Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect de lege: Ministrului Finantelor i s-ar putea interzice participarea la sedintele CA al BNR

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 08 Apr. 2019
Tags: bnr, legea 312/2004, ministrul finantelor

Senatorul PNL, Florian Citu, propune un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, prin care ministrul Finantelor Publice nu ar mai avea posibilitatea sa participe la sedintele Consiliului de Administratie (CA) al BNR.

Propunerea legislativa inregistrata luni, 1 aprilie, la Senat, prevede abrogarea alineatului (10) din articolul 33 al Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei. Alineatul (10), art. 33 prevede in prezent: “La sedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei pot participa ministrul finantelor publice si un secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice, fara drept de vot. 

In expunerea de motive se arata ca proiectul de lege are in vedere "solutionarea aspectelor de neconformitate cu Tratatul privind
Functionarea Uniunii Europene, sesizate in Rapoartele de Convergenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) si ale Comisiei Europene din anul 2018, precum si in scopul elaborarii noului cadru de functionare a BNR anterior intrarii in zona euro".

Pe langa excluderea ministrului Finantelor din sedintele CA ale BNR, proiectul de lege mai prevede si ca membrii CA si salariatii cu functii de conducere ai BNR care se regasesc in regimul incompatibilitatii si conflictelor de interese pot fi demisi doar daca Parlamentul constata ca acestia inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sau daca se fac vinovati de abateri grave.

Un alt alineat abrogat de proiectul de lege este (4), art. 52, care prevede ca BNR poate utiliza informatiile primite, de natura secretului profesional, numai in urmatoarele situatii: 

"a) verificarea indeplinirii conditiilor referitoare la constituirea institutiilor de credit; 
b) supravegherea, la nivel individual si consolidat, a activitatii institutiilor de credit, in special a lichiditatii, solvabilitatii, expunerilor mari, procedurilor administrative si contabile si a mecanismelor de control intern ale acestora; 
c) aplicarea de sanctiuni;
d) contestarea de catre institutiile de credit a actelor administrative emise de Banca Nationala a Romaniei;
e) derularea unor proceduri judiciare initiate in baza art. 83 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, cu modificarile si completarile ulterioare".
 
 
Propunerea legislativa este inregistrata pentru dezbatere la Senat, prim for sesizat. In acest caz, Camera Deputatilor este for decizional.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect de lege: Ministrului Finantelor i s-ar putea interzice participarea la sedintele CA al BNR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016