Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 04 Iun. 2014 Exclusiv
In contextul in care asteptam vesti cu privire la finalizarea procesului de rescriere a Codului fiscal, un nou proiect de Ordonanta de Urgenta vine sa ne confirma ca mai avem de asteptat o perioada destul de indelungata.
Motivele emiterii unui nou proiect? Sunt multe si sunt incluse in Nota de fundamentare care insoteste proiectul.
In primul rand, se doreste relansarea consumului care a avut de suferit dupa perioada de criza si post-criza. Se doreste astfel aplicarea unor masuri care sa stimuleze consumul si se atrage totodata atentia asupra faptului ca platile catre banci au intrat intr-un ritm greoi care afecteaza economia.
Se constata, in acelasi timp, ca peste 30 la suta din gospodariile populatiei din Romania sunt supraindatorate.
Se propune, in primul rand, introducerea unui mecanism de restructurare a creditelor si se stabilesc conditiile in care trebuie indeplinite cumulativ in cazul restructurarii acestora, in vederea acordarii deducerii speciale pentru credite.
In ce priveste Titlul III "Impozitul pe venit", in Nota de fundamentare se mentioneaza o revizuire a sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venitiri din salarii, la functia de baza, in sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile.
Astfel, pentru a beneficia de deucere speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei, inclusiv, in fiecare una a perioadei impozabile in care se acorda deducerea.

SAF-T Ghid de raportare corecta

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Deducerea se acorda lunar, incepand cu drepturile reprezentand venituri din salarii si pensii, aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului (art. I, art. 2 alin. (1), lit.c), nu mai mult de 900 lei, in anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.
Mai exact, contribuabilul va primi o facilitate fiscala din partea statului roman, astfel incat efortul de plata a datoriilor catre banci si IFN, in crestere ca urmare a necesitatii restituirii sumelor amanate la plata, sa se diminueze. Facilitatea fiscala se va acorda pe cel mult doi ani, atata timp cat debitorul isi onoreaza corespunzator serviciul datoriei.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Codul fiscal se modifica din nou. Pentru a cata oara?!":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ce conditii trebuie sa indepliniti pentru a beneficia de rate reduse la credit?Cine poate beneficia de deducerea speciala pentru creditele restructurate?
Mai multe articole despre Deducere speciala
Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul XI - Facilitati comunePlata in numerar. Ce facilitati se aplica de la 1 august 2016?Mediul de afaceri in dialog cu MFP. Care au fost cerintele?Certificatul de atestare fiscala. Un nou proiect legislativLegislatie: Modificarea si completarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunareUltimele articole
Noua Casa in 2023: Programul continua si anul acesta cu un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei (Proiect)Legea 128/2022: Utilitatile, taxele si impozitele vor putea fi platite cu cardul si ONLINE, nu doar in mod fizic, la casierieMonografie leasing financiar AUTO. Cum se inregistreaza datoriile si creantele exprimate in lei?Impunerea in sistem real prin optiune a veniturilor din cedarea folosintei bunurilorIMM-urile si firmele mari din mai multe domenii pot beneficia de schema de ajutor de stat HoReCa 2. Criterii de eligibilitate
Mai multe articole despre credite
Articole similare
Contract de colaborare cu o organizatie nonprofit. Aspecte contabile si fiscalePROIECT nou privind vectorul fiscal si doua formulareDistribuirea dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018Finantele modifica Legea 227/2015. Noi dispozitii referitoare la deplasarea si impozitarea produselor accizabileFiscalitatea si Contabilitatea intr-un cabinet de avocatura 2014Ultimele articole
OFICIAL! Incepand cu 1 februarie 2023, certificatul de cazier judiciar poate fi obtinut online prin platformele ghiseul.ro si hub.mai.gov.roDeclaratia 112 in 2023: Noul model de formular va contine si modificarile privind acordarea sumei de 200 lei neimpozabili la salariiCum au fost modificate situatiile financiare anuale prin Ordinul 4291/2022. Tabel comparativ ANAFNoua Casa in 2023: Programul continua si anul acesta cu un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei (PROIECT)Codul Fiscal, modificat prin Legea 39/2023. TVA-ul de 5% se aplica si pentru panouri solare si pompe de caldura
Mai multe articole despre proiect
Articole similare
Obligativitatea utilizarii casei de marcat pentru incasari in numerar. ExceptiiPlatitor cu exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic. Bonificatie impozit pe profit( Legea 54/2020)Lista declaratii septembrie 2012. Vezi termenul limita pentru obligatiile fiscaleDepune la timp Declaratia 200. Se apropie termenul limitaImport bunuri in regim de consignatie. Regim TVAUltimele articole
Monografie contabila PFA. Evidenta de gestiunePrincipalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Venituri din mai multe surse in 2022. In aceasta situatie se calculeaza CASS?Declaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Masa calda acordata angajatilor - cheltuieli inregistrate pe bonul fiscal. Poate fi dedus TVA-ul?
Mai multe articole despre Codul fiscal
Articole similare
Stabilirea cotelor pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Baza legalaTitlul III Capitolul IISubventie PFA cu activitate in agricultura. ImpoziteDocumentar fiscal: Deducerea personala pentru venitul din salariiVenitul net anual din activitati independente se va calcula diferit din 2018!Ultimele articole
Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Venituri din investitii in anul 2020. Impozit pe venit. Contributii socialeVenituri din vanzarea obligatiunilor. Obligatii fiscaleContributii, impozit si declaratii in cazul platii dividendelor in 2022PFA personalitate juridica - vanzare teren. Completarea Declaratiei Unica
Mai multe articole despre venituri brute

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"