Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ciuda stresului, aglomeratiei ori poluarii, calitatea locuirii in marile orase este in continuare superioara celei oferite de localitatile mai mici, arata o analiza Capital.Bucurestiul, Timisoara, ...
In ciuda stresului, aglomeratiei ori poluarii, calitatea locuirii in marile orase este in continuare superioara celei oferite de localitatile mai mici, arata o analiza Capital.
Bucurestiul, Timisoara, Clujul si Constanta domina clasamentul celor mai „locuibile“ orase cu peste 100.000 de locuitori din Romania. Iasiul, Sibiul, Brasovul si Oradea le urmeaza, la distanta destul de mare. La capatul celalalt al topului se gasesc Baia Mare (penalizata din cauza nivelului ridicat de poluare), Drobeta-Turnu Severin (deficitara in ceea ce priveste posibilitatile de petrecere a timpului liber), Piatra-Neamt (trasa in jos de piata muncii), Botosani si Focsani (ambele subdezvoltate economic).
Daca s-au mai schimbat unele lucruri fata de precedentul clasament, realizat de Capital in 2006, tendintele au ramas aceleasi: orasele din Transilvania si Banat sunt, in general, deasupra celor din Vechiul Regat cand vine vorba de calitatea vietii, iar cele cu peste 250.000 de locuitori sunt mai „prietenoase“ cu locuitorii lor decat cele mai mici. „Din pacate, este greu de contestat un asemenea rezultat. In Romania de azi, exista orase mici in care, teoretic, ti-ai putea duce viata mult mai relaxat decat intr-o metropola, dar care nu-ti ofera oportunitati economice“, afirma Catalin Zamfir, directorul Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii.
Bucurestiul si municipiile mari din Ardeal si Banat le ofera romanilor cele mai bune conditii de viata, rezulta in urma unei analize realizata de „Capital“ si aflata la cea de-a doua editie.
Este aglomerat, zgomotos, murdar, scump. Cu toate acestea, in fiecare an, populatia ii creste, neoficial, cu cateva zeci de mii de persoane, in special studenti originari din provincie, care decid sa nu se mai intoarca acasa dupa terminarea facultatii. Nici nu este de mirare: este unul din putinele locuri din tara unde salariile pot capata dimensiuni occidentale si unde, in ciuda crizei, numarul de someri a ramas constant. Tot aici poti alege, in aceeasi seara, dintre sase-sapte spectacole de teatru, aici vin sa cante artistii pe care ii vedem la MTV si, cu putin noroc, marea si muntele sunt, fiecare, la numai doua ore cu masina. Bucurestiul, caci despre el este vorba, s-a instalat, dupa ce am pus cap la cap peste 40 de criterii din domenii diverse, pe primul loc al clasamentului „Celor mai bune orase in care sa traiesti“ (selectate din randul localitatilor cu peste 100.000 de locuitori din Romania).
Locul al doilea al topului este ocupat de o eterna rivala pentru Capitala – Timisoara. „Pozitia nu poate decat sa ne onoreze. Intr-un fel, este o recunoastere a ceea ce se intampla in Timisoara de ani de zile, o recunoastere a ceea ce fac timisorenii din decembrie 1989 incoace: incearca sa fie «fruncea» tarii“, spune primarul orasului de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu.
El declara ca municipiul pe care il conduce merita cu prisosinta sa ocupe acest loc. „Afirm acest lucru deoarece stiu cu ce eforturi se face totul la noi, stiu ca in tot ceea ce facem ne bazam aproape exclusiv pe surse proprii. Si, cu toate acestea, reusim de multe ori sa fim cu un pas inainte. Nu este vorba de o competitie aici, pe noi nu ne intereseaza sa fim in fata celorlalti, ci ca timisorenii sa fie multumiti de orasul in care traiesc“, adauga edilul, spunand ca Timisoara spera sa ajunga pe un loc fruntas nu numai intr-un top al oraselor din Romania, ci chiar intr-unul regional.
Primii si ultimii
La cateva zecimi distanta de municipiul din Banat si aproape la egalitate intre ele urmeaza in clasament, fara sa surprinda pe nimeni, Clujul si Constanta. Orasul de pe Somes si cel de pe Litoral sunt succedate, de aceasta data la o distanta de peste doua puncte, de un grup de localitati ce au obtinut punctaje destul de apropiate: Iasi, Sibiu, Brasov si Oradea. Top 10 se incheie cu Targu-Mures si Arad.
Daca Bucurestiul a obtinut punctaj maxim la cinci capitole (educatie, sanatate, transport, piata muncii si competitivitate economica), Clujul a luat nota cea mai mare pentru comert, petrecerea timpului liber si sanatate, Botosani pentru costul vietii, Drobeta-Turnu Severin pentru clima blanda, Piatra-Neamt pentru starea mediului, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Botosani pentru nivelul scazut al taxelor locale, iar Ploiesti, pentru numarul redus de infractiuni.
De cealalta parte, punctajele minime au fost obtinute de Bucuresti si Pitesti (la costul vietii), Botosani, Buzau si Focsani (la educatie), Galati (la infrastructura de transport), Buzau (la piata muncii), Botosani (la competitivitate economica), Drobeta-Turnu Severin (la comert si recreere), Craiova (la siguranta), Baia Mare (la poluare), Sibiu (la clima, conform datelor Autoritatii de Meteorologie) si Brasov (la nivelul taxelor locale).
Matematica vs suflet
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Este evident ca, oricat de obiective ar fi criteriile si oricat de riguroase calculele, in a-ti placea sau nu sa locuiesti intr-un oras exista o doza ridicata de subiectivism. Fostul ministru al lucrarilor publice, Laszlo Borbely, considera ca orasul ideal nu exista, orice localitate avand puncte tari si puncte slabe. „Pentru fiecare exista, insa, un oras in care sa te simti bine si unde sa ai conditii cat mai bune de viata. Din punctul meu de vedere, Targu-Mures, orasul meu natal, si Sibiu, un oras in care traditia se imbina cu modernismul, sunt cele mai potrivite“, afirma el.
Borbely mai spune ca, in opinia sa, cea mai mare problema a oraselor din Romania o reprezinta poluarea si lipsa spatiilor verzi si a facilitatilor pentru pietoni. „N-am inteles inca un lucru esential – ca trebuie sa ne miscam mai mult, sa fim mai putin dependenti de masina, mai ales ca in majoritatea oraselor distantele nu sunt asa de mari incat sa nu te descurci fara autoturism“, explica el.
Sursa: Capital
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Iata normele de venit pentru activitati independente pentru anul 2014!Comisia Europeana lanseaza o carte verde privind finantarea pe termen lung a economiei europeneCare e procedura regimului de declarare derogatoriu in caz de inactivitate temporara?Modelul fiscal elvetianNoul Cod al Insolventei a fost in vigoare doar 7 zile!Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"