Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Comisia Europeana a anuntat saptamana aceasta ca va lansa o platforma care va avea rolul de a monitoriza progresele statelor membre in ceea ce priveste combaterea planificarii fiscale agresive si a paradisurilor fiscale, in conformitate cu recomandarile CE de anul trecut.
Scopul initiativei este garantarea faptului ca statele membre iau masuri concrete si eficiente pentru a rezolva aceste probleme, intr-un cadru coordonat la nivelul UE. Platforma va fi alcatuita din reprezentanti ai autoritatilor fiscale nationale, Parlamentului European, firmelor si ONG-urilor, dar si academicieni. De asemenea, platforma ar urma sa faciliteze dialogul si schimburile de expertiza, contribuind la o abordare mai coordonata si mai eficienta din partea UE in ceea ce priveste combaterea evaziunii si a fraudei fiscale.
"Cand ne luptam impotriva fraudei fiscale, ne luptam sa protejam corectitudinea sistemelor noastre fiscale, competitivitatea economiilor noastre si solidaritatea statelor membre ale UE. Sunt prea multe in joc pentru a ne permite sa pierdem aceasta batalie. Elanul reinnoit al statelor membre in ceea ce priveste angajarea in aceasta lupta este mai mult decat bine-venit, iar acum trebuie transpus in fapte. Platforma pe care o lansez astazi va tine statele membre in alerta si va garanta ca rezultatele vor fi pe masura asteptarilor cand este vorba despre combaterea fraudei fiscale", a declarat comisarul in cadrul briefingului de presa cotidian al CE comisarul european pentru impozitare, vama, statistica, audit si lupta antifrauda.
Platforma va fi alcatuita din aproximativ 45 de membri, respectiv un delegat la nivel inalt din cadrul autoritatii fiscale a fiecarui stat membru si pana la 15 reprezentanti neguvernamentali, care vor fi desemnati de CE pe baza unui proces deschis de selectare a candidaturilor. Tot marti a fost lansata si cererea de candidaturi, in vederea selectarii organizatiilor participante. Acestea vor fi selectate pentru cate un mandat de 3 ani, care poate fi reinnoit prin selectarea unei noi candidaturi dupa perioada respectiva.
Mecanismul instituit de executivul comunitar ar urma sa continue progresele realizate in ceea ce priveste doua recomandari legate de planul de actiune propus in decembrie anul trecut de CE pentru combaterea fraudei fiscale.
Prima recomandare prevede o pozitie puternica a UE impotriva paradisurilor fiscale, mai ferma decat masurile internationale actuale. Utilizand criterii comune, statele membre sunt incurajate sa identifice paradisurile fiscale si sa le plaseze pe "liste negre" nationale.
A doua recomandare se refera la planificarea fiscala agresiva si stabileste doua modalitati de blocare a oportunitatilor de care profita companiile pentru a evita sa-si plateasca taxele si impozitele. Aceste modalitati includ consolidarea dispozitiilor anti-abuz din cadrul tratatelor fiscale bilaterale, al legislatiei nationale si al legislatiei UE privind societatile comerciale.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Prima reuniune a platformei este programata provizoriu pentru data de 10 iunie 2013, mai precizeaza CE.
Sursa: Agerpres
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi conditii de intrare in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorNoutati fiscale in Monitor: Sunt legalizate cluburile de poker si se modifica plata unor taxeAtentie! De la 1 ianuarie 2014 sistemul TVA la incasare e OPTIONALCodul fiscal 2011 - Titlul VICodul fiscal 2011 - Titlul IIUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Inspectorii antifrauda vor primi venituri mai mici. Promisiunea facuta de ANAF poate corecta situatia?Comunicat ANAF referitor la noua procedura de inregistrare in scop de TVAControale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou Proiect de OUGANAF, nou Proiect de ordin privind stabilirea unor competente de efectuare a verificarii documentareNoile acte normative importante din intervalul 24-30.07.2015Ultimele articole
Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?ANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Controale antifrauda. Inspectorii au stabilit un prejudiciu de peste 10 milioane lei in domeniul tranzactiilor cu monede virtualeActiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei Ce trebuie sa stie contribuabilii care realizeaza transporturi nationale si internationale cu risc fiscal ridicatArticole similare
Investii de 315 miliarde euro. Se deruleaza conform calendaruluiIn data de 15 iunie 2021 fost lansata campania Drepturi pentru toate sezoaneleFondul European pentru Investitii Strategice devine operational pana in septembrieProiect OUG: Infiintarea, organizarea si functionarea agentiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportuluiMunca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sensAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"