keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Intrarea in Uniunea Bancara. Argumente pro si contra

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: zona euro, aderarea romaniei, uniunea bancara, mugur isarescu, sorin paslaru, bancile

Aderarea Romaniei la Uniunea Bancare este in aceasta perioada dezbatuta de autoritatile din domeniu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezentand recent argumente pro referitoare la ceea ce va insemna aderarea tarii noastre la noua uniune care se va forma. Totodata, exista specialisti care pun sub semnul intrebarii chiar aceste argumente, prin comparatie cu situatiile unor tari care, inclusiv in ce priveste sistemul bancar, au o situatie mai buna decat a tarii noastre.


Sorin Paslaru, intr-o analiza pentru Ziarul Financiar, aduce in lumina si argumente contra, aratand in ce masura tarii noastre ii poate fi realmente de folos aderarea la Uniunea Bancara din zona euro.

Incepand cu noiembrie 2014, Banca Centrala Europeana va supraveghea in mod direct cele 6.000 de banci din zona euro, bancile urmand sa aiba astfel un fond unic folosit in cazuri de urgenta.

Prin Fondul Unic de Rezolutie se vor putea ridica bani de pe pietele de capital, Fondul actionand in caz de nevoie pentru a injecta capital si pentru a prelua administrarea bancilor in dificultate.

In cadrul prezentarii "Romania, adopta­rea euro si Uniunea Bancara" tinuta pe 18 au­gust la Cluj-Napoca, Mugur Isarescu a oferit cinci argumente pentru care este dezirabil ca Romania sa se alature Uniunii Bancare.

Acesta a amintit si ca, in conditiile "prevalentei in structura sectorului bancar a capitalului din zona euro, (...) dat fiind ca bancile din zona euro detin peste 70% din activele nete si din capitalul sistemului bancar din Romania (...), mentinerea prerogativelor de supraveghere bancara la nivel national nu ar avea decat rezultate suboptimale, ca urmare a accesului limitat la informatii privind bancile-mama".

Sorin Paslaru noteaza insa ca argumentul potrivit caruia sistemul bancar romanesc este detinut în proportie de 70% de banci care provin din zona euro "este folosit chiar în sens invers de Polonia si Cehia, unde Vestul detine doua treimi, respectiv 90% din sistemul bancar".

Astfel, explica acesta, viceguvernatorul Bancii Na­tio­nale a Cehiei, Mojmir Hampl, în 2012, citat de Financial Times, declara urmatoarele:

"Institutiile financiare din Cehia si deci indirect finantele publice din Cehia vor servi ca potentiala sursa de lichiditate pentru alte tari. Subsidiarele sanatoase ale bancilor straine din Cehia vor fi folosite pentru a ajuta bancile-mama“.

Sorin Paslaru spune ca aceste argumente invocate atat de Polonia si Cehia "pot fi si o incercare de negociere cat mai avantajoasa cu Occidentul, dar dezbaterea este deschisa".



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016