Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime ...
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.
Totodata, CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
"Prin deciziile adoptate se urmareste ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste in vederea consolidarii perspectivelor de reluare a procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale", se arata in comunicatul bancii centrale.
BNR noteaza ca rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a fost de 4,7% in luna septembrie, usor peste nivelul inregistrat in luna anterioara, in conditiile in care amploarea si persistenta deficitului de cerere din economie au atenuat efectul advers exercitat asupra majoritatii preturilor de consum incluse in acest indice de majorarea cotei TVA.
Totodata, banca centrala arata ca rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,77% in luna septembrie, pe fondul transmiterii etapizate a efectului de runda intai al majorarii cotei standard a taxei pe valoarea adaugata la 1 iulie, dar si al propagarii asupra preturilor produselor agroalimentare a influentelor adverse resimtite pe pietele specifice interne si internationale.
"Cu toate acestea, posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, o eventuala ajustare mai pronuntata a preturilor administrate in comparatie cu cea avuta in vedere la alcatuirea prognozelor, precum si incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala, in contextul unui climat politic si social tensionat, raman preocupante si reclama in continuare o conduita prudenta a politicii monetare", se mai spune in comunicat.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Examen Consultant Fiscal 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
CA al BNR reitereaza faptul ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind "in mod decisiv de implementarea ferma si consecventa" a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale.
"Aceasta constituie o preconditie esentiala pentru recastigarea increderii pietelor financiare internationale", noteaza BNR.
Totodata, banca centrala a reiterat ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
CA al BNR a analizat si aprobat marti si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat joi, 4 noiembrie.
Raportul trimestrial asupra inflatiei este un document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Aceasta a fost ultima sedinta de politica monetara a CA al BNR anuntata pentru acest an. Prima sedinta de politica monetara din 2011 este programata pentru data de 5 ianuarie.
CA al BNR a decis la precedentele trei sedinte de politica monetara, din iunie, august si septembrie, sa mentina dobanda la nivelul minim istoric de 6,25% si sa tina neschimbate ratele rezervelor minime obligatorii, si a intrerupt astfel relaxarea politicii monetare din cauza efectelor majorarii TVA asupra inflatiei.
Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, aplicata incepand cu luna iulie, a condus la o accelerare a inflatiei pana la o rata anuala de 7,77% in septembrie, maximul ultimilor doi ani.
Banca Nationala a Romaniei a majorat, in luna august, estimarea privind inflatia la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, desi tinteste o rata anuala de 3,5%, plus/minus un punct procentual
. Sursa: MEDIAFAX

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
BNR: Inflatia a mers mana in mana cu majorarea TVAValoarea creditelor restante a crescut cu 9% in septembrieAchizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala de raportareEvidentierea taxarii inverse pentru servicii intracomunitareAnuntul BNR: Inflatia ramane in teritoriu negativ pana in iulie 2016Ultimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeArticole similare
NA TOt noi castigam!Zoom fiscal: Declaratie privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor efectuate in cadrul proiectului finantatStornare facturi emise si perioada de prescriere. Cum procedam?Cum se stabileste perioada fiscala pentru TVA si care sunt criteriile?FITCH modifica metodologia de evaluare si aliniaza rating-ul Romaniei pentru datoria in moneda locala pe termen lung cu cel al datoriei in valuta pe termen lungUltimele articole
Voucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025TAXE PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorCadouri de 1 iunie. Cum declari corect in D112Cum se calculeaza taxa pe stalp. EXEMPLU practic privind regiile autonomeCe contributii CAS si CASS platesti in 2025 daca ai PFA sau CMIArticole similare
Firme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESDeductibilitate TVA pentru reparatii locuinta de serviciu. Chirie suportata de angajatorStudiu de caz: Regimul TVA in cazul amenajarii unui sediu in proprietatea administratoruluiObligatii privind TVA cu privire la avansurile incasate pentru exporturiOPANAF 878 din 2013: Noile prevederi pentru declararea impozitelorUltimele articole
Platitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeMajorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicalTVA locuinte. CONDITII pentru a beneficia de TVA 9% pana pe 31 iulie 2026
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"