Tags: bonificatie impozit pe profit, trimestrul i
La data scadentei impozitului pe profit pentru TRIM I 2020 (25.04.2020) societatea avea de recuperat TVA peste nivelul impozitului de plata astfel incat, a compensat datoria privind impozitul pe profit cu TVA de rambursat la 25.04.2020.
ANAF refuza sa acorde bonificatia pentru plata la termen a impozitului pe profit motivand ca doar prin plata in cont Trezorerie se acorda bonificatia, compensarea nefiind considerata plata.
Cf. art. 167 din Cod Procedura Fiscala compensarea este o forma de stingere a datoriilor reciproce astfel incat, va rog sa imi spuneti daca societatea poate sau nu beneficia de bonificatie, mai precis, daca ANAF in mod corect considera compensarea ca nefiind o forma de plata.
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Actul normativ care reglementeaza speta prezentata de d-voastra este OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative. Prevederile Ordonantei se refera la faptul ca, pentru plata anticipata a impozitului pe profit, datorat pentru trim. I 2020, scadent pana la data de 25 aprilie 2020, persoanele juridice beneficiaza de o bonificatie calculata asupra sumei impozitului datorat, de 5% pentru contribuabilii mari sau 10% pentru ceilalti contribuabili, in functie de incadrarea fiscala a persoanei juridice prin Ordin ANAF.
Asa cum se expliciteaza in preambulul actului normativ, prevederile OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative au in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente catre bugetul de stat in aceste conditii speciale. Acestea urmaresc sustinerea persoanelor juridice care au capacitate financiara de plata, prin acordarea unor reduceri la impozitul respectiv, reduceri care se contabilizeaza de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, direct, prin nota ”691 = 4411”.
In comunicatul de presa postat pe siteul Ministerului Finantelor Publice in data de 24 aprilie, se defineste termenul „platesc” prevazut de art. 1 al OUG nr. 33/2020 si se mentioneaza ca ”nu sunt avute in vedere celelalte modalitati de stingere a creantelor fiscale prevazute de Codul de procedura fiscala, respectiv nu se calculeaza bonificatie pentru: compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata sau prin alte modalitati prevazute de lege”.
Astfel, se reitereaza faptul ca bonificatia se acorda numai pentru platile efective realizate dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 33/2020, respectiv pana la data de 27 aprilie 2020, ”plati reprezentand impozitul datorat aferent trim. I 2020 diminuat cu suma aferenta bonificatiei”.
La art. III din OUG nr. 99/2020, se mentioneaza faptul ca reducerea impozitului pe profit se aplica in continuare, in cota de 10%, in aceleasi conditii impuse de dispozitiile OUG nr. 33/2020, si anume, pentru sumele achitate pana la termenele scadente.
Rezulta ca in speta prezentata de d-voastra nu va sunt aplicabile prevederile amintite, care au dorit sa acopere lipsa de lichiditati pentru finantarea cheltuielilor bugetare, aparuta ca urmare a situatiei de urgenta, si ca organul fiscal a apreciat corect ca operatiune de compensare nu reprezinta o ”plata anticipata”.
Daca dupa efectuarea compensarii intre cele doua datorii, catre bugetul statului (impozit pe profit) si de la bugetul statului pentru societate (TVA), ar fi rezultat o suma de plata, reprezentand impozitul pe profit, atunci numai asupra acestei sume s-ar fi aplicat reducerea (de 5% sau de 10%), in conditiile prevazute de OUG nr. 33/2020.
Este perfect adevarat ca Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare, prevede compensarea ca o modalitate de stingere a creantelor fiscale, ale statului si ale societatii, dispozitie care vi s-a si aplicat si nu ati platit impozit pe profit. In acest caz, nu mai exista o baza la care sa se aplice cota de reducere.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu pIerdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<