Tags: oug 99/2020, obligatii fiscale, conditii de valabilitate a facilitatilor
Avand in vedere prevederile OUG 99/2020, in ce conditii se poate accesa restructurarea cf. OG 6/2019 pentru o societate care are in derulare o esalonare la plata, dar si restante la plata ratelor si a debitelor curente de esalonare de 3 luni?
Se poate ca o societate care indeplineste conditiile de pierdere a esalonarii (cf.art.194 alin. (1) din Codul de procedura Fiscala) sa acceseze restructurarea cf.OG6/2019? OG6/2019 modificata in februarie 2020 spune ca pot accesa restructurarea si societatile care pierd esalonarea la plata insa, se mai poate pierde esalonarea la plata pana in 30 sept.2020 cand este termenul de depunere a notificarii?
Raspunsul consultantului fiscal Justinian Cucu:
Prevederile OUG nr. 99/2020 realizeaza prin intermediul art. VI modificarea art. III din OUG nr. 90/2020 pentru modificarea OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, determinand, in succesiune, prorogarea termenului prevazut la art. XIII alin. (1) din OUG nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale, pana la data de 25 octombrie 2020 inclusiv.
Aceste modificari in cascada vizeaza in fapt derogarea de la dispozitiile art. 194 alin. (1), art. 195 alin. (10) si art. 200 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in sensul suspendarii conditiilor de mentinere a valabilitatii esalonarilor la plata pana la implinirea termenului de 25 octombrie.
Pentru analiza de detaliu a modului in care ulterior expirarii acestui termen urmeaza a fi indeplinite conditiile pentru esalonare urmeaza a fi avute in vedere si termenele prevazute la Art. XIII alin. (2) din OUG nr. 48/2020, insa la aceasta niciunul dintre termenul nu este implinit, ca urmare a prorogarii realizate prin OUG nr. 99/2020.
Sub aspectul accesului societatii la procedura de restructurare reglementata de OG nr. 6/2019 subliniem ca sunt nemodificate dispozitiile restrictive prevazute la art. 2 alin. (1) din acest act normativ care impun indeplinirea conditiilor cumulative enumerate la lit. a) – f), printre care, la lit. a) se situeaza aceea de a nu indeplini conditiile pentru a beneficia de esalonarea la plata reglementata de Codul de procedura fiscala.
In concluzie, indeplinirea conditiilor pentru mentinerea esalonarii ca urmare a dispozitiilor legale de prorogare a termenelor de care este conditionata valabilitatea va pune societatea in imposibilitatea accesarii masurilor de restructurare prevazute la Capitolul 1 din OG nr. 6/2019, ramanandu-i accesibile celelalte facilitati fiscale reprezentate de esalonarea la plata si scutirile aplicabile obligatiilor accesorii ca urmare a extinderii perioadei in care conditiile de valabilitate pot fi indeplinite.
Raportand termenul de 30 septembrie prevazut la art. 3 alin. (1) din OG nr. 6/2019 pentru depunerea notificarii privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare la organul fiscal la cel de 25 octombrie instituit de prin actele normative mentionate mai sus, consideram ca societatea nu se poate plasa in situatia de a nu mai avea valabila esalonarea.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii microintreprindere 2025
Intrebare:
Detin calitatea de asociat in doua societati.
SRL A - 90 % - infiintata in 2018, cod caen 6920, micro, 3 salariati, platitoare de tva
SRL B - 10 % - infiintata in 2025, cod caen 7020, micro, 1 salariat, neplatitoare de tva
Sunt considerate intreprinderi legate si se aduna cifra de afaceri a celor doua pentru stabilirea cifrei de afaceri pentru trecerea la impozit pe profit?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura emisa de Unicredit pentru tichete de masa
Intrebare:
Va rog sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la facturarea sa nu a tichetelor de masa, urmare a mesajului primit de la furnizor (Unicredit) si pe care-l redam mai jos:
Referitor la emiterea facturilor pentru valoarea nominala a tichetelor de masa, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte:
- aceste tranzactii sunt scutite de TVA si prin urmare, conform art. 319 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, nu este obligatorie emiterea unei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Majorarea capitalului social
Intrebare:
Un SRL care in prezent are trei asociati persoane fizice, isi schimba actionariatul astfel: 1 persoana fizica ramane, si in locul a doua persoane fizice intra ca si actionar o persoana juridica romana. Persoana juridica a virat prin banca contravaloarea capitalului social (tranzactia se face la valoarea capitalului social). Care sunt notele contabile aferente acestei tranzactii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii microintreprindere
Intrebare:
Societatea A SRL, cod CAEN 6920, are o persoana fizica NP asociat unic (100%) si administrator, are 3 angajati cu contract individual de munca cu norma intreaga, a realizat venituri de 1050 lei, in anul 2024. Societatea B SRL, cod CAEN 6209, are asociat unic (100%) si administrator aceeasi persoana fizica NP, a avut un angajat in primele 3 trimestre, iar din ultimul trimestru nu mai are angajati, a realizat venituri de 125000 lei, in anul 2024. Care este regimul fiscal aplicabil...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere autoturism in Germania
Intrebare:
Un SRL, platitor de TVA si impozit pe profit trimite angajati in deplasare in Germania.
Se inchirieaza acolo un autoturism in regim rent-a-car de la o societate din Germania care are cod de TVA valid VIES.
Furnizorul din Germania emite factura de servicii rent a car cu TVA 19 pp - cota din Germania.
In attach gasiti print screen de pe factura emisa de furnizorul din Germania.
Intrebare: Este corect sa factureze aceste servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<