Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Achizitie intracomunitare servicii. Ce tratament fiscal se aplica?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 29 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, servicii, declaratia 390, cheltuieli, cod fiscal, venit impozabil

In contextul efectuarii unei achizitii intracomunitare de servicii, avem cazul societatii X, inregistrate in Romania, care primeste o factura de la o alta societate din grup (inregistrata in UE) pentru refacturarea costurilor de transport si cazare apartinand Administratorului Societatii X din Romania. Costurile au fost efectuate cu ocazia vizitelor efectate la societatea din Romania. Stabilim astfel care vor fi tratamentul din punct de vedere al TVA (taxare inversa) si modul de declarare in Declaratia 390.Chiar daca in fapt este vorba despre o realocare de costuri intre societatile din grup conform contractului incheiat cu societate mama, operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o achizitie intracomunitara de servicii pentru care se datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa materializata prin formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA datorata se calculeaza la o baza de impozitare in lei determinata prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul extern.

Obligatia taxarii operatiunii in Romania este reglementata prin art. 150 alin. (2) din Codul fiscal "Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei, …..".

In situatia prezentata, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. Deci, serviciul este neimpozabil la prestatorul din grup, dar este impozabil la locul unde serviciile sunt consumate efectiv, adica in Romania.  Prevederile  articolului  133 alineatul 2 din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008  de modificare a Directivei CEE nr.  112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia   "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice".

Practic, prin  aceasta regula se prevede ca  locul de taxare trebuie sa fie  "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel  principiul destinatiei serviciului. Valoarea acestor servicii se raporteaza atat prin   decontul de TVA la randul 7 si 19, cu report la randul 7.1 si 19.1  cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul S. Pentru realizarea acestei  operatiuni, prestatorul  din Roman trebuie sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de primirea facturii emise de societatea din grup.

         Suma TVA deductibila inregistrata in debitul contului 4426 poate fi dedusa daca serviciile respective sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile conform conditiilor reglementate prin art. 145 alin. (2) si a cerintelor de la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal. Prin art. 145 alin. (2) lit. a), b) si c) din Codul fiscal  se prevede ca "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;

    c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1;".
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala este deductibila d.p.d.v. fiscal in situatia in care se poate demonstra ca este aferenta realizarii de venituri impozabile. Deducerea cheltuielilor se efectueaza in baza prevederilor art. 21 alin. (1) din Codul fiscal "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile".
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Achizitie intracomunitare servicii. Ce tratament fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016