Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Produc subansamble metalice pe care le livrez in Belgia. Cei din Belgia constata ca unele sunt defecte si ni le restituie pentru a fi refacute. Cand ajung inapoi eu le arunc la deseu pt. ...
Intrebare:
Produc subansamble metalice pe care le livrez in Belgia. Cei din Belgia constata ca unele sunt defecte si ni le restituie pentru a fi refacute. Cand ajung inapoi eu le arunc la deseu pt. ca nu le mai pot reface. Doresc monografia contabila de la plecarea de la mine si pana la deseu.
Raspuns:
Art. 138 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
„a) daca a fost emisa o factura si, ulterior, operatiunea este anulata total sau partial, inainte de livrarea bunurilor sau de prestarea serviciilor;
b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;
c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;
e) in cazul in care cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.”
Potrivit pct. 20 alin (1) la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, „in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii, sau dupa facturarea livrarii/prestarii chiar daca livrarea/prestarea nu au fost efectuate dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop, furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare.”
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Prin urmare, in situatia prezentata veti emite o factura cu valorile corespunzatoare produselor refuzate de partenerul extern, inscrise cu semnul minus.
Din punct de vedere contabil, operatiunea de retur este identica cu cea initiala de vanzare, dar cu sumele negative sau „in rosu”.
Stornarea „in rosu” a operatiunilor de vanzare este mai adecvata din punctul de vedere al respectarii unei chei de control contabile. In literatura de specialitate este prezenta si varianta inregistrarii retururilor cu sume pozitive si cu o operatiune contabila inversa.
Aceasta insa va deregla cheia de control mentionata. De aceea, sugestia noastra este sa apelati la stornarea „in rosu”.
In concluzie, in cazul marfurilor returnate de clienti se corecteaza inregistrarile contabile efectuate cu ocazia vanzarii marfurilor. Ca urmare, se corecteaza conturile 411 "Clienti", 707 "Venituri din vanzarea marfurilor", 607 "Cheltuieli privind marfurile" si 371 "Marfuri".
Tratamentul TVA in aceste situatii, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, a fost reglementat prin O.M.E.F. nr. 3417/21.12.2009, publicat in M.Of. nr. 914 din 28/12/2009.
Prin acest ordin se face precizarea ca se pot aplica masuri de simplificare pentru retururi de bunuri in spatiul comunitar.
Masurile de simplificare au fost implementate pentru a evita ca operatorii economici sa se inregistreze in scopuri de TVA in mai multe state membre pentru transferuri de bunuri sau pentru achizitii intracomunitare de bunuri asimilate, in cazul retururilor de bunuri in spatiul comunitar.
Pentru a putea fi aplicate masurile de simplificare, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) contractorul principal:
1. este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru in care este stabilit;
2. nu are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in statul membru in care sunt realizate efectiv lucrarile asupra bunurilor mobile corporale;
3. transmite codul sau de inregistrare in scopuri de TVA partii/partilor cocontractante;
b) ceilalti operatori economici implicati sunt persoane impozabile din perspectiva TVA;
c) produsele prelucrate se vor intoarce in statul membru in care contractorul principal este stabilit si care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA transmis de contractorul principal.
Prin acest ordin sunt prezentate mai multe cazuri si exemple privind procedura care trebuie urmata de catre ambii parteneri participanti la tranzactie.
Din multitudinea situatiilor ipotetice prezentate, am selectat pentru dvs. cazul nr. 5 reglementat la articolul 14 si articolul 15 din ordinul mentionat. In acest caz avem doua parti participante la tranzactie, ambele inregistrate in scopuri de TVA:
* firma A in calitate de furnizor stabilit intr-un stat membru (de exemplu in Romania);
* firma B in calitate de cumparator stabilit in alt stat membru (de exemplu in Belgia).
Dupa livrare, partile convin sa anuleze contractul de vanzare-cumparare si sa returneze bunurile furnizorului in Romania.
Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, fara aplicarea masurilor de simplificare
Atunci cand B cumpara bunuri de la A si accepta bunurile la livrare, are loc un transfer al dreptului de a dispune de bunurile corporale in calitate de proprietar.
Vanzatorul A realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri, iar cumparatorul B realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri.
In cazul in care cumparatorul B, ulterior acceptarii bunurilor, observa ca bunurile sunt deteriorate sau ca bunurile nu corespund cerintelor cumparatorului din orice motiv, iar cumparatorul convine cu vanzatorul asupra anularii contractului de vanzare-cumparare, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa in mod corespunzator de catre A.
Daca anularea are loc in aceeasi declaratie recapitulativa si in acelasi decont de TVA, achizitia si livrarea intracomunitara nu se mentioneaza. In caz contrar, trebuie efectuata o corectie care se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.
Furnizorul A devine din nou proprietarul bunurilor, iar returul bunurilor reprezinta un transfer realizat de A, respectiv o livrare intracomunitara asimilata, in statul membru din care incepe transportul bunurilor, respectiv din Belgia, urmata de o achizitie intracomunitara asimilata in Romania. A trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Belgia.
Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea masurilor de simplificare
Mereu la dispozitia ta, ca un prieten care la nevoie se cunoaste
Din perspectiva TVA se considera ca livrarea intracomunitara efectuata de A catre B si achizitia intracomunitara efectuata de B nu au avut loc, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa in mod corespunzator.
Daca anularea are loc in aceeasi declaratie recapitulativa si in acelasi decont de TVA, achizitia si livrarea intracomunitara nu se mentioneaza. In caz contrar, trebuie efectuata o corectie care se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.
Transportul sau expedierea de bunuri din Belgia in Romania nu are implicatii din punctul de vedere al TVA. Furnizorul A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Belgia.
Articol adaugat la 21 ianuarie 2010
Solutie oferita in luna decembrie 2009 - Serviciul de Consultanta al
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Angajamentul de plata (Cod 14-8-2/a)Schimbare destinatie punct de lucru. Cum ajustam TVA?Recalcul anual cheltuieli deductibile limitat la 2 la suta protocol si cheltuieli de sponsorizareCele mai importante modificari TVA din Codul fiscal de la 1 februarie 2013Livrare mostre cu titlu gratuit. Ce tratament TVA se aplica?Ultimele articole
Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeNou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Articole similare
Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaFactura de reparatii achitata de asigurator. Inregistrari contabile. TVAObligatia de a declara importul de bunuri. Ce procedura urmam?Scoaterea din evidentele platitorilor de TVA. Studiu de cazCum deducem TVA de pe bonurile fiscale? O sinteza de actualitateUltimele articole
Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeNou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraCheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Cum a fost modificat CODUL FISCAL prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Articole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul XI. Persoanele obligate la plata taxei - art. 150-151^2Sunt ACHIZITII INTRACOMUNITARE sau nu?Achizitie intracomunitara imobilizari corporaleDeclaratia 390. Cum se corecteaza formularul transmis eronat si sanctiunile aferenteRefacturare costuri intre societatile din grup. Ce tratament fiscal si TVA se aplica?Ultimele articole
ACHIZITII INTRACOMUNITARE peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEFirme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiArticole similare
Procedura casare mijloace fixeControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceInformare ANOFM: Locuri de munca vacante la nivel national si in reteaua EURESPeste 25.000 de locuri de munca vacante la Bursa locurilor de munca pentru absolventiANOFM anunta 19,562 locuri vacante de munca la nivel national si in reteaua EURESUltimele articole
Studiu de caz: Achizitie intracomunitara din Germania: active cu montaj efectuat de furnizorRomania nu sta deloc rau la reforma economicaArticole similare
Provizioane – cu sau fara TVA?Prescriere creante in cazul sistemului TVA la incasare. Inchidere cont 4428. Analiza cu Ionut JingaClient in reorganizare judiciara. Regim fiscal creanta nerecuperataDeclaratia recapitulativa de TVAAJUSTAREA BAZEI DE IMPOZITARE a TVA dupa emiterea unei facturi. Cand si cum se efectueaza?Ultimele articole
Modificari in privinta TVA aduse prin Legea 33/2024Corectare factura emisa initial. Cum se factureaza diferenta de pret?Documente fiscale necesare firmelor care vor sa acorde reduceri comercialeSistemul TVA la incasare, ajustarea negativa a bazei de impozitare. TVA neexigibilaAjustarea TVA in cazul clientilor in falimentAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"