Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
BNR estimeaza ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca ...
BNR estimeaza ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca banca centrala va rata tinta pentru al cincilea an consecutiv."Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in trimestrul doi, ca urmare a socurilor induse de factori aflati in afara sferei de influenta directa a gestiunii cererii agregate realizata prin instrumentele bancii centrale, in special a presiunilor generate - similar cazului majoritatii economiilor emergente - de evolutia preturilor internationale ale produselor alimentare si combustibililor", se arata in comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administratie al BNR dupa sedinta de politica monetara.
Rata anuala a inflatiei a crescut de la 7,6% in februarie pana la 8,01%, nivelul maxim inregistrat dupa luna august 2008.
Banca centrala noteaza ca accelerarea inflatiei a fost determinata de materializarea riscurilor de natura ofertei legate de cresterea semnificativa a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor, evidentiate in cadrul raportului asupra inflatiei din luna februarie 2011, in contextul accentuarii presiunilor acumulate pe pietele internationale ale materiilor prime.
"Cu toate acestea, scenariul de baza al actualei proiectii anticipeaza reluarea dezinflatiei in al doilea semestru al anului 2011, odata cu disiparea efectului direct al majorarii TVA, urmata de revenirea si mentinerea ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei centrale in cursul anului 2012", se precizeaza in comunicat.
Banca centrala tinteste pentru 2011 si 2012 incadrarea inflatiei in intervalul 2% - 4%.
In aceste conditii, noua prognoza de inflatie a BNR pentru finele acestui an se plaseaza peste 4%.
De altfel, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat in urma cu trei saptamani ca noua prognoza de inflatie nu va depasi 5%, sugerand astfel ca va fi in afara intervalului tintit de BNR.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Anterior, chiar guvernatorul BNR Mugur Isarescu declarase pentru MEDIAFAX ca banca centrala va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.
BNR a revizuit deja in acest an prognoza de inflatie, in cadrul raportului trimestrial din luna februarie, de la 3,4% de 3,6% pentru finele acestui an. Pentru primele doua trimestre din 2011, banca centrala se astepta in februarie la o inflatie de 6,8%, care urma sa coboare in trimestru trei la 4,1%.
CA al BNR a analizat si a aprobat, marti, raportul trimestrial asupra inflatiei, care analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Banca centrala mentioneaza ca actuala prognoza de inflatie evidentiaza persistenta riscurilor si incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate, dar si a celor legate de evolutiile de pe pietele internationale.
CA al BNR a decis, marti, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.
"Conduita politicii monetare vizeaza conservarea perspectivelor de reluare a dezinflatiei, in pofida recentelor socuri inflationiste, conditiile monetare in sens larg ramanand adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu. In acelasi timp, imbunatatirea perceptiei investitorilor financiari nerezidenti fata de economia romaneasca a condus la cresterea intrarilor de capital volatil, ceea ce a generat o apreciere moderata in termeni nominali a monedei nationale fata de euro. Perspectiva continuarii si intensificarii fluxurilor de capital volatil creeaza insa constrangeri asupra dozajului in utilizarea instrumentelor politicii monetare", se mai spune in comunicatul BNR.
Banca centrala mentioneaza ca deciziile de politica monetara, coroborate cu implementarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul noilor acorduri de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt de natura sa asigure conservarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie si redresare pe baze sanatoase a economiei in cadrul procesului de convergenta nominala si reala.
CA al BNR a reafirmat ca banca centrala va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
Urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc pe 29 iunie.
Sursa: Mediafax
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Insolventa persoanelor fizice se poate aplica doar cu studiu de impact si in timpHotararea 695/2020 modifica normele de implementare a programului „Prima Casaâ€TVA-ul inflationistFacturarea in valuta. In ce conditii se accepta inregistrarea in contabilitate?Consiliul de Administratie BNR a emis noi reguli pentru platile in valutaUltimele articole
In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITVenituri din chirii in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fizicePlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorArticole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul V - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscaleMinistrul Finantelor, 3 directii prioritare asumate pentru noul mandat. Printre acestea, reforma sistemului fiscal si crearea de locuri de muncaDeterminarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si termenul limita de plata in 2022Cea mai ridicata INFLATIE din UE: In Romania, in luna decembrieFirmele care NU platesc salariile la timp vor fi amendate cu pana la 10.000 de leiUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaProiect OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialeProiect: Tichetul de cresa se majoreaza cu 20 lei in sem.II 2024Proiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024ANAF anunta venituri bugetare brute cu 11,9% mai mari in primele 10 luni din 2023, fata de aceeasi perioada a anului 2022Articole similare
BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 6,25%Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudentaCe masuri propune MFP pentru cresterea economica in 2013-2015BNR: Inflatia a mers mana in mana cu majorarea TVAArticole similare
Incasari sub estimarile guvernului. Cine e de vina?Mai putine firme platitoare de TVA, o economie mai buna?Guvernul si FMI ne-au pregatit si \"una rece\": Facturile la incalzire pot creste semnificativProiectul de buget pe anul 2020, pus in Dezbatere PublicaJonglerii statistice cu pensionariiUltimele articole
Facilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024ANAF anunta venituri bugetare brute cu 11,9% mai mari in primele 10 luni din 2023, fata de aceeasi perioada a anului 2022Controale ANAF 2023. Seful institutiei anunta continuarea inspectiilor pentru combaterea muncii la negruModificari aduse impozitului pe venit de OG 16/2022Firmele care NU platesc salariile la timp vor fi amendate cu pana la 10.000 de leiArticole similare
Presedintele BCE propune crearea unui Minister de Finante pentru Zona EuroProcedura de eliberare a certificatelor privind TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transportANOFM recomanda comunicarea ONLINE cu publicul, prin e-mail, telefon sau faxVrei sa stii cum poti intocmi rapid si corect dosarul privind preturile de transfer?Exporturile de produse agroalimentare au atins un record al ultimilor 20 aniUltimele articole
Miercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CPlafoane incasari si plati in numerar 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"