Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce directiva UE ii influenteaza negativ pe micii comercianti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, directiva produse tutun, micii comercianti, contrabanda

In aceasta perioada, peste 17.000 de retaileri din Romania adreseaza o petitie autoritatilor, atragand atentia asupra efectelor aplicarii Directivei Europene privind Produsele din Tutun:




- venituri anuale in scadere cu 70.000 EUR pe an pentru un comerciant mediu; 20% din piata legala oferita contrabandistilor prin interzicerea tigaretelor slim si mentol; facilitarea contrafacerilor prin eliminarea insemnelor de marca si introducerea pachetelor standardizate; presiuni crescute asupra granitelor Romaniei; venituri la bugetul de stat in scadere cu peste 800 de milioane EUR anual.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a prezentat, intr-o conferinta de presa, motivele care au stat la baza petitiei depuse astazi la Presedintia Romaniei, la Camera Deputatilor, Senat si la Guvern. Documentul a adunat peste 17.000 de semnaturi din partea retailerilor din Romania si urmeaza sa fie transmis si Parlamentului European.

Demersul urmareste sa atraga atentia decidentilor romani asupra implicatiilor locale ale Directivei Europeane privind produsele de tutun si sa-i determine sa ia atitudine pentru protejarea drepturilor comerciantilor romani, puternic afectati de reglementarile propuse.

"Mai putina concurenta, mai putina flexibilitate, mai multa birocratie, locuri de munca pierdute si venituri pierdute la bugetul de stat - propunerea DG SANCO referitoare la o noua Directiva privind Produsele din Tutun este un asalt asupra IMM-urilor, care genereaza locuri de munca, crestere economicasi competitivitatea Uniunii Europene.

"Aceasta directiva contravine angajamentului Uniunii Europene de a sustine IMM-urile si va avea efect negativ asupra cresterii economice si competitivitatii UE" - a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Initiativa a venit in conditiile in care, in mijlocul celei mai grave crize financiare, propunerea de Directiva ignora problemele retailerilor si pune in pericol milioane de locuri de munca la nivel european, intr-o perioada in care somajul a atins un nivel record.

Prin modificarile discutate la nivel european, piata neagra a tigarilor ar fi incurajata si mai mult, deschizand usa pentru tigari ieftine, ilegale, contrafacute, ceea ce ar fi o grava lovitura pentru bugetul de stat, in conditiile in care, oricum, economia subterana se apreciaza a fi la 40% din PIB. Prevederile propunerii de Directiva Europeana, daca vor fi adoptate, vor conduce la o crestere dramatica a comertului ilicit in Romania, de la nivelul sau actual de 13.1%, pana la peste 35% din volumul pietei, cum a fost inregistrat in 2010.

"UE este deja un teren propice pentru inflorirea pietei negre a tigarilor, care ar fi incurajatasi mai mult prin Directiva in forma propusa de Comisie.Standardizarea pachetelor, folosirea unei singure culori si a unui singur font comun, de dimensiune redusa pentru literele ce alcatuiesc numele tigaretelor, acoperirea pachetelor cu imagini socante ar face marcile de nerecunoscut. Vanzatorilor mei de la magazin le-ar fi foarte greu sa gaseasca marca dorita de consumatori, s-ar pierde timp si trafic in magazine si, implicit, veniturile comerciantilor ar scadea. Mai mult, se va ajunge la situatia paradoxala in care consumatorul va putea cumpara produse care vor purta marca cunoscuta de ei doar din... comertul ilicit. Rezultatul final se va traduce intr-o scadere masiva a activitatii retailerilor, pierderea sursei de venit pentru familiile acestora, disparitia unui numar semnificativ de locuri de munca, in special in randul miilor de mici magazine de familie.

Din acest motiv, am initiat o petitie care a obtinut deja mai mult de 17.000 de semnaturi. Prin intermediul lor, se face apel la autoritati satina cont de implicatiile locale ale modificarilor propuse pentru Directiva Europeana. “ - a declarat initiatorul petitiei, George Brotoiu, Director General, Gulliver (un lant care detine 12 supermarketuri din Bucuresti).

Previziunile arata ca peste 70.000 de retaileri din toata tara vor fi afectati intr-o perioada in care multi dintre ei depun eforturi pentru a supravietui- un magazin de marime medie pierzand venituri de aproximativ 70.000 EUR anual, o suma enorma mai ales pentru comerciantii independenti. Scaderea ofertei de tigari si, implicit, a vanzarilor, ar putea duce si la diminuarea traficului in magazine, dar si la scaderea vanzarilor pe alte categorii de produse.

Un studiu (*1) recent, efectuat in Romania si Polonia, arata ca eliminarea tigaretelor mentolate din magazine sporeste apetitul fumatorilor pentru aprovizionarea de pe piata neagra de la 15% la 51 %, iar instituirea prohibitiei asupra tigaretelor slim (subtiri) majoreaza preferinta consumatorilor pentru comertul ilicit de la 14% la 42%.

Aceasta inseamna ca peste 10 milioane de consumatori adulti din UE vor vedea cum produsele vor disparea de pe rafturi si vor deveni disponibile doar pe piata neagra. Transferarea afacerii cu tigari de marca contrabandistilor si contrafacatorilor va duce la miliarde si miliarde de pierderi pe care nici un stat membru nu si le permite in aceste vremuri de criza. Din pacate insa, interdictiile si prohibitiile nu s-au dovedit eficiente de-a lungul istoriei.

In Romania, implicatiile directe pentru bugetul de stat, numai cele ce ar decurge din interzicerea tigaretelor slim si a celor mentolate ar reprezenta pierderi de venituri de peste 800 mil. euro, dat fiind ca aceste tipuri de tigarete reprezinta peste 20% din piata legala din Romania, iar un punct procentual de contrabanda inseamna aproximativ 40 de milioane de euro in minus la buget.

Directiva Europeana privind produsele din tutun, care este in analiza in statele membre ale Uniunii Europene si care urmeaza sa fie implementata intre 2015 si 2016, propune printre altele interzicerea la vanzare a tigarilor mentolate, a tigarilor slims, precum si standardizarea ambalajelor pachetelor de tigari, mergand, in functie de decizia fiecarui stat membru, pana la impunerea unui ambalaj generic, nepersonalizat, pentru toate marcile de tigari. In conditiile in care Romania se confrunta deja cu un nivel important al contrabandei cu tigari, o astfel de masura nu poate duce decat la amplificarea fenomenului si, suplimentar, la cresterea incidentei contrafacerilor, ambalajele fiind tot mai usor de imitat, in lipsa elementelor de diferentiere si securizare ce vor fi eliminate.

Directiva ar avea efecte negative la nivelul intregii Uniuni Europene: industria de tutun genereaza peste 1,4 milioane de locuri de munca, in special in firme mici si mijlocii.

1 Studiu SKIM (agentie internationala de cercetare), februarie 2013.

Sursa: Biroul de presa al CNIPMMR

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce directiva UE ii influenteaza negativ pe micii comercianti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016