Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. Bonificatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia 101, completarea declaratiei 101, bonificatie impozit pe profit

O societate platitoare de impozit pe profit a declarat impozit pe profit in anul 2020 in declaratia 100, 693118 lei la care s-a aplicat bonificatia de 10% in valoare de 69311. Cheltuiala cu impozitul pe profit inregistrata in contabilitate este de 623807 lei (693118-69311) cu articolul contabil 691=441.

Va rog sa imi spuneti daca in declaratia 101 la rd.23 se prinde valoarea impozitului pe profit fara bonificatie sau trebuie prinsa suma datorata cu tot cu bonificatie.


Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
 

Potrivit OPANAF nr.3386/2016, modificat prin OPANAF nr.4072/09.12.2020, completarea Declaratiei 101, pentru anul 2020, se efectueaza astfel:
Randul 23 se completeaza cu sumele reprezentand cheltuielile cu impozitul pe profit datorat, precum si cheltuielile cu impozitul pe profit amanat inregistrate de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara.
 
Randul 49 - se inscrie suma reprezentand bonificatia aplicata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, aprobata cu completari prin Legea nr. 54/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, declarata trimestrial prin formularul 100, la randul «Bonificatie». In cazul in care bonificatia depaseste valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, determinat potrivit art. 1 alin. (7) din aceeasi ordonanta de urgenta, suma aferenta bonificatiei care se ia in calcul este la nivelul valorii impozitului respectiv. Bonificatia care se inscrie in acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la rd. 48.
Asa cum este reglementat in Codul fiscal-art.19, alin.(1), rezultatul fiscal este diferit de rezultatul contabil, astfel:
 
"Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala."
 
Pentru calculul impozitului pe profit, la cheltuielile de exploatare, pentru contul 691 “Cheltuieli cu impozitul pe profit” se ia in calcul suma rezultata inainte de aplicarea bonificatiei.
 
Inregistrarea in contabilitate a bonificatiilor aplicate impozitului pe profit, in conditiile prevazute de OUG 33/2020 si OUG 99/2020, s-a efectuat fie prin inregistrarea in rosu pe seama contului 691, fie prin inregistrarea in negru, clasica, pe seama unui cont de venit, cum ar fi de exemplu 7588.N (au folosit unii contabili). Ambele variante au acelasi impact fiscal la calculul de impozit pe profit desi este evident faptul ca varianta prin care se utilizeaza un cont de venit neimpozabil este mai usor de prezentat in registrul fiscal.
 
Asadar, vis-à-vis de completarea declaratiei in varianta existentei bonificatiilor este:
- la randul 2 -„Cheltuieli de exploatare” se va completa suma cheltuielilor de exploatare in care se include si valoarea impozitului pe profit inainte de bonificatie, inregistrata in contul 691 “Cheltuieli cu impozitul pe profit” in negru, fara a se lua in considerare valoarea totala inregistrata in rosu, corespunzatoare bonificatiei(daca s-a ales aceasta varianta de inregistrare);
 
- la randul 23 „Cheltuieli cu impozitul pe profit datorat si impozitul pe profit amanat” se completeaza cu sumele reprezentand cheltuiala cu impozitul pe profit inainte de bonificatie, inregistrata in contul 691 “Cheltuieli cu impozitul pe profit” in negru, fara a se lua in considerare valoarea totala inregistrata in rosu, corespunzatoare bonificatiei;
 
- la randul 48 „Impozit pe profit anual” se va completa valoarea impozitului pe profit anual rezultat inainte de aplicarea bonificatiei;
 
- la randul 49 „Bonificatia aplicata conform OUG 33/2020” se va completa cu suma reprezentand bonificatia declarata trimestrial prin formularul 100, la randul «Bonificatie»; 
 
- la randul 50„Impozit pe profit anual dupa scaderea bonificatiei” se va completa cu valoarea impozitului pe profit anual rezultat dupa aplicarea bonificatiei;
 
- la randul 52„Impozit pe profit declarat pentru anul de raportare prin formularul 100/impozit retinut la sursa in anul de raportare” se va completa cu valoarea impozitului pe profit declarat trimestrial prin formularul 100, la randul «Suma de plata»;
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. Bonificatii":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016