keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Strainii au 33% din economie, dar cu numai 17% din salariati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Nov. 2009
Tags: salariati, economie

Strainii au adus in Romania capital cu ajutorul caruia controleaza o treime din economie, dar in companiile cu capital strain lucreaza doar circa 760.000 de salariati, adica 17% din totalul ...

Strainii au adus in Romania capital cu ajutorul caruia controleaza o treime din economie, dar in companiile cu capital strain lucreaza doar circa 760.000 de salariati, adica 17% din totalul angajatilor din economie, potrivit datelor obtinute de Ziarul Financiar de la Registrul Comertului.

Companiile straine au o pondere de circa o treime din cifra de afaceri totala de 250 miliarde de euro a companiilor din Romania.

Este pentru prima data cand aceasta statistica este data publicitatii, de multe ori pana acum fiind pusa intrebarea care este cu adevarat impactul investitiilor straine asupra economiei romanesti in termeni de ocupare a fortei de munca si de afaceri.

Ziarul Financiar a calculat aceste ponderi pe baza datelor de la Institutul de Statistica, de la Registrul Comertului si de la portalul listafirme.ro, care are un software care poate sorta toate companiile din Romania in functie de diferiti parametri, cum sunt cifra de afaceri, numarul de angajati sau profitul net.

"Este natura afacerilor care face ca o companie sa aiba o productivitate mai mare cu un numar mai mic de angajati. De exemplu, companiile care lucreaza in telecomunicatii au o cifra de afaceri pe lucrator de cateva ori mai mare decat un IMM, unde se concentreaza cea mai mare parte a capitalului romanesc", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Intr-adevar, in topul companiilor din Romania ca si cifra de afaceri se afla mari companii ca Orange sau Vodafone, care au afaceri de peste 1 miliard de euro fiecare, dar numai cateva mii de angajati, deci o productivitate (cifra de afaceri/angajat) de 4-500.000 euro pe angajat.

Toate companiile din Romania, din industrie, constructii, comert si servicii, au avut o cifra de afaceri de 958 miliarde de lei (260 miliarde euro) in 2008, conform unor date recente ale Institutului de
Statistica, ceea ce la 4,4 milioane de salariati inseamna o productivitate medie de sub 60.000 de euro pe angajat.

In aceeasi perioada, companiile cu capital strain au avut afaceri de circa 80 miliarde euro, deci circa 33%, potrivit portalului listafirme.ro, care utilizeaza date de la Ministerul de Finante. Aceste companii au in total circa 760.000 de angajati, adica circa 17% din numarul total de angajati, conform aceleiasi surse, ceea ce arata ca in firmele straine productivitatea medie este de doua-trei ori mai mare decat in firmele romanesti.

Intr-adevar, productivitatea in firmele straine este de circa 100.000 de euro pe angajat, adica la o firma straina cu afaceri anuale de 10 milioane de euro lucreaza circa 100 de angajati. La o firma romaneasca cu afaceri similare lucreaza in general 200 de angajati sau mai mult.

"In unele sectoare economice, cum sunt serviciile, e nevoie de mai multi angajati decat in altele. In acelasi timp, foarte multe firme straine si-au deschis reprezentante prin intermediul carora isi vand produsele fabricate in alta parte. Aceste reprezentante au foar te putini angajati, dar inregistreaza cifre de afaceri foarte mari", a explicat analistul economic Laurian Lungu.

Firmele romanesti au avut o cifra de afaceri de 180 miliarde de euro in 2008, cu 4,4 milioane de anagajati, deci o productivitate medie de circa 40.000 de euro.

Capitalul social cumulat al companiilor din Romania este de 196 miliarde de lei (45,9 miliarde euro), mai mult de o treime - adica 73,7 miliarde de lei (circa 17 miliarde euro) - fiind capital strain, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

In total, investitiile straine sunt de circa 50 miliarde de euro pana in 2009, dar doar o parte din acesti bani sunt capital social propriu-zis.

Primele 100 de companii din Romania din punct de vedere al cifrei de afaceri au avut in 2008 venituri totale de 55 miliarde euro, adica circa 22% din cifra de afaceri totala, desi angajeaza doar 8%
din salariati. Cele mai mari 300 de companii din Romania angajeaza 13% din salariatii din economie si au afaceri totale de 80 de miliarde de euro.

Cifra de afaceri totala de 250 de miliarde de euro a companiilor din Romania este mai mare decat produsul intern brut (PIB) de circa 120 miliarde euro in 2008, pentru ca la PIB intra doar valoarea
adaugata adusa de aceste firme, adica din cifra de afaceri se scad input-urile ca materie prima sau alti factori de productie.

Profitul brut cumulat pe 2008 al firmelor din Romania a ajuns la 32,5 miliarde de lei (8,3 miliarde euro), o treime din aceasta suma revenind strainilor. Profitul brut la nivelul intregii economii a fost anul trecut cu 25% mai mic decat in 2007, desi cifra de afaceri cumulata a tuturor companiilor a fost in crestere.

In analiza nu au fost incluse bancile si companiile de asigurari, dominate in proportie de 85% de capital strain, care au circa 70.000 de angajati, respectiv 30.000 de angajati. Bancile au active totale de circa 80 de miliarde de euro, iar companiile de asigurare au un business de circa 2,2 miliarde de euro pe an.

Daca s-ar lua in considerare toti salariatii din Romania, adica inclusiv cei 1,4 milioane de la stat, ponderea angajatilor din companii straine in totalul angajatilor ar cobori la 12%, iar in totalul popula tiei active de circa 10 milioane de persoane, ponderea joburilor in firme straine este de sub 7-8%.

Singurele ponderi ale investitorilor straini in economie care se mai calculeaza sunt cele ale unei cercetari anuale comune a BNR si Institutului National de Statistica. Aceasta cercetare arata ca intreprinderile cu investitie straina au o pondere de 73% din totalul exporturilor, adica au vandut in 2008 marfuri si servicii in exterior de 21 miliarde euro. Aceasta inseamna ca diferenta pana la 80 miliarde euro, adica circa 60 miliarde euro, reprezinta vanzari ale firmelor straine in Romania, fie din import, fie din productia interna.

Ziarul Financiar a obtinut de la Registrul Comertului si lista celor mai mari firme din Romania, inclusiv banci, din punct de vedere al capitalului social.

Cele mai mari 30 de companii locale in functie de capitalul social detin 32% sau 63 de miliarde de lei (14,8 miliarde euro) din capitalul total, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Cel mai mare capital social, de 14,2 miliarde de lei, este detinut de Fondul Proprietatea, urmat de Petrom si Hidroelectrica cu 5,66 miliarde de lei, respectiv 4,43 miliarde de lei.

In top 30 se afla opt companii cu capital majoritar de stat si sapte banci. Banca cu cel mai mare capital social este subsidiara locala a grupului austriac Raiffeisen. Dintre bancile cu capital majoritar autohton sunt prezente in top Banca Transilvania si Eximbank cu 1,06 miliarde de lei, respectiv 800 milioane lei.
SURSA: Mediafax

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016