Tags: fluidizarea traficului de marfuri, birouri vamale
In vederea sprijinirii mediului de afaceri si avand in vedere timpii ridicati inregistrati pentru indeplinirea formalitatilor vamale la trecerea frontierei, precum si pentru sprijinirea activitatii operatorilor economici in contextul dificultatilor economice generate la nivel mondial de criza COVID-19, conducerea ANAF a dispus un set de masuri care vor fi implementate la nivelul structurilor vamale teritoriale incepand cu luna august 2020, dupa cum urmeaza:
• Reducerea numarului de operatiuni de import de marfuri pentru care formalitatile vamale de punere in libera circulatie se efectueaza in birourile vamale de frontiera.
• Directionarea marfurilor prezentate la frontiera in vederea importului catre birourile vamale de interior in a caror arie de competenta se afla sediul operatorului economic importator. • Cresterea numarului operatorilor economici care utilizeaza procedura simplificata de declarare a marfurilor prin inscrierea in evidentele declarantului.
• Intarirea compartimentelor operative de control vamal prin alocarea de resurse umane suplimentare in structurile vamale cu activitate sporita.
• Uniformizarea activitatii de control desfasurate de structurile vamale de la nivel central, regional si local.
• Fluidizarea traficului de marfuri prin birourile vamale de frontiera si intarirea controlului vamal pentru combaterea faptelor de contrabanda si frauda vamala la frontiera prin degrevarea de operatiunile comerciale care nu implica derularea formalitatilor vamale in frontiera.
• Efectuarea cu prioritate, in birourile vamale de frontiera, a formalitatilor vamale in cazul marfurilor pentru care particularitatile caracteristicilor fizice ale acestora (marfurile vrac) sau particularitatile operatiunii comerciale sau de transport (marfuri ce necesita gruparea inainte de incarcare in cazul transportului naval), respectiv vamale (marfuri ce fac obiectul cererilor pentru alocarea de cote tarifare) impun desfasurarea formalitatilor vamale de import in frontiera.
• Eficientizarea controalelor vamale prin dezvoltarea componentei de analiza de risc in cadrul structurilor vamale teritoriale.
Conform unui comunicat de presa ANAF, utilizarea procedurii simplificate de declarare a marfurilor prin inscrierea in evidentele declarantului prezinta o serie de avantaje:
-reducerea cheltuielilor suportate de operatorii economici pentru indeplinirea formalitatilor vamale, prin reducerea frecventei si a numarului de declaratii vamale necesar a fi depuse;
-reducerea cheltuielilor de transport si manipulare, marfurile ajungand direct in depozitul operatorului economic fara a fi necesar a fi prezentate la biroul vamal;
-posibilitatea utilizarii marfurilor imediat dupa sosirea in depozitul operatorului economic fara a fi conditionat de depunerea unei declaratii vamale in prealabil;
-posibilitatea utilizarii de facilitati la plata taxelor la import – taxele vamale se pot plati cumulat pentru o perioada anterioara de pana la 30 de zile, iar TVA este amanata de la plata in vama;
-diminuarea, in conditiile amenintarii cu raspandirea virusului COVID-19, a interactiunii directe intre personalul vamal si operatorii economici.
Garantarea securitatii si sigurantei Uniunii Europene si a rezidentilor acesteia, precum si mentinerea unui echilibru adecvat intre controalele vamale si facilitarea comertului legitim reprezinta un obiectiv permanent al structurilor vamale din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene.
Structurile vamale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sunt preocupate in permanenta de simplificarea sarcinii administrative a operatorilor economici in cadrul procedurii de declarare a marfurilor la import/export si, totodata, de intarire a capacitatii autoritatii vamale de combatere a faptelor de contrabanda si frauda vamala.
In prezent, in Romania, operatiunile vamale in care sunt utilizate procedurile simplificate de declarare a marfurilor detin o pondere redusa, respectiv de 10%, fata de 65,57% media la nivelul UE.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Persoana fizica, salariata cu norma intreaga intr-un SRL din 2020, i se retin cas, cass, impozit salarii, obtine in 2020 venituri din dividende dintr-un SRL, mai mari de 2550*12=30600, depune declaratia unica si plateste cass, iar din martie 2021 isi infiinteaza PFA pentru activitati in agricultura, primind subventie pentru agricultura. Se calculeaza cas, cass si pentru veniturile din vanzare produse agricole? Subventia e neimpozabila? In martie 2021, in declaratia unica au fost inregistrate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala a realizat in anii 2018-2021 un profit net de 300 000 lei. Cei doi administratori detin cate 50% din CSV, dar unul este cetatean roman si al doilea este cetatean italian cu rezidenta in Italia. Se doreste repartizarea profitului net realizat, dar administratorul italian nu are CNP si nici NIF emis de statul roman. Cum se declara impozitul pe dividente retinut de 5% pentru administratorul italian? Va trebui sa respectam prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In urma unui control s-a constatat lipsa din gestiune a unei cantitati de marfa, respectiv, cherestea. Cantitatea respectiva a fost evaluata la un pret mediu aferent anului 2022, de 870 lei/mc, rezultand o valoare de confiscare de 24960 lei, valoare pe care am achitat-o prin banca. In contabilitate aceasta cantitate are pret de achizitie de 670 lei/mc, rezultand o valoare totala a marfii respective de 19222 lei. Va rog o monografie pentru acest proces verbal. La achizitia marfii regimul TVA a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana fizica, cetatean austriac, cu rezidenta in Romania, in prezent este Asociat unic si administrator la un SRL si in acelasi timp Administrator la inca 3 SRL-uri. La una din societati, unde este Administrator, este si angajat. Intentioneaza sa infiinteze o societate comerciala in Ungaria unde poate fi doar Administrator sau poate fi Asociat unic si Administrator. Intre toate societatile din Romania exista tranzactii. Mentionez ca este remunerat doar la SC unde are calitate de angajat, la...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea plateste valoarea globala de 11.330/ luna pentru asigurari de viata angajati, cf contract. Care este procedura prin care se retin la salariati obligatiile obligatorii, in conditiile in care este asigurare de viata de grup? Va rog cadrul legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<