keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

MFP modifica din nou normele de aplicare a Programului IMM Invest Romania. 10 schimbari preconizate (Proiect de Hotarare)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Sep. 2020 Exclusiv
Tags: proiect de hotarare mfp, modificarea normelor de aplicare a programului imm invest

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un nou Proiect Hotarare pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMaNIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.282/2020 - publicat in data de 2 septembrie 2020.

Programul IMM INVEST ROMaNIA a fost operationalizat incepand cu data de 1 mai 2020, pana in prezent fiind efectuate unele  interventii legislative asupra Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM Invest Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018 si asupra normelor de aplicare aprobate prin H.G.nr.282/2020, care au avut ca scop efectuarea unor recalibrari si reglaje, precum si eliminarea unor bariere in implementare si rezolvarea unor aspecte izvorate din practica acordarii de garantii si a ajutoarelor de stat in cadrul programului. Prin operationalizarea programului guvernamental de garantare in numele si in contul statului, precum si a schemei de ajutor de stat asociate acestuia, a fost instituit un mecanism integrat  multianual de incurajare si stimulare a dezvoltarii IMM-urilor prin acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii, cu costuri de finantare si garantare zero. 

In cadrul Programului IMM INVEST ROMANIA, pana la data de 31.08.2020 numarul total al garantiilor emise a fost de 15.304, in valoare totala de 10.573.568.383 lei, cu o valoare totala a finantarilor aferente garantiilor emise in valoare totala de 12.294.846.957 lei. 

Tinand cont de faptul ca legislatia primara a fost modificata prin O.U.G. nr. 143/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, precum si pentru modificarea si completarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020, publicata in Monitorul Oficial nr.772/25.08.2020 si intrata in vigoare incepand cu data publicarii, este necesara corelarea prevederilor din legislatia secundara aferenta programului.

SCHIMARI PRECONIZATE:

Principalele modificari ale normelor de aplicare a Programului IMM Invest propuse au in vedere transpunerea si corelarea la nivelul normelor de aplicare aprobate prin HG nr.282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, a modificarilor efectuate la nivelul OUG nr.110/2017, care au format obiectul de reglementare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.143/2020,  si care au avut in vedere implementarea la nivelul programului a modificarilor schemei de ajutor de stat instituita prin Programul IMM – Invest aprobate de Comisia Europeana, care a emis decizia de autorizare C92020 5555 din 07.08.2020. 

Interventiile legislative propuse vizeaza urmatoarele aspecte detaliate la nivelul normelor de aplicare a Programului IMM INVEST ROMANIA:
 
1. modificarea titlului actului normativ, in concordanta cu modificarile aduse titlului normei primare, dupa cum urmeaza: HOTaRaRE  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA.

2. modificarea perioadei de subventionare a dobanzii pentru o perioada fixa de 8 luni astfel incat si IMM-urile ce au accesat Programul intr-o etapa ulterioara sa beneficieze de aceleasi avantaje ca si cele acceptate in prima etapa.

3.introducerea unor reglementari care detaliaza modul in care microintreprinderile si intreprinderile mici pot opta pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru cu valori de pana la 500.000 lei, respectiv 1.000.000 lei, sau pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru in valoare de maximum 5.000.000 lei, cu posibilitatea cumulului pana la limita plafonului de cumul de 10.000.000 lei.

4. corelarea la nivelul normelor de aplicare a eliminarii dispozitiilor care instituiau obligativitatea beneficiarilor de a accesa o singura data in aplicatia electronica aferenta Programului ca urmare a crearii in legislatia primara a posibilitatii de a solicita mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru. 

5. acomodarea la nivelul normelor a dispozitiilor din OUG nr.143/2020 care au modificat valabilitatea schemei de ajutor de stat in sensul in care perioada de selectie a beneficiarilor si de emitere a scrisorilor de garantie/acorduri de finantare va fi pana la 31 decembrie 2020, iar perioada in care se poate efectua plata grantului va fi cuprinsa intre data operationalizarii programului si data de 31  octombrie 2021, inclusiv.

6. introducerea la nivelul normelor a unor precizari care organizeaza aplicarea normei primare referitoare la instituirea ipoteciile legale in cazul in care prin program se finanteaza o  investitie imobiliara, iar terenul pe care se construieste activul finantat prin creditul garantat in cadrul programului se afla in proprietatea beneficiarului. in aceasta situatie, pentru a se asigura posibilitatea efectiva de recuperare a valorii de executare a garantiilor prin executare silita imobiliara,   in baza contractului de garantare se va institui ipoteca legala asupra terenului si constructiei viitoare, finantate prin program, dupa ce, in prealabil, a fost notata autorizatia de construire in cartea funciara a terenului, valabila pana la indeplinirea tuturor obligatiilor beneficiarului fata de finantator, urmand ca ipoteca legala de rang I sa se extinda asupra constructiei finalizate. De asemenea, in situatia primirii de catre institutia de credit a respingerii cererii de plata de catre FNGCIMM se reglementeaza posibilitatea radierii din cartea funciara a ipotecii legale constituite in favoarea statului roman, concomitent cu inscriereaipotecii legale in favoarea institutiei de credit.

7. Pentru evitarea paralelismelor legislative, se propune eliminarea dispozitiei referitoare la plafonul total al garantiilor care pot fi emise in anul 2020 in cadrul programului, in conditiile aprobarii acestuia prin OUG nr.143/2020.
 
8. Pentru facilitarea digitalizarii fluxului de acordare a garantiilor in cadrul programului, se propune introducerea unor dispozitii potrivit carora documentele semnate electronic sunt transmise sub forma unui fisier pdf cu .xml atasat, semnat electronic, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta, conform legii. Prin adoptarea modificarilor propuse se urmareste fluidizarea procesului de analiza in vederea acordarii garantiilor in cadrul Programului IMM INVEST, precum si pentru reducerea timpului de stationare a documentatiilor de garantare.
 
9. Pentru a asigura o monitorizare eficienta a destinatiei creditului, sunt necesare unele clarificari privind efectuarea de trageri din linia de credit pentru finantarea cheltuielilor aferente capitalului de lucru necesar in vederea desfasurarii activitatii, fara a depasi valoarea liniei de credit aprobate si cu autorizarea de catre institutia de credit a tragerilor din plafon aferente primei utilizari, tinand cont de caracteristicile liniilor de credit (plafon de tip revolving), care au de cele mai multe ori si instrumente de plata de tip card atasate.
 
10. Clarificarea unor aspecte izvorate din practica referitoare la incheierea politelor de asigurare, in special cu privire la asigurarea bunurilor viitoare (neintrate in proprietatea beneficiarului/nelivrate la acordarea efectiva a finantarii garantate ), prin introducerea unor dispozitii legale conform carora institutia de credit are obligatia de a solicita beneficiarului finantarii garantate, asigurarea pentru toate riscurile a tuturor bunurilor imobile/mobile asigurabile admise pentru garantarea creditului, inclusiv a activelor finantate din credit, potrivit normelor interne proprii,  pe toata durata finantarii garantate, la valoarea acceptata de o societate de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea de piata comunicata de institutia de credit prin solicitarea de garantare. in caz de nerespectare de catre beneficiar a obligatiei de asigurare a bunului, Finantatorul are dreptul, fara a fi obligat, sa procedeze la asigurarea acestuia pe cheltuiala proprie si sa recupereze cheltuielile respective de la beneficiar, iar in acest scop va avea dreptul de debitare directa a tuturor conturilor beneficiarului deschise la Finantator. Totodata, se propune corelarea acestor cerinte, cu documentele solicitate la plata garantiei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016