keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce firme intra in sistemul Split TVA de la 1 martie 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 15 Mar. 2018
Tags: tva, split tva, plata defalcata a taxei pe valoare adaugata, codul fiscal, anaf

De la 1 martie 2018, firmele care, la data de 31 decembrie 2017, se aflau in stare de insolventa sau inregistrau restante la plata TVA peste anumite plafoane intra in sistemul Split TVA.

Astfel, incepand de astazi, vor fi inscrise de catre organul fiscal in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA:

- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu au fost achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
- persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa la data de 31 decembrie 2017.

Cum se poate verifica daca firma aplica Split TVA?

ANAF a intocmit registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, care ofera informatii despre fiecare persoana in parte, identificata prin codul de inregistare in scopuri de TVA:

Astfel, potrivit ANAF, "pentru furnizarea informatiilor din registru, la solicitarea oricarei persoane interesate, pe pagina de internet www.anaf.ro/Informatii publice/Informatii privind agentii economici se publica un mesaj de informare, de tipul: "Contribuabilul (denumirea/numele si prenumele), cu domiciliul fiscal in localitatea................., figureaza la data de ...............(data solicitarii) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, fiind inscris in acest registru incepand cu data de.................... Contribuabilul aplica mecanismul de plata defalcata a TVA in mod optional." (se afiseaza modul de aplicare a mecanismului valabil la data solicitarii). 

"Contribuabilul (denumirea/numele si prenumele), cu domiciliul fiscal in localitatea................., figureazala data de ...............(data solicitarii) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, fiind inscris in acest registru incepand cu data de..................... Contribuabilul aplica mecanismul de plata defalcata a TVA in mod obligatoriu." (se afiseaza modul de aplicare a mecanismului valabil la data solicitarii).

Cum se poate renunta la sistem?

Persoanele care au ales plata defalcata a TVA pot renunta la aplicarea sistemului la sfarsitul anului fiscal, insa nu mai devreme de un an de la data la care au fost inscrisi in Registrul persoanelor care aplica Split TVA, daca nu se afla in niciuna dintre situatiile prevazute de ordonanta (datorii sau insolventa), prin depunerea unei notificari in acest scop la organul fiscal competent.

In cazul persoanelor care au intrat obligatoriu in sistemul Split TVA din cauza restantelor de plata TVA, acestea pot renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA dupa o perioada de cel putin sase luni de la data la care nu se mai afla in niciuna din situatiile prevazute de ordonanta (datorii sau insolventa), prin depunerea unei notificari in acest scop la organul fiscal competent.

In ceea ce priveste persoanele care au intrat in sistemul Split TVA din cauza starii de insolventa, acestea pot renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA dupa iesirea de sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, daca nu se mai afla in niciuna dintre situatiile prevazute de ordonanta (datorii sau insolventa), prin depunerea unei notificari in acest scop la organul fiscal competent.

Radierea din Registrul persoanelor care aplica Split TVA se face de catre organul fiscal competent, in maximum cinci zile lucratoare de la data depunerii notificarii.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016