Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reevaluare leasing. Ce inregistrari contabile facem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: reevaluarea sold, cont 167, omef 3055/2009, leasing, reevaluare, inregistrari contabile, curs valutar

Analizam situatia in care un contract de leasing financiar este inregistrat in euro si in lei. Facturile de rate vin in euro inmultit cu cursul de la data facturarii. La finalul leasingului, ultima rata care se scade din contul 167 nu este egala cu soldul, adica nu se inchide pe zero.


Vom clarifica urmatoarele aspecte:

1. Trebuie reevaluata datoria in valuta pe fiecare contract de leasing la final de luna, prin nota contabila 665=167 sau 167=765?

2. La finalul leasingului, daca soldul contului 167 ramane cu valoare pe debit sau credit, prin ce formula contabila se stinge acesta?


Conform pct. pct. 185 alin. 7 si 9 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin  OMFP 3055/2009, in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR la data acordarii finantarii sau in ultima zi bancara anterioara acesteia, cand finantarea este acordata intr-o zi nebancara.

Totodata, conform pct. 186 din aceleasi reglementari, la finele fiecarei luni, creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza, iar diferentele de curs valutar se inregistreaza in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
 
De asemenea, diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Diferenta recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb, survenita in cursul fiecarei luni.
 
Prin urmare, fiecare factura de rata se inregistra la cursul valutar din data incheierii contractului, la acelasi curs la care ati inregistrat contractul de leasing in contul 167, si nu la cursul din factura. Practic rata in euro se convertea in lei la cursul din data contractului /acordarii finantarii(curs istoric) diferentele dintre sumele facturate si sumele rezultate urmand a fi inregistrate pe conturile 668/768 in functie de natura acestora. Totodata, la final de luna, trebuia sa efectuati si reevaluarea contului 167 la curs BNR din ultima zi a lunii respective, asa cum am idicat mai sus.
 
 
Inregistrarile contabile sunt:

 
- inregistrarea achizitionarii bunurilor in leasing financiar
 
21 "Imobilizari corporale" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" – curs data finantarii (incheierii contractului)
 
- inregistrarea diferentelor de curs valutar intre cursul de la data acordarii finantarii si cursul de la sfarsitul lunii
 
668 "Alte cheltuieli financiare" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate"
 
sau
 

167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" = 768 "Alte venituri financiare"
 
- inregistrarea ratei din factura lunara de leasing
 
167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" = 404 "Furnizori de imobilizari" (pe baza cursului istoric)
 
167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" = 768 "Alte venituri financiare" (pentru diferentele favorabile intre cursul de la cursul istoric si cursul de la data facturarii)
 
sau
 
668 "Alte cheltuieli financiare" = 404 "Furnizori de imobilizari" (pentru diferentele nefavorabile intre cursul istoric  si cursul de la data facturarii).
 
Reevaluarea sold cont 167 la sfarsit de luna, la curs BNR din ultima zi:

668      =          167
Sau
167      =          768
 
Daca nu ati procedat asa va trebui sa revizuiti inregistrarile contabile.
In mod normal, soldul contului 167 – debitse va inchide prin contul 668, iar daca este pe credit prin contul 768. Insa trebuie sa va asigurati intai de reflectarea corecta luna de luna in contabilitate a ratelor de leasing, respetand prevederile OMEF 3055/2009.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Reevaluare leasing. Ce inregistrari contabile facem?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016