Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri. Furnizor stabilit pe teritoriul unui stat tert. Ce conditii se impun la vama?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: taxare inversa, achizitie intracomunitara, factura, firma, vama, baza impozabila, tva, livrare intracomunitara

Ce procedura se urmeaza in ce priveste vama pentru o marfa din UE (produsa si livrata in Uniune), dar facturata de o firma dintr-o tara non-UE?


Avand in vedere faptul ca bunurile respective sunt expediate de pe teritoriul comunitar, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri, fara a reprezenta un import de bunuri care impune intocmirea formalitatilor vamale pentru punerea in libera circulatie a bunurilor respective pe teritoriul comunitar. In acest caz, se respecta definitia achizitiei intracomunitare reglementata prin art. 130^1  Achizitiile intracomunitare de bunuri,  alin. (1), conform careia  achizitiile intracomunitare se refera la  bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

         Astfel. pentru operatiunea respectiva, cumparatorul din Romania trebuie sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. De asemenea, cumparatorul din Romania trebuie sa raporteze operatiunea atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, dar fara report la randul 5.1 si 18.1   Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara   in situatia in care cumparatorul din Romania nu cunoaste codul de TVA al furnizorului, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES.

Raportarea prin declaratia cod 390 se efectueaza fara inscrierea codului de TVA al furnizorului, fiind suficienta inscrierea codului de tara de pe teritoriul careia bunurile au fost expediate. O astfel de situatie, respectiv lipsa codului de TVA al furnizorului,  este reglementata in mod expres prin O.M.F.P. nr. 76 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/prestarile intracomunitare". In acest context, se retine faptul ca, la sectiunea "Nota" la punctul 1 se regaseste urmatoarea precizare:
 
 NOTA:
    1. Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa, astfel:
    Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara.
    Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic.

    Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.
    Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A".
    Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal)."
 
Practic, asa cum se poate constata, incadrarea unei operatiuni la achizitie intracomunitara de bunuri nu este conditionata de existenta unui cod valid de TVA al furnizorului, asa cum realizarea unei livrari intracomunitare de bunuri, scutita cu drept de deducere, este conditionata de existenta unui cod valid de TVA al cumparatorului.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, Lector Universitar dr.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Furnizor stabilit pe teritoriul unui stat tert. Ce conditii se impun la vama?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016