Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Organizare cursuri pentru clienti nerezidenti. Regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: prestari servicii, tva, tratament fiscal

O societate impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania efectueaza servicii de training pe teritoriul Romaniei, dar factura se emite catre o societate din afara UE (participantii la cursuri fiind clienti ai societatii nerezidente).

In aceasta situatie, specialistul nostru ne va arata unde este considerat locul prestarii, care este tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA-ului si cum va emite factura societatea din Romania, atat in situatia in care societatea nerezidenta este impozabila, cat si in situatia in care este neimpozabila. 
 

Raspunsul specialistului


Prin natura sa, serviciul de training nu poate fi considerat un eveniment, astfel incat la facturare sa se aplice exceptia de la regula generala de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, exceptie reglementata prin art. 278 alin. (6)   lit. b) " (6) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi: …. b) locul in care evenimentele se desfasoara efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente … educationale… si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile.". Serviciul "training" este un serviciu de instruire care se desfasoara pe baza unui contract bilateral intre prestator si beneficiar, fara a avea caracterul unui  eveniment educational. Serviciul de training nu are un caracter general, avand un caracter particular, fiind aplicabil doar unei anumite game de produse sau unui  anumit segment de  consumatori. Ca dovada este faptul ca la cursurile de training participa doar clienti desemnati de catre beneficiar. 
 
In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2) conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor respective. 
 
Astfel, locul prestarii serviciului de training nu este considerat in Romania chiar daca se desfasoara efectiv "instruirea" in Romania, locul prestarii fiind locul unde este stabilit beneficiarul ca loc de consum al acestui serviciu.In acest caz, serviciul nu este impozabil in Romania, motiv pentru care prestatorul din Romania nu trebuie sa colecteze TVA daca beneficiar al serviciului respectiv este o societate. Prin natura activitatii desfasurate, orice societate are calitatea de persoana impozabila din punct de vedere al TVA deoarece  realizeaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA de natura livrarilor de bunuri sau de natura prestarilor de servicii. In cazul unei societati stabilite pe teritoriul unui stat tert, nu este relevant faptul ca acea societate este sau nu este inregistrata in scopuri de TVA. Acest aspect este relevant doar in situatia societatilor persoane impozabile stabilite pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania care trebuie sa fie inregistrate in scopuri de TVA pentru a face dovada ca platesc TVA in statul lor membru. 
 
Valoarea facturii emise pentru serviciile de training, neimpozabile in Romania, se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 3 alocat pentru  “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei  (in UE sau in afara UE), precum si livrari  intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………”, fara  report la randul 3.1 alocat pentru “Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata”.   
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016