Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Evaluarea mijloacelor fixe. Pentru ce tipuri de societati este obligatorie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Dec. 2021 Exclusiv
Evaluarea mijloacelor fixe. Pentru ce tipuri de societati este obligatorie?
Tags: mijloace fixe, evaluarea mijloacelor fixe

Evaluarea mijloacelor fixe este obligatorie la societati comerciale cu capital de stat?

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:

Nu este obligatorie reevaluarea mijloacelor fixe ale companiilor de stat in prezent.
 
Hotararea nr. 500/1994 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si modificarea capitalului social reglementeaza astfel:
 
Art. 1.
Societatile comerciale cu capital integral sau partial de stat, precum si regiile autonome vor proceda, in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei hotarari, la reevaluarea imobilizarilor corporale aflate in patrimoniul lor la data de 31.12.1993, pe baza coeficientilor determinati in functie de indicii de preturi la 30.06.1994 si de gradul de utilizare medie a capacitatilor de productie industriala in anul 1993.
 
Societatile comerciale cu capital partial de stat supuse prevederilor prezentei hotarari sunt societatile comerciale in care statul detine capital social, indiferent de proportie.
 
Nu sunt supuse reevaluarii imobilizarile corporale care au iesit din patrimoniul agentilor economici prevazuti la alin. 1 si 2, dupa data de 1 ianuarie 1994, precum si cele intrate dupa data de 1 aprilie 1994.
 
Conform OMFP 1802/2014 aplicabila si companiilor de stat precum si celor din mediul privat:
Potrivit prevederilor pct. 100 din Reglementarile contabile, daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia. Cu ocazia reevaluarii imobilizarii corporale, acesteia i se stabilesc o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
 
Potrivit prevederilor pct. 106, reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului.
 
Valoarea justa a imobilizarilor corporale este determinata, in general, plecand de la valoarea lor de piata, pe baza informatiilor pe care le-ar utiliza participantii de pe piata atunci cand stabilesc pretul activului, presupunand ca participantii de pe piata actioneaza pentru a obtine un beneficiu economic maxim.
 
Valoarea justa reprezinta pretul care ar fi incasat pentru vanzarea unui activ intr-o tranzactie reglementata pe piata principala (daca exista) sau cea mai avantajoasa, la data evaluarii, in conditiile curente de piata (adica un pret de iesire), indiferent daca respectivul pret este direct observabil sau este estimat utilizand o alta tehnica de evaluare.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Evaluarea mijloacelor fixe. Pentru ce tipuri de societati este obligatorie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016