Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare in scopuri de TVA. Facturi emise ori primite inainte de inregistrare. Cum procedam pentru efectuarea regularizarilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, regularizare tva, microintreprindere, codul fiscal, deducere tva

In randurile de mai jos, avem ca exemplu o microintreprindere neplatitoare de TVA care s-a inregistrat in scop de TVA prin optiune incepand cu 01.06.2016 (TVA la incasare). Nu are stocuri, bunuri de capital. Vom vedea ce obligatii are in ce priveste primul decont de TVA care se va depune pentru luna iunie cu privire la facturile primite/emise inainte de a solicita obtinerea codului de TVA. De exemplu, inainte de a solicita inscrierea in scop de TVA a emis o factura de servicii pentru servicii care se vor presta pe parcursul anului. Factura esta fara TVA. Stabilim astfel daca exista obligatia de ajustare a TVA colectata in acest caz.


Conform art. 310 alin. 11 din Codul fiscal si pct. 83 alin. 11 lit. d si alin. 12 din Normele metodologice, in primul decont de taxa de dupa inregistrarea in scop de TVA sau intr-un decont ulterior societatea va avea dreptul la ajustarea TVA deductibila aferenta achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. 2 lit. a si b din Codul fiscal inainte de data trecerii la regimul normal de taxa si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.

Spre exemplu, daca anterior datei de 01.06.2016 societatea a primit o factura de avans, va avea dreptul sa-si ajusteze TVA  in sensul deducerii in decontul de TVA aferent lunii iunie 2016, daca primeste factura finala pentru bunul/serviciul facturat anterior in avans si daca a achitat contravaloarea facturii (avans + factura finala), avand in vedere ca societatea aplica sistemul TVA la incasare, dupa cum se prevede la art. 299 alin. 1 lit. a din Codul fiscal coroborat cu pct. 83 alin. 13 din Normele metodologice.

Pentru situatia inversa, din cele prezentate ar reiesi ca factura emisa inainte de data de 01.06.2016 este o factura de avans in sensul art. 282 alin. 2 lit. a si b din Codul fiscal intrucat serviciile n-au fost prestate pana la aceasta data, urmand a fi prestate si ulterior (deci faptul generator al serviciilor sau, cel putin, al unei parti a acestora se va produce dupa data 01.06.2016).

In aceasta situatie se vor aplica prevederile art. 280 alin. 6 teza finala din Codul fiscal si pct. 23 alin. 2 lit. b din Normele metodologice conform carora micile intreprinderi prevazute la art. 310 care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 (cazul societatii) procedeaza la regularizare in vederea aplicarii regimului de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii in cazurile prevazute la art. 282 alin. 2 lit. a si b, pentru facturile emise si/sau avansurile care au fost incasate, inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, pentru contravaloarea partiala sau integrala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii efectuate de dupa inregistrarea in scopuri de TVA.

Astfel, societatea va trebui sa procedeze la regularizare in vederea aplicarii regimului de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, sens in care va emite factura de regularizare pe care inscrie cu semnul minus baza de impozitare aferenta livrarii/prestarii in regim de scutire facturata/incasata inainte de inregistrarea in scopuri de TVA si concomitent inscrie contravaloarea integrala a livrarii de bunuri/prestarii de servicii aplicand regimul corespunzator operatiunii respective (taxare, scutire fara drept de deducere, scutire cu drept de deducere ori alt regim special) pe aceeasi factura sau pe o factura separata, conform prevederilor art. 330 alin. 1 lit. b din Codul fiscal. Aceste prevederi se aplica indiferent daca factura este emisa pentru intreaga contravaloare a livrarii/prestarii sau este incasata integral contravaloarea livrarii/prestarii inainte de data faptului generator de taxa.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare in scopuri de TVA. Facturi emise ori primite inainte de inregistrare. Cum procedam pentru efectuarea regularizarilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016