Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Modificarile prevazute in Codul Fiscal, cu aplicare din 2010, vor avea fie un impact negativ, fie unul nesemnificativ asupra mediului de afaceri romanesc, au declarat specialistii pe fiscalitate, in ...
Modificarile prevazute in Codul Fiscal, cu aplicare din 2010, vor avea fie un impact negativ, fie unul nesemnificativ asupra mediului de afaceri romanesc, au declarat specialistii pe fiscalitate, in emisiunea Legile Afacerilor. Consultantii se asteapta ca ANAF sa amane din nou aplicarea unor prevederi incluse in pachetul de modificari, in lipsa personalului acreditat sa le aplice.
“Dintre modificari prevazute in Codul Fiscal, majoritatea au un impact negativ pentru mediul de afaceri. Aspectele pozitive sunt minore“, a declarat Corneliu Teaha, managing partner Teaha Management Consulting, prezent in studioul emisiunii Legile Afacerilor, din data de 5 noiembrie.
Aplicarea prevederilor Codului Fiscal in 2010 aduce o serie de incertitudini pentru companii. Reprezentantii firmelor de consultanta anticipeaza faptul ca certificarea declarațiilor fiscale nu se va putea pune in aplicare. Problema o reprezinta numarul mult prea mic al consultantilor fiscali acreditați de Camera Consultantilor Fiscali.
„Suntem in situatia in care 4.000 de consultanti fiscali depun declaratii privind impozitul pe profit pentru 500.000 de firme”, a declarat Alex Milcev, partener Ernst&Young.
Specialistii se asteapta ca ANAF sa amane aplicarea acestei prevederi, desi este inclusa in pachetul de modificari ale Codului Fiscal pentru 2010.
Certificarea declaratiilor fiscale a fost prevazuta prima oara in 2007 si se referea la declaratiile privind impozitul pe profit. De atunci, ANAF a prorogat cu cate un an acest termen.
O alta modificare a Codului Fiscal amanata de mai multe ori prevede generalizarea sistemului de plati anticipate, de la companiile din sectorul financiar la toti agentii economici.
Pe langa aceste incertitudini fiscale, companiile vor fi, totusi, nevoite sa aplice o serie de modificari importante.
“Una dintre modificari este aparitia, in zona impozitului pe profit, a societatilor europene si a societatilor cooperatiste europene, niste forme de societate absolut noi pentru Romania, aparute dupa anul 2007, si care prezinta avantajul delocalizarii. Este bine ca s-au stabilit aceste reglementari, evitandu-se discutiile in contradictoriu cu inspectorii fiscali”, a explicat Emilian Duca, partener Tax Department BDO.
Alte modificari importante vizeaza platile anticipate in contul impozitului pe profit, iar pentru firmele in insolventa s-a eliminat taxarea inversa, ceea ce inseamna ca devin platitori de TVA, prevedere cu un impact discutabil asupra procedurilor de reorganizare, a completat Emilian Duca.
Modificarile la Codul Fiscal aduc si simplificarea sistemului de derulare a tranzactiilor intracomunitare cu produse accizabile, cu accent pe transmiterea electronica a informatiilor si numai ca exceptie se completeaza documente pe hartie.
In privinta reglementarilor privind impozitul pe venit, Emilian Duca a aratat ca “se poate scoate in evidenta o tendinta de simplificare a sistemului. Persoanele care obtin venituri din activitati independente, incluzand si drepturi de autor, pot sa plateasca un impozit final, fara sa mai intre in procedura de regularizare. O alta modificare in zona impozitului pe venit este inlocuirea declaratiei de venit cu o declaratie de impunere.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Implicatiile practice se vor resimti in 2011, cand va trebui sa depunem pentru 2010, fiind o masura foarte buna. Aceasta inseamna ca, la data de 25 mai, data de depunere a declaratiei de impunere, trebuie achitat si impozitul care rezulta din completarea declaratiei de impozit.”
Sursa:
LionHouse.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF a publicat noua aplicatie pentru operatorii economici platitori de TVAE-Factura in 2024. Este obligatorie atasarea PDF-ului facturii dupa transmiterea acesteia in sistem?Baza de impozitare a TVA pentru achizitiile intracomunitare. Acciza se declara in D390?Cesiune parti sociale intre asociati sub valoarea nominala. Aspecte legaleANAF modifica mai multe ordine si ordonanteUltimele articole
Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleArticole similare
Split TVA. Facilitati pentru firmele care aplica optional sistemulSunt persoana impozabila nerezidenta. Cand pot sa NU ma inregistrez in scopuri de TVA in Romania?Declaratiile privind achizitiile si livrarile de produse accizabile se depun electronicOficial de la ANAF: Completarea si depunerea Declaratiei Unice 2019! Raspuns la 31 de intrebariFinantele lanseaza o platforma on-line prin care operatorii economici pot transmite documentele necesare accesarii unui ajutor de statUltimele articole
Semnatura electronica si olografa: Ce accepta ANAF la bilanturiDeclaratie Unica. Formularul poate fi depus pana pe 26 mai 2025E-TVA: Neconcordante in decontul precompletat referitoare la cota TVAD700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAContractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fizice
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"