporturi contractuale cu clientii si/sau cu furnizorii, altii decat cei de utilitati, care au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul in proportie de cel putin jumatate din totalul valoric al tranzactiilor;
C) are sau a avut raporturi de munca sau civile de prestari de servicii cu cel putin jumatate dintre angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.

Raspunderea persoanelor priveste obligatiile fiscale principale si accesorii ale perioadei pentru care au avut calitatea ce a stat la baza atragerii raspunderii solidare’’.
 

De este insuficient reglementata procedura de atragere a raspunderii solidare?


In primul rand, nu sunt stabilite criterii privind dovedirea relei credinte in ceea ce priveste actiunile administratorilor, asociatilor sau ale altor persoane care au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea, care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, sub orice forma, a activelor debitorului, care in perioada exercitarii mandatului nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei sau care au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale.

Faptul ca nu sunt stabilite criterii clare prin Codul de procedura fiscala, in functie de care sa se evalueze situatia de rea credinta, lasa la aprecierea organelor fiscale sa stabileasca in functie de criterii mai mult sau mai putin subiective, atragerea raspunderii personale a administratorului unei societati sau a altor persoane considerate ca au contribuit la starea de insolvabilitate a debitorului care inregistreaza obligatii fiscale catre bugetul de stat.

In al doilea rand, atragerea raspunderii solidare, in situatia in care sunt antrenate mai multe persoane raspunzatoare pentru obligatiile fiscale ramase neachitate de firma, genereaza discriminari intre persoanele fizice care detin bunuri in patrimoniu si persoanele fizice care au instrainat bunurile personale in scopul sustragerii de la executarea silita, existand si posibilitatea in care o singura persoana care nu a contribuit in mare masura la starea de insolvabilitate a firmei debitoare sa suporte intreg prejudiciul, pe care apoi sa incerce sa si-l recupereze de la celelalte persoane prin actiuni judiciare pe cale civila.
 
De asemenea, trebuie aduse imbunatatiri in procedura raspunderii solidare si sub aspectul atragerii acestei raspunderi in functie de gradul de participare al administratorilor vechi si noi la starea de insolvabilitate a firmei debitoare, in sensul ca un administrator raspunde solidar pentru toate obligatiile fiscale datorate de societate catre stat, cu toate ca este posibil ca in timpul mandatului sau obligatiile neachitate de firma sa fie foarte mici in raport cu cele nascute ulterior incheierii mandatului sau.

Material preluat din Top 50 de situatii in care inspectorii fiscali comit abuzuri, un proiect marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016