Tags: obligatii societate, obligatii fata de onpcsb
Ce obligatii exista fata de O.N.P.C.S.B la infintare?
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga:
Potrivit art 23 alin 1 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative:
,,Corespunzator naturii si dimensiunii activitatii desfasurate, entitatile raportoare au obligatia de a desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea prezentei legi, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, cu aprobarea conducerii entitatii. Documentele intocmite in acest sens se pastreaza la sediul entitatii raportoare’’.
Prin urmare, in functie de natura si dimensiunea activitatii desfasurate, conducerea societatii va desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in relatia cu ONPCSB, stabilind natura si limitele de responsabilitate pentru respective persoana.
Facem mentiunea ca obligatia de desemnare a unei persoane responsabile in relatia cu ONPCSB revine numai entitatilor raportoare, definite la art 5 din lege:
,,a) institutiile de credit persoane juridice romane si sucursalele institutiilor de credit persoane juridice straine;
b) institutiile financiare persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare persoane juridice straine;
c) administratorii de fonduri de pensii private, in nume propriu si pentru fondurile de pensii private pe care le administreaza, cu exceptia caselor de pensii ocupationale profesionale;
d) furnizorii de servicii de jocuri de noroc;
e) auditorii, expertii contabili si contabilii autorizati, evaluatorii autorizati, consultantii fiscali, persoanele care acorda consultanta financiara, de afaceri sau contabila, alte persoane care se angajeaza sa furnizeze, direct sau prin intermediul altor persoane cu care persoana respectiva este afiliata, ajutor material, asistenta sau consiliere cu privire la aspectele fiscale, financiare, ca activitate economica sau profesionala principala;
f) notarii publici, avocatii, executorii judecatoresti si alte persoane care exercita profesii juridice liberale, in cazul in care acorda asistenta pentru intocmirea sau perfectarea de operatiuni pentru clientii lor privind cumpararea ori vanzarea de bunuri imobile, actiuni sau parti sociale ori elemente ale fondului de comert, administrarea instrumentelor financiare, valorilor mobiliare sau a altor bunuri ale clientilor, operatiuni sau tranzactii care implica o suma de bani sau un transfer de proprietate, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, functionarii sau administrarii unei societati; constituirea, administrarea ori conducerea unor astfel de societati, organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare sau a altor structuri similare, precum si in cazul in care participa in numele sau pentru clientii lor in orice operatiune cu caracter financiar ori vizand bunuri imobile; crearea, functionarea sau administrarea de fiducii, societati, fundatii sau structuri similare;
g) furnizorii de servicii pentru societati sau fiducii, altii decat cei prevazuti la lit. e) si f);
g1) furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare;
g2) furnizorii de portofele digitale.
h) agentii si dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci cand actioneaza in calitate de intermediari in inchirierea de bunuri imobile, dar numai in ceea ce priveste tranzactiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro sau mai mult;
i) alte persoane care, in calitate de profesionisti, comercializeaza bunuri, numai in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni care au o legatura intre ele.
j) persoanele care comercializeaza opere de arta sau care actioneaza ca intermediari in comertul de opere de arta, inclusiv atunci cand aceasta activitate este desfasurata de galerii de arta si case de licitatii, in cazul in care valoarea tranzactiei sau a unei serii de tranzactii legate intre ele reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro sau mai mult;.
k) persoanele care depoziteaza sau comercializeaza opere de arta sau care actioneaza ca intermediari in comertul cu opere de arta, atunci cand aceasta activitate este desfasurata in zone libere, in cazul in care valoarea tranzactiei sau a unei serii de tranzactii legate intre ele reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro sau mai mult’’.
Asadar, numai daca societatea reprezinta o entitate raportoare in sensul Legii 129/2019 ,are obligatia de a desemna o persoana responsabila in relatia cu ONPCSB, care sa intocmeasca rapoartele prevazute in lege.
Dupa infiintare, societatea mai are si alte obligatii prin prisma Legii 129/2019, cum ar fi:
sa stabileasca politici si norme interne, mecanisme de control intern si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor si de finantare a terorismului.
Conform art 24 din Legea 129/2019:
,, (1) Corespunzator naturii si volumului activitatii desfasurate si avand in vedere reglementarile, cerintele prudentiale si instructiunile sectoriale emise de autoritatile competente in aplicarea prevederilor art. 1 alin. (4), entitatile raportoare stabilesc politici si norme interne, mecanisme de control intern si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor si de finantare a terorismului, care includ cel putin urmatoarele elemente:
a) masuri aplicabile in materie de cunoastere a clientelei;
b) masuri aplicabile in materie de raportare, pastrare a evidentelor si a tuturor documentelor conform cerintelor din prezenta lege si de furnizare prompta a datelor la solicitarea autoritatilor competente;
c) masuri aplicabile in materie de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare;
d) masuri aplicabile in materie de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici, impotriva oricaror amenintari ori actiuni ostile sau discriminatorii;
e) instruirea si evaluarea periodica a angajatilor.
f) termenul in care elementele comune ale operatiunilor care au o legatura intre ele prezinta relevanta, precum si orice alte scenarii ce ar putea da nastere unor tranzactii legate intre ele.
(2) In functie de dimensiunea si natura activitatii, entitatile raportoare au obligatia de a asigura o functie de audit independent in scopul testarii politicilor, normelor interne, mecanismelor si procedurilor prevazute la alin. (1).
(3) Entitatile raportoare aproba si monitorizeaza politicile, normele interne, mecanismele si procedurile prevazute la alin. (1), la nivelul conducerii de rang superior.
(4) Entitatile raportoare au obligatia de a asigura periodic instruirea corespunzatoare a angajatilor cu privire la dispozitiile prezentei legi, precum si cu privire la cerintele relevante privind protectia datelor cu caracter personal si de a realiza procesul de verificare a angajatilor, conform reglementarilor sau instructiunilor sectoriale emise de autoritatile competente in aplicarea prevederilor art. 1 alin. (4). Documentele intocmite in acest scop se pun la dispozitia autoritatilor cu atributii de control si a organismelor de autoreglementare, la cererea acestora’’.
- sa identifice si sa evalueze riscurile privind expunerea la spalarea banilor
Conform art 25 din Legea 129/2019:
,,(1) Entitatile raportoare au obligatia de a identifica si evalua riscurile activitatii desfasurate referitoare la expunerea la spalarea banilor si la finantarea terorismului, luand in considerare factorii de risc, inclusiv cei referitori la clienti, tari sau zone geografice, produse, servicii, tranzactii sau canale de distributie.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Garantii de buna executie
Intrebare:
O societate antreprenor general inregistreaza lunar garantia pentru subcontractori in contul 167 (se retine pe factura de servicii este un rand separat). La finalizarea contractului cu clientul final, pentru prestatorii care nu au intervenit in perioada de garantie antreprenorul emite factura pentru suma ce rezulta conform devizelor de reparatii. Se poate compensa suma din contul 167 cu factura emisa prestatorilor - subcontractorilor pentru reparatii? Precizam ca furnizorul nu a mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Autofactura protocol
Intrebare:
La finalul anului 2024 societatea noastra va avea o depasire a plafonului de protocol 2%. Acest tva aferent depasirii trebuie colectat?
Ca si nota contabila ar fi 623 = 4427 sau 635 = 4427?
Din pacate Erp-ul cu care lucram nu ne permite emiterea de autofacturi. Este obligatoriu?
In cazul in care inregistram acest tva dar nu emitem autofactura putem fi sanctionati?
Aceasta suma trebuie declarata si in D394?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati agricole. Valorificare produse. Tratament fiscal
Intrebare:
Am o ferma de vaci pe Intreprindere Individuala, vand lapte catre centru de colectare. Nu am carnet de productie, ci vand cu factura catre un centru de colectare. In anul 2023 am avut venituri de 130.000 lei, cheltuieli de 25000 lei.
1. Trebuia sa platesc impozit conform normei de venit (numar vaci x norma de venit)? La ANAF se zice ca, din cauza ca am emis factura, trebuie sa platesc in sistem real. Eu consider ca trebuie sa-l platesc conform normei de venit si acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie IFRS operatiuni de creditare
Intrebare:
Care este monografia contabila aferenta operatiunilor de acordare de credite de consum (dobanzi, comisioane), inregistrarea creditelor restante (inclusiv dobanzi si comisioane), a provizioanelor, pierderilor din creante indoielnice, respectiv cesionarea contractelor de credit neperformante, conform Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara din 16.12.2010, parte integranta a Ordinului 27/2010 emis de BNR?
Multumesc...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<