Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia Europeana a definit o serie de actiuni menite sa combata in intreaga UE practicile comerciale agresive, cum ar fi falsele oferte "gratuite", publicitatea de tip "capcana si deturnare" la produse care nu pot fi furnizate si indemnurile adresate copiilor. La cinci ani de la intrarea in vigoare a Directivei privind practicile comerciale neloiale , Comisia a reexaminat aplicarea acesteia si a anuntat masuri de intensificare a procesului de asigurare a respectarii normelor, in vederea sporirii increderii cetatenilor atunci cand fac cumparaturi pe piata interna a Europei.
Initiativa se inscrie in eforturile de stimulare a increderii consumatorilor, depuse de Comisie in conformitate cu Agenda consumatorului european (IP/12/491). Atunci cand fac cumparaturi online in alte state ale UE, consumatorii pot alege dintr-o paleta de produse de pana la 16 ori mai mare, dar 60 % din consumatori nu profita inca de acest avantaj.
Prin urmare, consumatorii nu beneficiaza pe deplin de varietatea de alegere si de preturile mai mici existente pe piata unica. Sporirea increderii consumatorilor printr-o asigurare mai atenta a respectarii normelor poate da un impuls major cresterii economice in Europa. Studiile sunt concludente in acest sens: numarul consumatorilor interesati sa faca cumparaturi transfrontaliere si dispusi sa cheltuiasca mai multi bani la nivel transfrontalier a crescut fata de 2006, cand normele UE nu intrasera inca in vigoare.
"Cheltuielile de consum reprezinta 56 % din PIB-ul UE, dar lipsa de incredere a consumatorilor atunci cand e vorba sa cumpere din alte state ale UE inseamna ca nu valorificam inca piata unica la intregul sau potential", a declarat dna Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisarul UE pentru justitie. "Dispunem de o legislatie adecvata in materie de protectie a consumatorilor, insa trebuie sa ne asiguram ca respectarea acesteia este controlata mai bine, cu deosebire in cazurile transfrontaliere. imi doresc sa nu existe nicio toleranta pentru comerciantii necinstiti, astfel incat consumatorii sa stie exact ce cumpara si sa nu fie escrocati. De aceea este necesara o abordare uniforma pentru asigurarea respectarii aceluiasi set de norme."
Datorita Directivei privind practicile comerciale neloiale, organizatiile nationale de protectie a consumatorilor au fost in masura sa descurajeze o gama larga de practici comerciale neloiale, cum ar fi furnizarea unor informatii mincinoase consumatorilor sau utilizarea unor tehnici agresive de influentare a alegerilor acestora. inlocuind 27 de cadre normative nationale cu un singur set de norme, directiva a simplificat normele de combatere a practicilor comerciale neloiale si a permis consumatorilor sa isi cunoasca drepturile, indiferent statul membru UE in care isi fac cumparaturile. insa atat in randul consumatorilor, cat si al comerciantilor persista o incertitudine in ceea ce priveste modul in care diferitele organisme nationale competente vor asigura respectarea acestor norme.
Patru din cinci consumatori online din UE (81%) au folosit serviciile unui site de comparare a preturilor in 2010. Insa instrumentele de acest gen pot contribui la stimularea increderii consumatorilor numai daca informatiile pe care le furnizeaza sunt clare si exacte, ceea ce nu este intotdeauna cazul in prezent. Diverse parti interesate au semnalat probleme cu site-urile de comparare a preturile, cum ar fi lipsa de transparenta si caracterul incomplet al informatiilor furnizate.
Mai mult, problemele recurente sau practicile comerciale emergente, cum ar fi cele care se desfasoara in mediul online, au deseori o dimensiune transfrontaliera si ridica aceleasi semne de intrebare pentru autoritatile nationale de asigurare a respectarii legislatiei. Din acest motiv este nevoie de o abordare mai coerenta in ceea ce priveste asigurarea respectarii legislatiei.
Pentru a da un exemplu, un important actor de pe piata echipamentelor electronice a fost amendat de o autoritate nationala de asigurare a respectarii legislatiei pentru ca a oferit cumparatorilor 2 ani de garantie cu plata pentru produsele sale, in ciuda faptului ca legislatia UE prevede dreptul consumatorilor de a beneficia de acest serviciu in mod gratuit.
Dat fiind ca preocupari similare au fost semnalate si in alte state membre, doamna vicepresedinte Viviane Reding a scris tuturor ministrilor responsabili in domeniul consumatorilor pentru a le atrage atentia asupra cazului si pentru a le solicita informatii cu privire la masurile intreprinse la nivel national in scopul asigurarii respectarii legislatiei. Din raspunsurile primite a reiesit o lipsa de coerenta in ceea ce priveste interpretarea si asigurarea respectarii Directivei de catre autoritatile nationale.
Comisia va incerca, asadar, sa joace un rol mai important in consolidarea cooperarii dintre organismele nationale de asigurare a respectarii legislatiei, prin urmatoarele actiuni:
- consolidarea eficientei retelei europene de protectie a consumatorilor si continuarea demersului de promovare a unor actiuni coordonate de asigurare a respectarii legislatiei ("actiuni de verificare");
- sprijinirea statelor membre in asigurarea unei aplicari eficace a directivei, prin furnizarea de orientari si schimb de bune practici;
- dezvoltarea unor indicatori de asigurare a respectarii legislatiei, in vederea detectarii lacunelor si a deficientelor care necesita anchete si/sau masuri corective ulterioare;
- introducerea unor ateliere tematice periodice intre autoritatile nationale de asigurare a respectarii legislatiei si organizarea unor cursuri de formare pentru autoritatile de asigurare a respectarii legislatiei si magistrati.
S-a constatat ca principalele sectoare in care consumatorii continua sa fie dezavantajati si in care este nevoie de eforturi suplimentare sunt turismul si transporturile, sectorul produselor digitale, serviciile financiare si pietele imobiliare.
In plus, autoritatile insarcinate cu asigurarea respectarii legislatiei trebuie sa examineze cu mai multa atentie invocarea de catre comerciantii cu amanuntul a considerentelor "de mediu" si "ecologice" in practicile lor comerciale, afirmatiile facute de acestia in acest context fiind adesea foarte generale, vagi si nu intotdeauna utilizate in mod responsabil.
Sursa: Comisia Europeana
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Stop practicilor de comercializare frauduloase: lupta Comisiei impotriva evaziunii si a fraudelor":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Nerezidenti. CASS pentru venituri din chirii si investitii. Ce implicatii fiscale exista?Comunicat MFP privind noua structura ANAFCertificatul de atestare fiscala. Un nou proiect legislativCesiunea de parti sociale. Creditare societate. Cum se evidentiaza schimbarea asociatilor si creditorilor?In atentia celor care au sume de recuperat aferente contractelor de finantare UE. Noi facilitati!Ultimele articole
NOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!TAXE SI IMPOZITE: CE este nou si MODUL in care afecteaza companiile din RomaniaProprietate inchiriata. Inregistrare impozite si taxe in numele proprietaruluiGhid practic pas cu pas pentru surmontarea crizei. Solutii fiscal-contabile optimizateRaport ANAF: Prejudicii din frauda fiscala, in valoare de 465 mil. euro, in 2018!
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
O mai buna cooperare la nivelul UE pentru un grad mai mare de siguranta a consumatorilorTaxa auto: se-ngroasa gluma pentru autoritatile romane?Ministrul Finantelor: Taxa auto ar trebui sa se plateasca pana in iunie. Dar se va plati mai repedeContaUtil: Intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economiciConcluzii dupa conferinta Calea Romaniei catre zona EuroUltimele articole
Schema programului IMM Invest a fost prelungita pana la 30 IUNIE 2021, iar bugetul aferent a fost majoratNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sensIntrebari si raspunsuri MEEMA cu privire la utilizarea platformei granturi.imm.gov.roMFP modifica din nou normele de aplicare a Programului IMM Invest Romania. 10 schimbari preconizate (Proiect de Hotarare)
Mai multe articole despre comisia europeana
Articole similare
UE mareste eforturile contra unor afaceri din domeniul comertului cu bauturi alcoolice
Mai multe articole despre practici frauduloase
Articole similare
Zoom fiscal: Prevederi legale privind insolventa persoanelor fizice in 2017Avem o legislatie TVA complicata si care nu sprijina mediul de afaceriPlata TVA numai dupa incasarea facturiiReguli pentru verificarea contribuabililor care nu functioneaza la domiciliul fiscal declaratNoi alimente ar putea avea TVA de 9%. Care sunt producatorii care se vor bucura de aceste masuri?Ultimele articole
Proiect de Ordin ANAF: Aprobarea procedurii de intocmire, avizare si aprobare a raportului de inspectie fiscalaMFP anunta cele mai importante masuri pentru sprijinirea mediului de afaceriPFA 2020: Taxe, impozite, deduceri. Ce trebuie sa faci pentru a castiga mai multANAF modifica Declaratia 394, ca masura de prevenire si combatere a evaziunii fiscaleMinistrul Finantelor: O solutie pentru reducerea evaziunii ar fi vamuirea la destinatie
Mai multe articole despre evaziune fiscala

Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2021 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"