keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum deducem TVA-ul aferent unor achizitii bunuri din fonduri nerambursabile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: tva, deducere achizitii, fonduri nerambursabile, persoane impozabile, cod fiscal, rambursare

In analiza de mai jos, punctul central il constituie un SRL care semneaza un contract de finantare nerambursabila prin programul POSCCE pentru echipamente IT si imbunatatirea conexiunii la internet. TVA-ul este neeligibil.


Obiectivul proiectului este cresterea numarului de clienti si competitivitatea firmei. Vom stabili daca se poate deduce TVA-ul aferent facturilor de achizitie aferente acestui proiect.

Avand in vedere ca achizitia echipamentelor IT necesare imbunatatirii conexiunii la internet este destinata realizarii de operatiuni taxabile, suma TVA deductibila inscrisa in facturile furnizorilor de bunuri si a prestatorilor de servicii poate fi dedusa deoarece este  indeplinita conditia  de la art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal care prevede ca orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate exercita dreptul de deducere pentru bunurile si serviciile achizitionate destinate realizarii de operatiuni taxabile.

Astfel, societatea pe care o reprezentati va beneficia de finantare nerambursabila doar pentru baza de impozitare a TVA inscrisa in facturile furnizorilor/prestatorilor, fara a cuprinde si suma TVA deductibila pentru care dreptul de deducere a TVA se exercita prin decontul de TVA cod 300 la randul 22 "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25" cu report la:

    randul 27 "TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la   rd. 25, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1)";                                       
    randul 28 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145 SI ART. 145^1  SAU ART. 147 SI ART. 145^1".  

Astfel, pentru suma TVA deductibila aferenta investitiilor, cumparatorul isi poate exercita dreptul de deducere chiar daca  din punctul de vedere al finantarii nerambursabile suma TVA reprezinta cheltuiala neeligibila. Practic, cumparatorul suporta din surse proprii suma TVA platita furnizorului, dar are posibilitatea sa recupereze suma respectiva de la bugetul statului  prin decontul de TVA cod 300, exercitand dreptul de deducere.

Totusi, trebuie retinut faptul ca dreptul de deducere poate fi exercitat numai daca beneficiarul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal. Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii prevederilor art.  146 alin. (1) lit. a)  Astfel, regula generala prevede faptul ca exercitarea dreptului de deducere se efectueaza  sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin.  (1) litera a) din Codul fiscal conform careia, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa detina :

    o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;
    dovada platii daca este persoana impozabila obligata sa aplice sistemul TVA la incasare sau daca furnizorul/prestatorul este  persoana  impozabila obligata  la aplicarea sistemului TVA la incasare.
 
        Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct.  46  alin. (1) din normele de aplicare ale art. 146  conform carora justificarea deducerii taxei se face numai pe baza:

    exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal
    care trebuie  sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
    dovada platii in cazul achizitiilor prevazute la art. 145 alin. (1^2) din Codul fiscal
    efectuate de catre persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal
    de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare.
 
Atat la momentul perfectarii formalitatilor legale privind achizitia bunurilor  cat si la momentul exercitarii dreptului de deducere a TVA deductibile  inscrise in  factura primita de la vanzator, este recomandabil sa verificati calitatea de platitor valid de TVA a furnizorului prin accesarea site-ului www.anaf.ro, sectiunea "servicii online", caz contrar suma TVA nu poate fi dedusa chiar daca achizitiile sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016