Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2022
Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceri
Tags: impozit micro, microintreprindere in 2023

Una din conditiile de a avea statut fiscal de microintreprindere incepand cu anul 2023 este sa nu obtii venituri din consultanta si management mai mult de 20% din cifra de afaceri. Cum determinam activitatea de consultanta si management? Care coduri CAEN se refera la acest tip de activitate? Sau exista alte criterii?

Nici Codul fiscal si nici NM de aplicare nu definesc aceste activitati si nici codurile CAEN aferente acestor activitati.


Poate pana la aplicarea legii vor aparea si alte precizari cu privire la aceaste activitati (posibil codurile CAEN adecvate), desi nu cred, avand in vedere ca aceste prevederi au mai fost valabile si in perioada precedenta si nu au existat explicatii in acest sens.

Sunt mai multe coduri CAEN care au ca domenii managementul si consultanta, cum ar fi diviziunea 70 care cuprinde: acordarea de consultanta si asistenta firmelor si altor organizatii pe probleme de management, cum ar fi planificarea strategica si organizatorica; planificarea financiara si intocmirea bugetelor; obiective si strategii de marketing; planificarea si politici privind resursele umane; planificarea productiei si planificarea controlului.

De asemenea, include supravegherea si managementul altor unitati apartinand aceleiasi companii sau intreprinderi, de exemplu activitati ale birourilor de administratie centrala.

De asemenea, mai exista si consultanta tehnica, financiara etc.

Deci sunt multe coduri CAEN care includ servicii de consultanta, management.


Astfel ca apreciez ca analiza activitatii porneste de la contractele incheiate, precum si a documentelor care se intocmesc pentru serviciile respective (cum ar fi rapoarte de lucru) din care rezulta scopul economic al tranzactiei si natura serviciului prestat.

In situatia in care aveti incheiate contracte al carui obiect il constituie activitati de consultanta sau de management, atunci apreciez ca nu va incadrati pentru aplicarea acestui sistem de impunere.

Recomandarea este sa definiti clar obiectul contractelor incheiate si sa descrieti detaliat in Anexe la contract in ce constau aceste activitati, pentru a se departaja activitatile de consultanta si management de celelalte activitati pe care le desfasurati pentru beneficiari.

Calificarea activitatilor de consultanta si management ridica unele probleme, in conditiile in care Codul fiscal nu ofera informatii clare in acest sens.
Prin urmare, asteptam clarificari in acest sens.




Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceri":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016