Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoana juridica impozabila inregistrata in scop de TVA si prestari servicii de consultanta. Cum se va colecta TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: servicii consultanta, management, codul fiscal 2016, tva, prestari servicii

In randurile de mai jos, avem ca subiect o societate neplatitoare de TVA care presteaza servicii de consultanta si management unei societati non-UE. La depasirea plafonului de TVA de 220.000 lei, se depune la administratia financiara de care apartine formularul 010 si formularul 088. Initial administratia financiara inregistreaza firma in scopuri de TVA si ulterior ii anuleaza codul de TVA prin neindeplinirea criteriilor prevazute in formularul 088. Conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal societatea nu va factura cu TVA pe perioada in care este inregistrata in scopuri de TVA.


Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, stabilim daca societatea trebuie sa colecteze TVA si sa plateasca la stat TVA aferent acestor servicii. De asemenea, vom vedea daca locul de prestare a serviciilor este considerat a fi locul acolo unde respectiva persoana impozabila primeste serviciile si astfel nu trebuie sa fie colectat TVA-ul si sa fie efectiv platit.

Art. 278 alin. (2) din codul fiscal prevede regula generala conform careia se stabileste locul prestarii serviciilor (adica locul unde se va plati TVA) catre un beneficiar persoana impozabila (indiferent de amplasarea beneficiarului: UE sau nonUE).

Conform acestei regului, locul prestarii serviciilor se afla la beneficiar - daca acesta este persoana juridica impozabila, operatiunea nefiind, deci, impozabila in Romania.

In aceasta situatie, prestatorul - stabilit in Romania - indiferent daca este sau nu este inregistrat in scop de TVA in Romania, nu datoreaza TVA de plata in Romania.

In acest sens sunt date si normele de aplicare, prevazute la punctul 14 alin. (1):

"14. (1) Pentru stabilirea locului prestarii serviciilor potrivit prevederilor art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, se are in vedere notiunea de persoana impozabila, astfel cum este aceasta definita din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata. Identificarea altor elemente, cum ar fi faptul ca persoana impozabila realizeaza operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau ca aceasta aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, nu influenteaza modul in care regulile care guverneaza locul prestarii se aplica atunci cand persoana impozabila presteaza sau primeste servicii."
 
In aceste conditii, dvs, ca prestator - indiferent ca sunteti sau nu inregistrat in scop de TVA -, nu datorati TVA in Romania, emiteti factura fara TVA, mentionati pe aceasta "neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (2) din codul fiscal" si nu trebuie sa colectati si sa platiti TVA statului roman, deoarece operatiunea nu este impozabila (taxabila) in Romania.

In Romania se datoreaza TVA doar pentru operatiunile taxabile aici, conform regulilor privind locul prestarii / livrarii, in conformitate cu art. 307 din codul fiscal.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoana juridica impozabila inregistrata in scop de TVA si prestari servicii de consultanta. Cum se va colecta TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016