keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 6,25%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2010
Tags: bnr, taxe, tva

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime ...



Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Totodata, CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

"Prin deciziile adoptate se urmareste ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste in vederea consolidarii perspectivelor de reluare a procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale", se arata in comunicatul bancii centrale.

BNR noteaza ca rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a fost de 4,7% in luna septembrie, usor peste nivelul inregistrat in luna anterioara, in conditiile in care amploarea si persistenta deficitului de cerere din economie au atenuat efectul advers exercitat asupra majoritatii preturilor de consum incluse in acest indice de majorarea cotei TVA.

Totodata, banca centrala arata ca rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,77% in luna septembrie, pe fondul transmiterii etapizate a efectului de runda intai al majorarii cotei standard a taxei pe valoarea adaugata la 1 iulie, dar si al propagarii asupra preturilor produselor agroalimentare a influentelor adverse resimtite pe pietele specifice interne si internationale.

"Cu toate acestea, posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, o eventuala ajustare mai pronuntata a preturilor administrate in comparatie cu cea avuta in vedere la alcatuirea prognozelor, precum si incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala, in contextul unui climat politic si social tensionat, raman preocupante si reclama in continuare o conduita prudenta a politicii monetare", se mai spune in comunicat.

CA al BNR reitereaza faptul ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind "in mod decisiv de implementarea ferma si consecventa" a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale.

"Aceasta constituie o preconditie esentiala pentru recastigarea increderii pietelor financiare internationale", noteaza BNR.

Totodata, banca centrala a reiterat ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
CA al BNR a analizat si aprobat marti si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat joi, 4 noiembrie.

Raportul trimestrial asupra inflatiei este un document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Aceasta a fost ultima sedinta de politica monetara a CA al BNR anuntata pentru acest an. Prima sedinta de politica monetara din 2011 este programata pentru data de 5 ianuarie.

CA al BNR a decis la precedentele trei sedinte de politica monetara, din iunie, august si septembrie, sa mentina dobanda la nivelul minim istoric de 6,25% si sa tina neschimbate ratele rezervelor minime obligatorii, si a intrerupt astfel relaxarea politicii monetare din cauza efectelor majorarii TVA asupra inflatiei.

Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, aplicata incepand cu luna iulie, a condus la o accelerare a inflatiei pana la o rata anuala de 7,77% in septembrie, maximul ultimilor doi ani.

Banca Nationala a Romaniei a majorat, in luna august, estimarea privind inflatia la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, desi tinteste o rata anuala de 3,5%, plus/minus un punct procentual

. Sursa: MEDIAFAX

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016