keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Deducere TVA leasing partial. Societate cu raspundere limitata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: societate raspundere limitata, deducere tva, leasing, codul fiscal

Analizam cazul unei societati cu raspundere limitata care in luna iunie 2012 a incheiat un contract pentru achizitia unui autoturism nou, in curs de fabricatie pe care intentioneaza sa-l foloseasca administratorul SRL in scopul rezolvarii problemelor ce tin de activitatea societatii. A achitat in luna iunie 2012 un avans de 5.000 lei si, precum si un avans de aceeasi valoare in lunile iulie si august 2012. In luna septembrie 2012 intentioneaza sa-si ridice autoturismul, achitarea contravalorii acestuia in suma de 30.000 euro urmand sa fie asigurata partial din fonduri proprii, iar diferenta prin contractarea unui leasing financiar. Vom vedea astfel cum se deduce TVA aferenta avansului si ratelor de leasing.

Raspuns:

Conform art 145^1 din Codul fiscal , in situatia in care autoturismul este utilizat de administrator exclusiv in scopul activitatilor economice, si / sau in scopul activitatilor exceptate de la art 145^1 alin 3 din Codul fiscal , atunci se acorda deductibilitate integrala  pentru TVA aferenta avansului de leasing achitat dupa data de 1 iulie 2012 si a  ratelor de leasing. Pentru avansul achitat in luna iunie deductibilitatea TVA este de 50% - nu erau in vigoare prevederile OUG 24 /2012 care au introdus posibilitatea deducerii TVA -ului si in situatia in care autoturismul este utilizat de persoane cu functii de conducere in situatia in care autoturismul este destinat exclusiv activitatilor economice si sau exceptate, cu justificarile de rigoare.

Justificarea utilizarii autoturismului in scopul activitatilor economice se va face, pe langa celelalte documente (facturi, obiect de activitate, contracte, ordine de deplasare, etc) si  cu foaia de parcus, document obligatoriu introdus de normele metodologice de aplicare a codului fiscal aprobate prin HG 670/2012.

Conform normelor, utilizarea vehiculeleor in scopul activitatilor  economice cuprinde fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

In cazul in care autoturismul nu va fi utilizat exclusiv de administrator in scopul activitatilor economice sau a celor exceptate, atunci deductibilitatea TVA pentru avansurile platite si pentru ratele de leasing vor fi deductibile limitat la 50%.

Redam mai jos prevederile art 145^1 din Codul fiscal alin. 1:

"(1) Prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice."

Alin 3 si 4 ale art 145^1 prevad:
 "(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data."
 
Atentie insa ca utilizarea mixta a autovehiculului respectiv (atat in scopul activitatilor economice cat si in scop personal) conduce la acordarii deductibilitatii TVA pentru achiiztia autoturismului  la 50% (acelasi regim avandu-l si  cheltuielile uletriaore legate direct de utilizarea autoturismului respectiv  cat si pentru TVA aferenta).
Atentie si la faptul ca transportul administratorului de acasa la si de la locul de desfasurare a activitatii, in situatia in care nu se poate demonstra faptul ca exista dificultati evidente de efectuare a transportului acestuia  cu mijloace de transport in comun, se considera uz personal.
 
Redam mai jos prevederile normelor metodologice de aplicare a art 145^1 din Codul fiscal , pct 3 si 4
"(3) In cazul vehiculelor utilizate pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca se considera ca vehiculul este utilizat in scopul activitatii economice atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport in comun, decalajul orarului mijloacelor de transport in comun fata de programul de lucru al persoanei impozabile. Reprezinta vehicule utilizate de angajator pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca vehiculele utilizate pentru transportul angajatilor de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la locul de munca, precum si de la locul de munca la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord. Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor comerciale, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora.

(4) Utilizarea unui vehicul in folosul propriu de catre angajatii unei persoane impozabile ori pentru a fi pus la dispozitie in vederea utilizarii in mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice, este denumita in continuare uz personal. Transportul la si de la locul de munca al angajatilor in alte conditii decat cele mentionate la alin. (3), este considerat uz personal al vehiculului. Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 1451alin. (1) din Codul fiscal , in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal. Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevazute la alin. (2). Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se intelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibila in conditiile prevazute la art. 145 si la art. 146-1471 din Codul fiscal ."
 
In concluzie:

    indiferent de situatie, pentru avansul achitat in luna iulie TVA-ul se deduce limitat - 50%.
    pentru avansurile si ratele de leasing achitate incepand cu luna iulie 2012:

- daca se demonstreaza utilizarea autoturismului in scopuri exclsuiv economice sau pentru activitatile exceptate, TVA -ul este deductbil integral;
- daca autotursimul este destinat utilizarii mixte (scop economic si uz personal sau in alte scopuri decat cele economice), TVA este deductibila limitat - 50%.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016