Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Optiunea facturarii cu TVA a superficiei. Baza legala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: superficie, factura cu tva, codul fiscal

"Am primit o factura pentru superficie, dar este cu TVA. Este corect?", se intreaba unul dintre cititorii nostri. In cele ce urmeaza vom prezenta raspunsul specialistului, dar, mai intai, sa vedem ce este superficia si cum se dobandeste dreptul de superficie.

* Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia, deasupra ori in subsolul acelui teren, asupra caruia superficiarul (proprietarul constructiei) dobandeste un drept de folosinta, potrivit Infocons.ro.
 
Dreptul de superficie se poate dobandi printr-un act juridic – de exemplu o conventie incheiata in forma autentica (fie proprietarul terenului isi exprima acordul ca o alta persoana sa construiasca pe terenul sau; fie proprietarul terenului renunta la dreptul de a invoca accesiunea atunci cand o alta persoana, fara acordul sau, a construit pe terenul sau; fie proprietarul intregului fond – teren + constructie – a instrainat terenul catre o persoana si constructia catre o alta persoana) sau prin uzucapiune. Conventia se inscrie in cartea funciara a terenului, mai arata sursa citata. 
 
 

Raspunsul specialistului


Da, este corecta intocmirea facturii de superficie cu TVA daca firma care a intocmit factura este platitoare de TVA, adica este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si a optat pentru aplicarea TVA si v-a adus la cunostina acest aspect prin anexarea la factura a unei copii de pe notificarea depusa la organul fiscal privind aceasta optiune.
 
Baza legala:

ART. 292 - Scutiri pentru anumite activitati de interes general si scutiri pentru alte activitati

(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada

(3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.

Si NM de aplicare ale alin 3 al art. 292
 
57. (1) In sensul art. 292 alin. (3) din Codul fiscal si fara sa contravina prevederilor art. 332 din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia dintre operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia.

(2) In aplicarea alin. (1), un bun imobil reprezinta o constructie care are intelesul prevazut la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2 din Codul fiscal si orice teren.

(3) Optiunea prevazuta la alin. (1) se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme metodologice si se va exercita de la data inscrisa in notificare.O copie de pe notificare se transmite clientului.

Depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 297 - 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se comunica in notificarea transmisa organului fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Optiunea facturarii cu TVA a superficiei. Baza legala":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016