Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

IMM IMVEST este la faza a patra de implementare: plata ajutorului de stat. Sunt asigurate 0 costuri de finantare pentru aplicanti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: imm invest romania, plata ajutorului de stat, costuri de finantare

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii a transmis recent, printr-un comunicat de presa, ca programul IMM Invest Romania a intrat in faza a patra de implementare, plata ajutorului de stat.

Prin IMM Invest s-au acordat 10,220,224,704  lei in aproximativ 2 luni, ceea ce inseamna o crestere a creditului bancar catre companii de 34 de ori peste media lunara a creditelor acordate in ultimul deceniu.

Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA a intrat in cea de-a patra faza de implementare, cea a acordarii ajutorului de stat, care va asigura 0 costuri de finantare pentru aplicantii programului. Aceasta subventie consta in garantarea imprumuturilor accesate prin program, precum si a platii sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

In acest moment, in portalul www.imminvest.ro sunt inregistrate 65,342 IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 miliarde lei, din care aproximativ 60 miliarde lei reprezinta solicitari pentru credite de investitii, iar peste 25 miliarde sunt solicitari pentru credite capital de lucru. Finantarea acestor IMM-uri va contribui la mentinerea a 802.806 persoane angajate si cu siguranta, va impulsiona crearea de alte noi locuri de munca.

Numarul creditelor aprobate de catre cei 21 finantatori participanti in program este de 11,589, iar volumul finantarii garantate este de 10,220,224,704 RON.

ATNTIE! Pentru IMM-urile care inca nu au accesat programul si doresc sa se inscrie, aplicatia programului imminvest.ro ramane deschisa pentru noi inscrieri pana la data de 31.12.2020.

Programul prevede parcurgerea de catre IMM a patru etape: 
 
1. Prima etapa presupune analiza eligibilitatii privind incadrarea in categoria IMM- realizata de catre FNGCIMM;
 
2. In faza a doua banca selectata de catre IMM, solicita documentatia de credit, efectueaza analiza economico-financiara si conform propriilor norme de creditare, stabileste daca proiectul pentru care se solicita finantarea este viabil din punct de vedere economic, caz in care aproba creditul si transmite solicitarea de garantare catre FNGCIMM.
 
3. In etapa a treia FNGCIMM analizeaza si garanteaza creditele aprobate de catre institutiile financiar bancare.
 
4. In etapa a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculeaza si efectueaza plata sumelor cuvenite finantatorilor in contul dobanzilor si comisioanelor pana la data de 31.12.2020, cu posibilitatea de prelungire. La doua luni si jumate de la debutul programului, FNGCIMM a facut plati in contul granturilor acordate de 16.060.493,63 RON.
 
“Cifrele confirma intr-adevar ca IMM Invest este cel mai de succes program de finantare cu garantii de stat din istoria Romaniei. Drept dovada sunt cifrele ilustrate in acest grafic - vezi graficul aici - (sursa BNR): soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut in ultimii 12 ani, cu 40 mld RON, de la 77 mld RON (2007) la 117 mld RON (2019), media de crestere lunara a fost de 0,3 mld RON. Prin facilitatile aduse de IMM Invest s-au acordat 10,220,224,704  lei in aproximativ 2 luni, ceea ce inseamna o crestere de 34 de ori peste media lunara din ultimul deceniu! 
 
Creditele prin IMM Invest reprezinta 11% din stocul total de credite in lei pentru companii. Anul trecut rata lunara de crestere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe luna. Planul National de Investitii si Relansare Economica este un plan de investitii fara precedent care are ca obiectiv inlocuirea masurilor de subventionare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia romaneasca, un plan vizionar de reconstructie si stimulare a competitivitatii economiei, bazat pe investitii care sa duca la bunastare si consum. Mai este nevoie de o masura pentru a completa tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obtinerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finantare al firmelor din Romania.” a declarat Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM.

In perioada imediat urmatoarea FNGCIMM va operationaliza un nou program guvernamental, IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, cu avans zero de finantare. Valoarea maxima a finantarii este de 5 milioane de lei pe beneficiar si isi propune stimularea accesarii finantarilor de tip leasing, in vederea  achizitionarii de active noi sau second-hand pentru desfasurarea activitatii companiilor, in special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie in procesele de productie si  asigurarea  fluxurilor financiare necesare acestora prin operatiuni specifice de sell-and-lease-back.

IMM Invest (accesul la capital financiar), Factoring-ul cu regres (schema de garantare de catre stat a creditului commercial), Scontarea cu garantarea de catre stat si Programul de Garantare a Leasing-ului de Echipmente si Utilaje (accesul la creditul furnizor), pot deveni pilonii de relansare a economiei romanesti si reprezinta raspunsul FNGCIMM la necesitatile crizei actuale, care a adus multe provocari, dar si multe oportunitati de resetare a setorului IMM si de deschidere a sistemului bancar catre finantarea economiei.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "IMM IMVEST este la faza a patra de implementare: plata ajutorului de stat. Sunt asigurate 0 costuri de finantare pentru aplicanti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016