Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romania a atras 1,25 miliarde de euro de pe pietele externe de capital, din care 750 de milioane de euro cu maturitate de 10 ani si 500 de milioane de euro cu maturitate de 20 de ani. Suma a fost obtinuta prin redeschiderea celor doua transe de obligatiuni in euro emise in octombrie 2015, la randamente in scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru transa de 10 ani si de la 3,93% la 3,90% pentru transa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele doua maturitati. Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape doua ori.
"Tranzactia de astazi reconfirma perceptia foarte buna si increderea investitorilor in economia romaneasca intr-un context volatil de piata, caracterizat de multe incertitudini. Pe fondul unei cereri semnificative, randamentele aferente titlurilor de stat sunt in scadere atat pentru titlurile de stat emise pe piata interna, cat si pentru cele emise pe pietele externe. Aceste evolutii conduc la reducerea costurilor aferente datoriei guvernamentale odata cu extinderea maturitatii portofoliului de datorie", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
Oferta totala a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine. Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si a tipurilor de investitori pentru ambele transe.
Astfel, pentru transa cu scadenta in 2025 distributia geografica a fost urmatoarea: Romania (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia si alte tari din Centrul si Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania si Austria (8%), Italia (5%), Asia si Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte tari (2%). In privinta tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmati de banci si banci private (22%), fonduri de pensii si societati de asigurare (11%), banci centrale (5%) si altii (2%).
In transa scadenta in 2035, distributia geografica a fost putin diferita, cererea investitorilor din Germania si Austria fiind cea mai mare (22%), urmata de cea a investitorilor din Marea Britanie (18%), SUA (18%), Romania (17%), Benelux (7%), Franta (5%), alte tari din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia si alte tari (1%). si pentru aceasta transa cererea a venit predominant din partea managerilor de fonduri (56%), urmati de fondurile de pensii si asiguratori (23%), banci si banci private (15%), banci centrale (2%) si altii (4%).
In urma acestor redeschideri, lichiditatea ambelor transe a crescut considerabil, situandu-se la 2 miliarde de euro in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2025 si la 1,25 miliarde de lei in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2035.
Aceste redeschideri fac parte din planul de finantare externa aferent anului 2016, incadrandu-se in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala in vederea reducerii riscului de refinantare.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Emisiunea a fost administrata de catre Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.
Sursa: MFP
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
INVESTITII sigure: pretul aurului, in crestere masivaSolutii pentru investitori. Ce lipseste pentru sprijinul firmelorCum arata cele patru noi proiecte pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlociiDepunere situatii financiare. Firmele care nu desfasoara activitate economica mai depun bilantul?28 februarie 2017 e termenul limita pentru depunerea declaratiei 205 pentru anul 2016Ultimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasArticole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilCursul de schimb valutar folosit in stabilirea bazei de impozitareDocumentar fiscal: Atragerea raspunderii solidare. Ce implica procedura recuperarii creantelor fiscale?S-a modificat declaratia recapitulativaInregistrare facturi in declaratia 390Ultimele articole
Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITE-Transport 2024: CINE are OBLIGATIA introducerii datelor cu privire la transporturi in sistemAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaArticole similare
Acces rapid la informatiile gratuite din registrele de insolventa din UEEste situatia Italiei o furtuna intr-un pahar cu apa? Va avea Romania de suferit sau nu?Investitiile straine din Romania nu au dus-o prea bine anul trecutCum va sustine Ministerul Economiei intrarea firmelor romanesti pe piete noiCine beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe profit?Ultimele articole
Investitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024Noua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 6,60% pe an la titlurile de statProiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicNoi modificari asupra e-Transport, e-TVA si e-Factura, in urma consultarii cu reprezentantii mediului de afaceriFacilitate noua pentru cei care vor sa economiseasca! Titluri de stat cu dobanzi neimpozabile de pana la 6,85% pe anAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"