keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Estimarile BNR cu privire la inflatia anuala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mai. 2011
Tags: bnr, inflatie, dezinflatie, prognoza,

BNR estimeaza ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca ...

BNR estimeaza ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca banca centrala va rata tinta pentru al cincilea an consecutiv.

"Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in trimestrul doi, ca urmare a socurilor induse de factori aflati in afara sferei de influenta directa a gestiunii cererii agregate realizata prin instrumentele bancii centrale, in special a presiunilor generate - similar cazului majoritatii economiilor emergente - de evolutia preturilor internationale ale produselor alimentare si combustibililor", se arata in comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administratie al BNR dupa sedinta de politica monetara.
Rata anuala a inflatiei a crescut de la 7,6% in februarie pana la 8,01%, nivelul maxim inregistrat dupa luna august 2008.

Banca centrala noteaza ca accelerarea inflatiei a fost determinata de materializarea riscurilor de natura ofertei legate de cresterea semnificativa a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor, evidentiate in cadrul raportului asupra inflatiei din luna februarie 2011, in contextul accentuarii presiunilor acumulate pe pietele internationale ale materiilor prime.

"Cu toate acestea, scenariul de baza al actualei proiectii anticipeaza reluarea dezinflatiei in al doilea semestru al anului 2011, odata cu disiparea efectului direct al majorarii TVA, urmata de revenirea si mentinerea ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei centrale in cursul anului 2012", se precizeaza in comunicat.
Banca centrala tinteste pentru 2011 si 2012 incadrarea inflatiei in intervalul 2% - 4%.
In aceste conditii, noua prognoza de inflatie a BNR pentru finele acestui an se plaseaza peste 4%.

De altfel, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat in urma cu trei saptamani ca noua prognoza de inflatie nu va depasi 5%, sugerand astfel ca va fi in afara intervalului tintit de BNR.

Anterior, chiar guvernatorul BNR Mugur Isarescu declarase pentru MEDIAFAX ca banca centrala va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.

BNR a revizuit deja in acest an prognoza de inflatie, in cadrul raportului trimestrial din luna februarie, de la 3,4% de 3,6% pentru finele acestui an. Pentru primele doua trimestre din 2011, banca centrala se astepta in februarie la o inflatie de 6,8%, care urma sa coboare in trimestru trei la 4,1%.

CA al BNR a analizat si a aprobat, marti, raportul trimestrial asupra inflatiei, care analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Banca centrala mentioneaza ca actuala prognoza de inflatie evidentiaza persistenta riscurilor si incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate, dar si a celor legate de evolutiile de pe pietele internationale.
CA al BNR a decis, marti, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

"Conduita politicii monetare vizeaza conservarea perspectivelor de reluare a dezinflatiei, in pofida recentelor socuri inflationiste, conditiile monetare in sens larg ramanand adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu. In acelasi timp, imbunatatirea perceptiei investitorilor financiari nerezidenti fata de economia romaneasca a condus la cresterea intrarilor de capital volatil, ceea ce a generat o apreciere moderata in termeni nominali a monedei nationale fata de euro. Perspectiva continuarii si intensificarii fluxurilor de capital volatil creeaza insa constrangeri asupra dozajului in utilizarea instrumentelor politicii monetare", se mai spune in comunicatul BNR.

Banca centrala mentioneaza ca deciziile de politica monetara, coroborate cu implementarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul noilor acorduri de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt de natura sa asigure conservarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie si redresare pe baze sanatoase a economiei in cadrul procesului de convergenta nominala si reala.

CA al BNR a reafirmat ca banca centrala va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc pe 29 iunie.



Sursa: Mediafax
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016