Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli si provizioane deductibile conform noilor modificari din Codul fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: imobilizari, provizioane, cheltuieli deductibile, modificari codul fiscal

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938/30.12.2011, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/27.12.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.


In ceea ce priveste cheltuielile deductibile si provizioanele, prezentam mai jos principalele reglementari care intra in vigoare din luna ianuarie 2012:

Cheltuieli

in categoria cheltuielilor nedeductibile, incepand cu 1 ianuarie 2012, intra si cele inregistrate de contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, respectiv cheltuielile:

- cu impozitul pe profit amanat inregistrat;

- din reevaluarea imobilizarilor necorporale, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- din reevaluarea mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- reprezentand modificarea valorii juste a investitiilor imobiliar, in cazul in care, ca urmare a evaluarii ulterioare utilizand modelul bazat pe valoarea justa se inregistreaza o descrestere a valorii acestora;

- cu deprecierea/amortizarea mijloacelor fixe, inregistrate la momentul transferului din categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii in categoria activelor imobilizate detinute pentru activitatea proprie.

 

Provizioane

Tot de la 1 ianuarie 2012, sunt deductibile urmatoarele categorii de provizioane:

- provizioanele specifice, constituite de institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general tinut de BNR, de institutiile de plata persoane juridice romane care acorda credite legate de serviciile de plata, de institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata, precum si provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice;

- ajustarile pentru depreciere aferente activelor pentru care, potrivit reglementarilor prudentiale ale BNR, se determina ajustari prudentiale de valoare sau, valori ale pierderilor asteptate, inregistrate de catre institutiile de credit persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state care nu sunt state membre ale UE sau din state care nu apartin Spatiul Economic Eeuropean (SEE), potrivit reglementarilor contabile conforme IFRS, si filtrele prudentiale potrivit reglementarilor emise de BNR. Sumele reprezentand reducerea sau anularea filtrelor prudentiale sunt elemente similare veniturilor;

- ajustarile pentru depreciere inregistrate de catre sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state membre ale UE si state apartinand SEE aferente creditelor si plasamentelor care intra in sfera de aplicare a reglementarilor prudentiale ale BNR referitoare la ajustarile prudentiale de valoare aplicabile institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state care nu sunt state memebre ale UE sau din state care nu apartin SEE.

De asemenea, rezervele din reevaluarea imobilizarilor necorporale efectuata de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor cu cedarea imobilizarilor necorporale, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor imobilizari necorporale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli si provizioane deductibile conform noilor modificari din Codul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016