Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Regasiti mai jos o serie de prevederi referitoare la ce reprezinta, in contextul legislatiei actuale, grupu fiscal unic si ce implica acesta. Retinem, in primul rand, ca grupul fiscal unic reprezinta un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic si poate opta sa fie tratat drept grup fiscal, cu urmatoarele conditii:
- o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal; si
- optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani; si
- toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala.
Atentie! Optiunea privind perioada de 2 ani se refera la grup, nu la fiecare membru al grupului.
Grupul fiscal se poate constitui din minimum doua persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal competent.
Se considera in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric persoanele impozabile al caror capital este detinut direct sau indirect in proportie de mai mult de 50% de catre aceeasi actionari. indeplinirea acestei conditii se dovedeste prin certificatul constatator eliberat de catre Registrul Comertului si/sau, dupa caz, alte documente justificative.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Grupul fiscal unic, prezinta particularitati in ceea ce priveste declararea TVA prin formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata". Pentru celelalte declaratii fiscale sau informative, membrii grupului se comporta ca persoane impozabile independente, pastrandu-si obligatiile individuale de declarare prevazute de lege
Implementarea grupului fiscal unic
In vederea implementarii grupului fiscal se depune la organul fiscal competent o cerere semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului, care sa cuprinda urmatoarele:
- numele, adresa, obiectul de activitate si codul de inregistrare in scopuri de TVA al fiecarui membru;
- dovada ca membrii sunt in stransa legatura;
- numele membrului numit reprezentant.
Cererea este insotita de certificatul constatator eliberat de catre Registrul Comertului si alte documente justificative din care rezulta componenta actionariatului persoanelor impozabile care urmeaza sa formeze grupul fiscal unic, precum si proportia de participare a actionarilor la constituirea capitalului social.
Organul fiscal competent va lua o decizie oficiala prin care sa aprobe sau sa refuze implementarea grupului fiscal si va comunica acea decizie reprezentantului grupului, in termen de 60 de zile de la data primirii cererii.
Implementarea grupului fiscal va intra in vigoare in prima zi din cea de-a doua luna urmatoare datei deciziei mentionate mai sus.
Important! Pe baza "Deciziei privind aprobarea implementarii grupului fiscal unic", organul fiscal competent marcheaza in vectorul fiscal, la rubrica "Taxa pe valoarea adaugata", atat pentru reprezentantul grupului, cat si pentru ceilalti membri, calitatea dobandita in cadrul grupului fiscal unic, fara sa fie anulate codurile de inregistrare in scopuri de TVA. Marcajul in vectorul fiscal se face informatic si contine data de la care este implementat respectivul grup fiscal unic, astfel incat, in situatia nedepunerii decontului de TVA sa fie notificat, conform procedurii in vigoare, doar reprezentantul grupului.
Obligatiile grupului fiscal unic
Reprezentantul grupului va notifica organului fiscal competent oricare dintre urmatoarele evenimente:
- incetarea optiunii de a forma un grup fiscal unic, cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului;
- neindeplinirea conditiilor privind infiintarea grupului care conduc la anularea tratamentului persoanelor impozabile ca grup fiscal sau a unei persoane ca membru al grupului fiscal, in termen de 15 zile de la producerea evenimentului care a generat aceasta situatie;
- numirea unui alt reprezentant al grupului fiscal cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului;
- parasirea grupului fiscal de catre unul dintre membri, cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului;
- intrarea unui nou membru in grupul fiscal, cu cel putin 30 de zile inainte de producerea evenimentului.
De la data implementarii grupului fiscal unic fiecare membru al grupului fiscal, altul decat reprezentantul:
- va raporta in decontul de taxa mentionat la art.156 indice 2 din CF orice livrare de bunuri, prestare de servicii, import sau achizitie intracomunitara de bunuri sau orice alta operatiune realizata de sau catre acesta pe parcursul perioadei fiscale;
- va trimite decontul sau de taxa reprezentantului, iar o copie a acestui document organului fiscal de care apartine;
- nu va plati nicio taxa datorata si nu va solicita nicio rambursare conform decontului sau de taxa.
- va depune declaratia recapitulativa pentru livrari si achizitii intracomunitare formular 390VIES, la organul fiscal de care apartine;
- se va supune controlului organului fiscal de care apartine;
- va raspunde separat si in solidar pentru orice taxa datorata de el sau de orice membru al grupului fiscal pentru perioada cat apartine respectivului grup fiscal.
Reprezentantul grupului fiscal: va prelua, in primul decont consolidat soldurile taxei de plata de la sfarsitul perioadei fiscale anterioare neachitate pana la data depunerii acestui decont precum si soldurile sumei negative a taxei pentru care nu s-a solicitat rambursarea din deconturile de TVA ale membrilor grupului aferente perioadei fiscale anterioare; va raporta in propriul decont de taxa, mentionat la art. 156 indice 2 din CF, orice livrare de bunuri, prestare de servicii, import sau achizitie intracomunitara de bunuri sau de servicii, precum si orice alta operatiune realizata de sau catre acesta pe parcursul perioadei fiscale; va raporta intr-un decont consolidat rezultatele din toate deconturile de TVA primite de la alti membri ai grupului fiscal, precum si rezultatele din propriul decont de taxa pentru perioada fiscala respectiva; va depune la organul fiscal de care apartine toate deconturile de taxa ale membrilor, precum si formularul de decont de taxa consolidat; va plati sau, dupa caz, va cere rambursarea taxei care rezulta din decontul de taxa consolidat.
Deconturile de TVA intocmite de fiecare membru al grupului, se depun, cu titlu informativ, de catre reprezentantul grupului fiscal unic la organul fiscal competent, odata cu decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata si se utilizeaza pentru verificarea datelor inscrise de reprezentantul grupului in decontul consolidat aferent aceleiasi perioade.
Deconturile de TVA intocmite de fiecare membru al grupului nu se prelucreaza informatic, ci se arhiveaza la dosarul fiscal al fiecarui membru al grupului.
Important! Persoanele impozabile stabilite in Romania care fac parte dintr-un grup fiscal unic nu aplica sistemul TVA la incasare in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2013, indiferent daca cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 2.250.000 lei.
Livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de fiecare membru al grupului sunt supuse regimului normal de impozitare, indiferent daca sunt realizate catre terti sau catre ceilalti membri ai grupului fiscal.
Modificarea sau anularea grupului fiscal unic
In situatia in care, ulterior implementarii grupului fiscal unic, apar evenimente care conduc la modificarea datelor declarate initial sau la anularea tratamentului ca grup fiscal unic ori a calitatii de reprezentant/membru al unor persoane impozabile, reprezentantul grupului notifica organul fiscal prin completarea si depunerea Cererii privind grupul fiscal unic, avand bifata caseta "Cerere de modificare", in urma careia organul fiscal emite "Decizia privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal unic".
Decizia se emite si ori de cate ori organul fiscal constata ca persoanele impozabile nu mai intrunesc criteriile de eligibilitate pentru a fi considerate membri ai grupului fiscal unic, in conditiile prevazute de pct. 4 alin. (12) din Normele Metodologice date in aplicarea Codului Fiscal si se comunica reprezentantului desemnat al grupului, conform art. 44 din Codul de Procedura Fiscala.
In situatia in care, la incetarea grupului fiscal unic, soldul TVA din ultimul decont consolidat de TVA nu a fost achitat sau suma negativa de TVA nu a fost solicitata la rambursare, dupa caz, persoanele impozabile care au facut parte din grupul fiscal unic intocmesc primul decont de TVA prin preluarea soldului taxei de plata sau a sumei negative nesolicitate la rambursare, astfel cum acestea au fost evidentiate in ultimul decont de TVA completat de fiecare membru cu titlu informativ, pe baza caruia a fost completat ultimul decont consolidat.
Baza legala: art. 127 alin. 8 din Codul Fiscal si OPANAF 607/2013.
Sursa: asistenta-contribuabili.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare: Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CASS venituri din activitati independente
Intrebare: O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS. Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Articole similare
Modificari privind administrarea grupului fiscal unic. Analiza zilei cu Irina DumitrescuGRUPUL FISCAL UNIC. Tot ce trebuie sa stimTVA - Operatiuni impozabileInfiintarea grupului fiscal unic. Normele actuale din 2013Persoana impozabila TVA: Infiintarea si functionarea grupului fiscal unicUltimele articole
Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVACe trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA. Raspunsuri oficiale ANAFAnaliza zilei: GRUPUL FISCAL UNIC. Ce este, cum se implementeaza si cum se administreaza?Nou de la ANAF: Procedurile privind inregistrarea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasareArticole similare
REMINDER! Declaratii fiscale scadente in data de 26 aprilie 2022Codul fiscal se modifica: Un nou regim de TVA s-ar putea aplicaInfluenta achizitiilor intracomunitare de servicii asupra perioadei fiscale trimestriale de declarare a TVAObligatii fiscale aferente inchiderii exercitiului din punct de vedere al TVAPersoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor aplica doar OPTIONAL plata defalcata a TVA (proiect de Ordonanta)Ultimele articole
E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?E-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anEmitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?Miercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteArticole similare
Noile decizii privind procedura de achizitii pentru beneficiarii privati ai PNDR 2020Pasi pentru infiintarea grupului fiscal unicGrupul fiscal unic. Tot ce trebuie sa stimInregistare fiscala in cazul unui punct de lucru cu mai mult de 5 salariati. Formularul 060Legislatie: modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermalUltimele articole
Formularul c801 – Ghidul CompletCERTIFICATUL CONSTATATOR: ce Este si cum Se Obtine [Model]Firmele au obligatia de a obtine autorizatia de functionare din punct de vedere al SSM, inainte de inceperea oricarei activitatiFirmele care NU au autorizatie de functionare risca amenzi cuprinse intre 5.000- 10.000 leiAmenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care nu au autorizatie de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in muncaArticole similare
Persoana impozabila TVA: Infiintarea si functionarea grupului fiscal unicDeclaratia 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile instructiuni de completareCine aplica obligatoriu sistemul TVA la incasare. Norme de la 1 ianuarie 2013Un nou proiect propus de MFP aduce modificari in ce priveste implementarea sistemului TVA la incasare.GRUP FISCAL unic. Cum se recupereaza TVA-ul?Ultimele articole
D101 si D101 GRUP FISCAL. Formularele au fost modificate prin Ordinul 206/2025TVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVANoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorArticole similare
Grup fiscal unic. Cum se recupereaza TVA-ul?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"