Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA prestari servicii consultanta catre terti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: regim tva, servicii consultanta, prestari servicii

Cum se factureaza serviciile oferite de o societate din Romania catre alte societati din afara Uniunii Europene? Acesta este subiectul tratat de specialistul nostru care pleaca de la situatia unei societati ce presteaza servicii de consultanta catre o firma din Elvetia. Factura catre clientul din Elvetia se face cu TVA sau fara?

Potrivit specialistului nostru, pentru analiza regimului TVA in cazul prestarilor de servicii (in speta de fata a serviciilor de consultanta) trebuie sa avem in vedere prevederile art. 278 Locul prestarii de servicii.
 
La acest articol nu se face nici o distinctie intre beneficiarii serviciilor daca beneficiarii acestora sunt clienti UE sau non UE, regulile fiind acelasi din acest punct de vedere pentru toti asa cum se reglementeaza la punctul 15 alin. 7 din normele de aplicare ale art. 278:
 
15(7) Serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene sau, dupa caz, prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.
 
Indiferent de locul in care sunt stabilite partile contractante, in tari UE sau non UE, modul de determinare a locului prestarii este identic in ambele situatii, doar obligatiile declarative fiind diferite.
 
Deci singura deosebire, dupa cum observati din textul normelor, fiind aceea ca acest serviciu nu se declara in D390VIES care este destinata doar operatiunilor intracomunitare.
 
In schimb avem doua reguli generale:

Prestarea de servicii intre doua persoane impozabile, numita regula B2B (business to business) reglementata la art. 278 alin 2;
Prestarea de servicii de catre o pesoana impozabila catre o persoana neimpozabila, numita regula B2C (business to consumer) reglementata la art. 278 alin 3.
 
In speta dvs. fiind vorba despre o persoana impozabila din Romania care presteaza un serviciu catre o persoana impozabila din Elvetia, rezulta ca se aplica regula B2B, dar nu mai inainte de a verifica daca nu cumva serviciului prestat nu i se aplica nici una din regulile speciale de la aliniatele 4-7 de la art. 278, asa cum se precizeaza si in normele de aplicare ale art. 278 de la punctul 15:
 
15. (1) Regulile prevazute la art. 278 alin. (2) sau (3) din Codul fiscal se aplica numai in situatia in care serviciile nu se pot incadra in niciuna dintre exceptiile prevazute la art. 278 alin. (4) - (7) din Codul fiscal. Daca serviciile pot fi incadrate in una dintre exceptiile prevazute la art. 278 alin. (4) - (7) din Codul fiscal, intotdeauna exceptia prevaleaza, nemaifiind aplicabile regulile generale stabilite la art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal.
 
In urma verificarii prevederile regulilor speciale de la aliniatele 4-7 ale art. 278, rezulta ca serviciile de consultanta nu se regasesc la aceste aliniate.
 
Rezulta ca acestei spete i se aplica regula B2B conform careia locul prestarii serviciului este in Elvetia, fapt pentru care operatiunea este supusa TVA in Elvetia, fapt pentru care TVA se va inregistra de catre beneficiarul din Elvetia prin inregistrarea de catre acesta a taxarii inverse.
 
Aceaste este si ratiunea pentru care factura se intocmeste fara TVA:
 
art. 278 alin 2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA prestari servicii consultanta catre terti":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016