keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Microintreprindere si intermediere tranzactii financiare si servicii de consultanta. Care e regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: microintreprindere, codul fiscal, impozit pe venit, activitati de consultanta, tva, cifra de afaceri

In cazul prezentat prin cele ce urmeaza, stabilim daca o societate care are ca domeniu principal de activitate "Activitati de intermediere a tranzactiilor financiare (cod CAEN 6612)" si o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro este platitoare de impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor. De asemenea, vom vedea daca astfel de activitati sunt scutite de TVA. Acest gen de servicii presupune uneori si activitati de consultanta pentru persoanele fizice care urmeaza sa obtina finantari de la banci sau alte institutii financiare, clientul final al societatii intermediare fiind institutia financiara care incheie contractul de creditare/finantare cu persoana fizica.

Asa cum rezulta din prevederile art. 48  “Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii", alin.  (6),  lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,  nu se incadreaza la microintrerprinderi  persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniile  pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domeniu.
 
Astfel, daca prin natura activitatii desfasurate,  institutia de intermediere financiara pe care o reprezentati  nu realizeaza servicii bancare, societatea respectiva nu poate fi exclusa din categoria  microintreprinderilor pana la atingerea unei cifre de afaceri de peste 100.000 euro.  
     
Societatea respectiva nu poate fi o microintreprindere in situatia in care desi nu are venituri mai mari de 100.000 euro, realizeaza venituri din servicii  de consultanta si management a caror pondere in veniturile totale este de peste  20%, conform prevederilor art. 52 “ Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului" alin. (1)  “Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. ".

Din punctul de vedere al TVA, intermedierea financiara nu este o activitate scutita fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) deoarece nu reprezinta  un  serviciu  de natura financiar-bancara, asa cum este reglementat prin legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. In categoria serviciilor bancare se incadreaza:

1) acordarea si negocierea de credite, dar si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda;

2) negocierea garantiilor de credit ori a altor garantii sau orice operatiuni cu astfel de garantii, dar  si administrarea garantiilor de credit de catre persoana care acorda creditul;

3) tranzactii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor;

4) tranzactii, inclusiv negocierea, privind valuta, bancnotele si monedele utilizate ca mijloc legal de plata;

5) tranzactii, inclusiv negocierea, dar exceptand administrarea sau pastrarea in siguranta, cu actiuni, parti sociale in societati comerciale sau asociatii, obligatiuni garantate si alte instrumente financiare, cu exceptia documentelor care stabilesc drepturi asupra bunurilor;

6) administrarea de fonduri speciale de investitii.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016