Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Am primit o factura pentru superficie, dar este cu TVA. Este corect?", se intreaba unul dintre cititorii nostri. In cele ce urmeaza vom prezenta raspunsul specialistului, dar, mai intai, sa vedem ce este superficia si cum se dobandeste dreptul de superficie.
* Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia, deasupra ori in subsolul acelui teren, asupra caruia superficiarul (proprietarul constructiei) dobandeste un drept de folosinta, potrivit Infocons.ro.
Dreptul de superficie se poate dobandi printr-un act juridic – de exemplu o conventie incheiata in forma autentica (fie proprietarul terenului isi exprima acordul ca o alta persoana sa construiasca pe terenul sau; fie proprietarul terenului renunta la dreptul de a invoca accesiunea atunci cand o alta persoana, fara acordul sau, a construit pe terenul sau; fie proprietarul intregului fond – teren + constructie – a instrainat terenul catre o persoana si constructia catre o alta persoana) sau prin uzucapiune. Conventia se inscrie in cartea funciara a terenului, mai arata sursa citata.
Raspunsul specialistului
Da, este corecta intocmirea facturii de superficie cu TVA daca firma care a intocmit factura este platitoare de TVA, adica este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si a optat pentru aplicarea TVA si v-a adus la cunostina acest aspect prin anexarea la factura a unei copii de pe notificarea depusa la organul fiscal privind aceasta optiune.
Baza legala:
ART. 292 - Scutiri pentru anumite activitati de interes general si scutiri pentru alte activitati
(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada
(3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Si NM de aplicare ale alin 3 al art. 292
57. (1) In sensul art. 292 alin. (3) din Codul fiscal si fara sa contravina prevederilor art. 332 din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia dintre operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia.
(2) In aplicarea alin. (1), un bun imobil reprezinta o constructie care are intelesul prevazut la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2 din Codul fiscal si orice teren.
(3) Optiunea prevazuta la alin. (1) se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme metodologice si se va exercita de la data inscrisa in notificare.O copie de pe notificare se transmite clientului.
Depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 297 - 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se comunica in notificarea transmisa organului fiscal.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Optiunea facturarii cu TVA a superficiei. Baza legala":
Rating:
Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Ce modificari aduce noul proiect MFP in Codul fiscal?Modificarile aduse in normele Codului fiscal, pe titluri, de HG 159/2016Activitate economica persoana fizica. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA
Mai multe articole despre superficie
Articole similare
Comertul electronic. Emiterea facturilor si achizitia marfurilorPrestari servicii consultanta. Cand e obligatorie inregistrarea in ROI? Inregistram contractul?Cum procedam la achizitia intracomunitara de servicii de firma neinregistrata in ROI?TVA vanzare autovehiculeDeducere TVA pentru achizitie intracomunitara de marfuriUltimele articole
Livrare produs pe teritoriul Romaniei. Regim fiscal TVAAnulare cod de inregistrare in scopuri de TVA. Factura de executare silitaPFA personalitate juridica - vanzare teren. Completarea Declaratiei UnicaOficial AFP: Sume platite de beneficiari pentru rezilierea anticipata a contractelor de tip abonament. Tratament TVADiferente intre vanzarea de autoturisme noi/second hand catre persoane fizice din UE. Regim TVA
Mai multe articole despre factura cu TVA
Articole similare
Documente in format electronic. Ce tratament fiscal se aplica?Ce include Ordonanta controversata, adoptata de GuvernAchizitie de bunuri cu transport din tara UE, dar facturata de o tara non-UE. Declaratia 390Raport fiscal 2014: Drepturi si obligatii pentru o persoana fizica supusa verificarii fiscaleNoi modificari in CODUL FISCAL: a fost publicata Ordonanta nr. 24Ultimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Achizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?
Mai multe articole despre codul fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"