Tags: oug 99/2020, obligatii fiscale, conditii de valabilitate a facilitatilor
Avand in vedere prevederile OUG 99/2020, in ce conditii se poate accesa restructurarea cf. OG 6/2019 pentru o societate care are in derulare o esalonare la plata, dar si restante la plata ratelor si a debitelor curente de esalonare de 3 luni?
Se poate ca o societate care indeplineste conditiile de pierdere a esalonarii (cf.art.194 alin. (1) din Codul de procedura Fiscala) sa acceseze restructurarea cf.OG6/2019? OG6/2019 modificata in februarie 2020 spune ca pot accesa restructurarea si societatile care pierd esalonarea la plata insa, se mai poate pierde esalonarea la plata pana in 30 sept.2020 cand este termenul de depunere a notificarii?
Raspunsul consultantului fiscal Justinian Cucu:
Prevederile OUG nr. 99/2020 realizeaza prin intermediul art. VI modificarea art. III din OUG nr. 90/2020 pentru modificarea OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, determinand, in succesiune, prorogarea termenului prevazut la art. XIII alin. (1) din OUG nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale, pana la data de 25 octombrie 2020 inclusiv.
Aceste modificari in cascada vizeaza in fapt derogarea de la dispozitiile art. 194 alin. (1), art. 195 alin. (10) si art. 200 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in sensul suspendarii conditiilor de mentinere a valabilitatii esalonarilor la plata pana la implinirea termenului de 25 octombrie.
Pentru analiza de detaliu a modului in care ulterior expirarii acestui termen urmeaza a fi indeplinite conditiile pentru esalonare urmeaza a fi avute in vedere si termenele prevazute la Art. XIII alin. (2) din OUG nr. 48/2020, insa la aceasta niciunul dintre termenul nu este implinit, ca urmare a prorogarii realizate prin OUG nr. 99/2020.
Sub aspectul accesului societatii la procedura de restructurare reglementata de OG nr. 6/2019 subliniem ca sunt nemodificate dispozitiile restrictive prevazute la art. 2 alin. (1) din acest act normativ care impun indeplinirea conditiilor cumulative enumerate la lit. a) – f), printre care, la lit. a) se situeaza aceea de a nu indeplini conditiile pentru a beneficia de esalonarea la plata reglementata de Codul de procedura fiscala.
In concluzie, indeplinirea conditiilor pentru mentinerea esalonarii ca urmare a dispozitiilor legale de prorogare a termenelor de care este conditionata valabilitatea va pune societatea in imposibilitatea accesarii masurilor de restructurare prevazute la Capitolul 1 din OG nr. 6/2019, ramanandu-i accesibile celelalte facilitati fiscale reprezentate de esalonarea la plata si scutirile aplicabile obligatiilor accesorii ca urmare a extinderii perioadei in care conditiile de valabilitate pot fi indeplinite.
Raportand termenul de 30 septembrie prevazut la art. 3 alin. (1) din OG nr. 6/2019 pentru depunerea notificarii privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare la organul fiscal la cel de 25 octombrie instituit de prin actele normative mentionate mai sus, consideram ca societatea nu se poate plasa in situatia de a nu mai avea valabila esalonarea.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Prestari servicii consultanta Marea Britanie
Intrebare:
Am incheiat un contract de consultanta in marketing (livrabile: strategie de brand, plan si strategie de marketing,plan de expansiune internationala a afacerii) cu o firma din Marea Britanie.
Initial am retinut si virat la stat impozit pe venitul nerezidentilor in cota de 16% pentru facturile primite, dar acum firma din UK ne-a trimis certificatul de rezidenta fiscala.
Mai trebuie retinut vreun impozit in aceste conditii sau trebuie sa ii restituim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil al operatiunilor de lichidare
Intrebare:
Pentru o societate comerciala infiintata in anul 2019 asociatii (51% persoana juridica si 49% persoana fizica) doresc lichidarea si radierea acesteia. Aceasta societate a avut pierdere de la infiintare, nu a reusit sa isi desfasoare obiectul de activitatea, a avut costuri doar pe zona juridica referitor actualizare date si taxe postale etc.
Societatea se va inchide prin procedura de dizolvare si lichidare voluntara.
In balanta de verificare sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA operatiuni intracomunitare
Intrebare:
PJ RO (A) vinde din Romania catre o filiala a ei cu VAT de FR (A1) si cu VAT de DE (A2) produse finite, al caror producator este A.
Ulterior produsele finite sunt vandute de pe VAT FR si DE catre clienti final din comunitate.
Practic se realizeaza livrari intracomunitare de la A la A1 si de la A la A2. In acelasi timp A1 si A2, realizeaza fiecare in parte cate o achizitie intracomunitara, respectiv cate o livrare intracomunitara catre clientii finali B(ES)...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara bunuri, cod invalid in VIES, diferente suplimentare de plata TVA
Intrebare:
PJ RO, in cadrul controlului de fond pe TVA perioada 2018-2021, au fost identificate livrari intracomunitare efectuate catre PJ din state membre UE, dar aparent cu cod de TVA invalid in momentul emiterii facturilor. Mentionam ca codurile de TVA sunt valide la zi pe aplicatia VIES. Pentru tranzactiile respective au fost emise facturi conforme, documente de livrare CMR, avize etc., respectiv sumele au fost incasate in intregime. Societatea nu poate face dovada validitatii codului TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<