Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Comisia Europeana a definit o serie de actiuni menite sa combata in intreaga UE practicile comerciale agresive, cum ar fi falsele oferte "gratuite", publicitatea de tip "capcana si deturnare" la produse care nu pot fi furnizate si indemnurile adresate copiilor. La cinci ani de la intrarea in vigoare a Directivei privind practicile comerciale neloiale , Comisia a reexaminat aplicarea acesteia si a anuntat masuri de intensificare a procesului de asigurare a respectarii normelor, in vederea sporirii increderii cetatenilor atunci cand fac cumparaturi pe piata interna a Europei.
Initiativa se inscrie in eforturile de stimulare a increderii consumatorilor, depuse de Comisie in conformitate cu Agenda consumatorului european (IP/12/491). Atunci cand fac cumparaturi online in alte state ale UE, consumatorii pot alege dintr-o paleta de produse de pana la 16 ori mai mare, dar 60 % din consumatori nu profita inca de acest avantaj.
Prin urmare, consumatorii nu beneficiaza pe deplin de varietatea de alegere si de preturile mai mici existente pe piata unica. Sporirea increderii consumatorilor printr-o asigurare mai atenta a respectarii normelor poate da un impuls major cresterii economice in Europa. Studiile sunt concludente in acest sens: numarul consumatorilor interesati sa faca cumparaturi transfrontaliere si dispusi sa cheltuiasca mai multi bani la nivel transfrontalier a crescut fata de 2006, cand normele UE nu intrasera inca in vigoare.
"Cheltuielile de consum reprezinta 56 % din PIB-ul UE, dar lipsa de incredere a consumatorilor atunci cand e vorba sa cumpere din alte state ale UE inseamna ca nu valorificam inca piata unica la intregul sau potential", a declarat dna Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisarul UE pentru justitie. "Dispunem de o legislatie adecvata in materie de protectie a consumatorilor, insa trebuie sa ne asiguram ca respectarea acesteia este controlata mai bine, cu deosebire in cazurile transfrontaliere. imi doresc sa nu existe nicio toleranta pentru comerciantii necinstiti, astfel incat consumatorii sa stie exact ce cumpara si sa nu fie escrocati. De aceea este necesara o abordare uniforma pentru asigurarea respectarii aceluiasi set de norme."
Datorita Directivei privind practicile comerciale neloiale, organizatiile nationale de protectie a consumatorilor au fost in masura sa descurajeze o gama larga de practici comerciale neloiale, cum ar fi furnizarea unor informatii mincinoase consumatorilor sau utilizarea unor tehnici agresive de influentare a alegerilor acestora. inlocuind 27 de cadre normative nationale cu un singur set de norme, directiva a simplificat normele de combatere a practicilor comerciale neloiale si a permis consumatorilor sa isi cunoasca drepturile, indiferent statul membru UE in care isi fac cumparaturile. insa atat in randul consumatorilor, cat si al comerciantilor persista o incertitudine in ceea ce priveste modul in care diferitele organisme nationale competente vor asigura respectarea acestor norme.
Patru din cinci consumatori online din UE (81%) au folosit serviciile unui site de comparare a preturilor in 2010. Insa instrumentele de acest gen pot contribui la stimularea increderii consumatorilor numai daca informatiile pe care le furnizeaza sunt clare si exacte, ceea ce nu este intotdeauna cazul in prezent. Diverse parti interesate au semnalat probleme cu site-urile de comparare a preturile, cum ar fi lipsa de transparenta si caracterul incomplet al informatiilor furnizate.
Mai mult, problemele recurente sau practicile comerciale emergente, cum ar fi cele care se desfasoara in mediul online, au deseori o dimensiune transfrontaliera si ridica aceleasi semne de intrebare pentru autoritatile nationale de asigurare a respectarii legislatiei. Din acest motiv este nevoie de o abordare mai coerenta in ceea ce priveste asigurarea respectarii legislatiei.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Pentru a da un exemplu, un important actor de pe piata echipamentelor electronice a fost amendat de o autoritate nationala de asigurare a respectarii legislatiei pentru ca a oferit cumparatorilor 2 ani de garantie cu plata pentru produsele sale, in ciuda faptului ca legislatia UE prevede dreptul consumatorilor de a beneficia de acest serviciu in mod gratuit.
Dat fiind ca preocupari similare au fost semnalate si in alte state membre, doamna vicepresedinte Viviane Reding a scris tuturor ministrilor responsabili in domeniul consumatorilor pentru a le atrage atentia asupra cazului si pentru a le solicita informatii cu privire la masurile intreprinse la nivel national in scopul asigurarii respectarii legislatiei. Din raspunsurile primite a reiesit o lipsa de coerenta in ceea ce priveste interpretarea si asigurarea respectarii Directivei de catre autoritatile nationale.
Comisia va incerca, asadar, sa joace un rol mai important in consolidarea cooperarii dintre organismele nationale de asigurare a respectarii legislatiei, prin urmatoarele actiuni:
- consolidarea eficientei retelei europene de protectie a consumatorilor si continuarea demersului de promovare a unor actiuni coordonate de asigurare a respectarii legislatiei ("actiuni de verificare");
- sprijinirea statelor membre in asigurarea unei aplicari eficace a directivei, prin furnizarea de orientari si schimb de bune practici;
- dezvoltarea unor indicatori de asigurare a respectarii legislatiei, in vederea detectarii lacunelor si a deficientelor care necesita anchete si/sau masuri corective ulterioare;
- introducerea unor ateliere tematice periodice intre autoritatile nationale de asigurare a respectarii legislatiei si organizarea unor cursuri de formare pentru autoritatile de asigurare a respectarii legislatiei si magistrati.
S-a constatat ca principalele sectoare in care consumatorii continua sa fie dezavantajati si in care este nevoie de eforturi suplimentare sunt turismul si transporturile, sectorul produselor digitale, serviciile financiare si pietele imobiliare.
In plus, autoritatile insarcinate cu asigurarea respectarii legislatiei trebuie sa examineze cu mai multa atentie invocarea de catre comerciantii cu amanuntul a considerentelor "de mediu" si "ecologice" in practicile lor comerciale, afirmatiile facute de acestia in acest context fiind adesea foarte generale, vagi si nu intotdeauna utilizate in mod responsabil.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Impozit dobanda creditului externSe modifica inregistrarea la cerere in scopuri de TVA. Noul proiect ANAF!Alerta fiscalitate 11-15 august 2008Operatiuni triunghiulare. Cum aplicam masurile de de simplificare?In 2014, Finantele vizeaza extinderea bazei de impozitare si imbunatatirea colectariiUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Noi masuri pentru sprijinirea persoanelor care beneficiaza de ajutor social. Va fi obligatorie prezentarea la ANOFMConcluzii dupa conferinta Calea Romaniei catre zona EuroUE impune reguli noi pentru producerea vinului bioCOMISIA EUROPEANA distribuie 265 milioane euro pentru IMM-uri si CercetareIntrebari si raspunsuri MEEMA cu privire la utilizarea platformei granturi.imm.gov.roUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CArticole similare
UE mareste eforturile contra unor afaceri din domeniul comertului cu bauturi alcooliceArticole similare
A.N.A.F. a recuperat un prejudiciu de 74.700 din accize si TVAAu vandut de 500.000 de euro, dar au uitat sa achite TVA-ulEvaziunea fiscala poate fi influentata de reducerea TVA la alimenteInformatii noi de la ANAF privind testarea Declaratiei 394Noutati legislatie fiscala 17 - 21 august 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
ANAF a publicat ghidul explicativ DAC7Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Registrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"