keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vanzare imobil vechi. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: vanzare imobil vechi, regim tva, codul fiscal

O societate comerciala din categoria microintreprinderilor are in patrimoniu un imobil dobandit prin cumparare in anul 1999, compus din cladiri inregistrate in contabilitate la valoarea de 382.500 lei si teren curti constructii (2000 mp inclusiv suprafata construita) inregistrat la valoarea de 8.350 lei. Toate bunurile sunt identificate printr-un singur numar cadastral.

 
Cladirile sunt construite in anul 1975 iar lucrarile de reparatii sunt nesemnificative.
 
In luna august 2019, societate vinde imobilul unei persoane fizice, la pretul de 450.000 euro (respectiv 2.125.796 lei), din care:
 
- Pentru constructii 440.000 euro;
 
 
- Pentru teren 10.000 euro
 
Pana la data vanzarii, cladirile au fost inchiriate iar societatea comerciala a fost platitoare de TVA prin optiune, perioada fiscala fiind trimestrul.
 
In cazul in care societatea comerciala nu-si exprima optiunea de a plati TVA pentru vanzarea imobilului, care ar fi implicatiile fiscale generate de operatiunea de vanzare a acestuia.
 
 
Daca societatea datoreaza TVA, cat este suma datorata?
 
Avand in vedere faptul ca prin vanzarea imobilului veniturile incasate de societate in luna august, depasesc pragul de 100.000 lei, perioada fiscala se modifica devenind lunara?
 

Raspunsul specialistului


Vanzare imobil vechi in regim de scutire

Conform pct. 55 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand se livreaza un corp funciar unic format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei.

Aceasta prevedere este data in aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, respectiv in scopul stabilirii daca pentru un imobil cu terenul aferent se poate aplica regimul de scutire.
In speta data, pentru a stabili daca operatiunea este taxabila prin efectul legii sau scutita de TVA, veti intocmi un raport de expertiza/evaluare.

Daca din raport de expertiza/evaluare rezulta ca valoarea terenului este mai mica decat valoarea constructiei, livrarea este scutita de TVA fara drept de deducere, conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.
 
Apartamentul a fost achizitionat in 1999 (inainte de data aderarii) deci perioada de ajustare pentru TVA dedusa la achizitie a expirat si nu aveti obligatia efectuarii ajustarii in cazul vanzarii fara TVA (in regim de scutire).
 
Perioada fiscala a TVA

Perioada fiscala este luna calendaristica, conform art. 322 alin. (1) din Codul fiscal. 

Potrivit art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 322 alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri. 
 
Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, conform pct. 103 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

In cazul prezentat cifra de afaceri depaseste plafonul de 100.000 euro, deci va declara si va plati TVA lunar incepand cu anul urmator.
Potrivit instructiunilor de completare ale formularului 700, Randul 1.1. Perioada fiscala Se completeaza de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art.316 din Codul fiscal, care, in urma calcularii cifrei de afaceri realizate in anul precedent, isi modifica perioada fiscala la TVA, in conditiile prevazute de art.322 alin.(2) din Codul fiscal. Declaratia se depune in termenul prevazut la art.88 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni, conform art.88 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Randul 1.1.2 se marcheaza cu "X" perioada fiscala lunara de catre persoana impozabila care a utilizat ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, dar in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri care a depasit plafonul de 100.000 euro, al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

In concluzie, daca nu ati efectuat achizitii intracomunitare de bunuri, dar ati depasit cifra de afaceri de 100.000 euro, veti modifica perioada fiscala a TVA incepand cu anul urmator (nu in cursul anului).
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016