Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Organizarea unui eveniment de tip festival implica mai multe obligatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, prestari servicii, nerezidenti, cota impunere, organizare eveniment

Supunem analizei noastre cazul unei societati care a demarat o actiune de organizare a unui eveniment de tip festival. Unul dintre participanti (artist) a trimis deja factura catre societatea din Romania. Urmeaza astfel sa vedem cum se inregistreaza aceasta facuta si ce implicatii fiscale apar.


Raspuns:

Organizarea de evenimente se incadreaza, din punctul de vedere al stabilirii locului prestarii serviciului pentru TVA, la art. 133 alin. (2) - care stabileste regula generala pentru servicii prestate intre persoane impozabile - conform caruia locul prestarii este unde se afla beneficiarul, deoarece acest tip de serviciu nu se regaseste in exceptiile stabilite la alineatele (4) - (8).
Ca urmare, factura primita din Suedia este intocmita fara TVA, deoarece locul se considera a fi in Romania, unde se va "plati" TVA de catre beneficiar prin mecanismul taxarii inverse.
 
Inregistrarea facturii:

471 = 401 cu valoarea in valuta la cursul BNR valabil din data facturii
si taxarea inversa: 4426 = 4427 cu 24% aplicata asupra valorii in lei.
Declarare:
- in decontul de TVA pe rindurile 7 si 7.1 si, concomitent, pe rindurile 20 si 20.1 - ca baza si TVA;
- in declaratia 390 ca achizitie intracomunitara de servicii (Tip S) - numai baza.
In luna desfasurarii evenimenului, se va prelua pe cheltuiala suma din contul 471.
 
La momentul platii facturii catre formatia din Suedia, firma din Romania trebuie sa calculeze, sa retina si sa vireze impozit pe veniturile nerezidentilor, conform titlului V Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti .....
Aceste venituri obtinute de artistii din Suedia se incadreaza la art. 115 alin. (1) litera h) din codul fiscal.

Impozitul se aplica asupra veniturilor brute impozabile obtinute de nerezidenti prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Daca se va achita suma integrala din factura, fara a se retine acest impozit (considerindu-se aceasta plata ca fiind venitul net al nerezidentului), atunci impozitul de 16% se va aplica la o baza, care va reprezenta venitul brut, determinata astfel: (suma in valuta din factura : 0,84).

Impozitul pe nerezidenti se va calcula, inregistra si vira la cursul BNR valabil in data platii venitului catre nerezident. Inregistrarea in contabilitate se face in lei, prin articolul contabil 635 / nedeductibil = 446 / impozit nerezidenti persoane juridice.

Pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul, firma din Romania va declara acest impozit prin formularul 100 "Impozit pe veniturile nerezidentilor-persoane juridice".
Plata acestuia se face in contul unic, pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul catre nerezident.
 
Insa tot in Titlul V  Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti ....., la art. 118, se precizeaza, pe larg, faptul ca se poate aplica cea mai favorabila cota de impunere dintre cele mentionate in conventiile de evitare a dublei impuneri (in cazul in care exista o conventie incheiata intre Romania si respectivul stat), legislatia interna sau legislatia Uniunii Europene. Acest lucru se intimpla prin cumularea a doua conditii: daca beneficiarul venitului (persoana juridica nerezidenta) prezinta certificat de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta si platitorul de venit retine acel impozit efectiv prin stopaj la sursa (nu suportat de el insusi).

Daca aceste doua conditii sint indeplinite cumulativ, atunci se va aplica, pentru impozit, cota cea mai favorabila. De asemenea, indiferent de cota aplicata, platitorul de venit trebuie sa depuna o declaratie informativa pina in ultima zi a lunii februarie anului curent pentru anul expirat, conform modelului stabilit la punctul 15^1 din normele date in aplicarea art. 119 din codul fiscal .
 
Baza legala:
- art. 114 din codul fiscal ;
art. 116 alin. (1) si alin. (2) litera d) din codul fiscal si punctul 8 alin. (1) din norme;
- art. 116 alin. (4) cod fiscal si punctul 9^5 din norme;
- art. 118 cod fiscal si punctul 12 din norme;
- art. 21 alin. (4) litera a) cod fiscal si punctul 38 din norme.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Organizarea unui eveniment de tip festival implica mai multe obligatii fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016