Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Categoriile de produse pentru care se aplica taxa de timbru verde

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Aug. 2018 Exclusiv
Tags: taxa verde, bunuri importate, taxa timbru verde, taxa de mediu

O societate care comercializeaza echipamente electrice si electronice importa marfuri de la furnizori din UE si din afara UE (China) si vrea sa obtina raspuns la mai multe intrebari privind modul in care se calculeaza taxa de timbru verde.

Categoriile de produse pentru care se aplica taxa de timbru verde 
O societate de comert cu echipamente electrice si electronice importa marfuri de la furnizori din UE si din afara UE (China) si vrea sa obtina raspuns la mai multe intrebari privind modul in care se calculeaza taxa de timbru verde.
Specialistii nostri ne vor arata care sunt reglementarile in vigoare privind modul de calcul al taxei de mediu, reflectarea pe factura de vanzare si reflectarea in contabilitate a taxei de mediu in cazul in care societatea este direct achizitor importator. Vom vedea si daca exista vreo lista anexa cu tipurile de produse pentru care se aplica taxa de timbru verde si valoarea acesteia pe fiecare categorie de produs in parte.
 

Raspunsul specialistului


In primul rand, trebuie sa se tina cont ca o persoana juridica care pune pe piata nationala produse electrice si electronice are niste obligatii care trebuie respectate, in conformitate cu OUG nr. 5/2015, HG nr. 1132/2008 si OUG nr. 196/2005:
    • Inregistrarea companiei in Registrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului ca Producator de EEE/BA, obtinand numar de inregistrare pentru fiecare.
    • Comunicarea numerelor de inregistrare tuturor retelelor comerciale prin care sunt vandute EEE/BA.
    • Raportarea si finantarea cantitatilor de EEE/BA puse pe piata, fie catre autoritatile de mediu, fie catre Organizatie colectiva autorizata cu care decideti sa colaborati.
    • Raportarea lunara a EEE/BA puse pe piata catre AFM atat prin intermediul aplicatiei disponibile pe site-ul AFM cat si pe suport de hartie, in original, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

 
Pentru mai multe detalii puteti accesa: http://www.afm.ro/declaratii.php
    • Realizarea ratelor minime de colectare in mod individual sau prin afilierea la o organizatie colectiva
(EEE - Art 17 si anexa 6 din OUG 5/2015; BA - Art 7 si anexa 1 din HG nr. 1132/2008)
    • Informarea consumatorilor privind:
        - Costurile colectarii, tratarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului, prin evidentierea separata a acestor costuri, in momentul vanzarii de EEE;
        - Posibilitatea de a preda DEEE in sistem „unul la unul”, la furnizarea unui produs nou, in mod gratuit, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat;
        - Posibilitatea de a se debarasa de deseurile de baterii sau acumulatori portabili la punctele de vanzare a acestora;
        - Obligatia de a colecta separat DEEE si de a nu elimina DEEE impreuna cu deseurile municipale nesortate;
        - Semnificatia pubelei cu roti, barata cu o cruce;
 
Simbolul indica faptul ca EEE/BA fac obiectul unei colectari separate.
Simbolul trebuie sa fie tiparit vizibil, lizibil si indelebil.
Prin HG 448/2005 se legifereaza obligatia operatorilor economici responsabili de a gestiona si finanta colectarea si reciclarea DEEE, fie in mod individual, fie prin intermediul unor organizatii colective, fara a institui o valoarea prestabilita a taxei timbrului verde. Taxa de timbru verde reprezinta valoarea in lei platita de vanzator catre societatea autorizata cu preluarea operatiunilor de colectare, transport si valorificare/reciclare a deseurilor echipamentelor electrice si electronice. Taxa de timbru verde a fost instituita in vederea adunarii fondurilor necesare reciclarii acestor echipamente dupa defectarea sau dupa uzarea lor morala.
 
Producatorii sau tertii care actioneaza in numele lor sunt obligati sa organizeze colectarea, valorificarea si reciclarea DEEE, pentru a indeplini obligatiile prevazute la art. 5 alin. (13) si la art. 7 alin. (1), in una dintre urmatoarele modalitati:
a) individual, utilizand propriile resurse; 
b) transferarea acestor responsabilitati, pe baza de contract, catre operatorul economic legal constituit, denumit in continuare organizatie colectiva, autorizata in acest scop de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. 
Timbrul verde este un mod de finantare al procesului de gestiune al DEEE care trebuie sa respecte H.G. nr. 448/ 2005 elaborata avand la baza  Directiva Europeana 2002/96/CE. 
 
Reciclarea acestor produse fiind obligatorie, valoarea timbrului verde se include in valoarea produsului si este purtatoare de TVA. Se poate trece ca pozitie separata pe factura sau se poate include in pretul de vanzare al produsului cu mentionarea acestui fapt in factura. De fapt valoarea timbrului verde reprezinta costurile de reciclare ale produslui.

Cateva aspecte mai importante din legislatia nationala de care trebuie sa tineti cont in speta dumneavoastra:
“ORDONANTA DE URGENTA nr. 5 din 2 aprilie 2015privind deseurile de echipamente electrice si electronice
Articolul 2(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica echipamentelor electrice si electronice, denumite in continuare EEE, dupa cum urmeaza:a) pana la data de 14 august 2018, pentru EEE incluse in categoriile prevazute in anexa nr. 1, cu exceptia celor prevazute la art. 4;b) de la data de 15 august 2018, pentru toate EEE clasificate in categoriile prevazute in anexa nr. 2, cu exceptia celor prevazute la art. 4 si 5.(2) Anexa nr. 3 cuprinde lista EEE care fac parte din categoriile prevazute in anexa nr. 1.(3) Anexa nr. 4 cuprinde lista EEE care fac parte din categoriile prevazute in anexa nr. 2.
 
Articolul 34(1) Producatorii si distribuitorii sunt obligati sa informeze cumparatorii, in momentul vanzarii de EEE, cu privire la costurile colectarii, tratarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului, prin evidentierea separata a acestor costuri.(2) Costurile mentionate la alin. (1) nu trebuie sa depaseasca costurile reale suportate pentru EEE respective, atunci cand acestea devin deseuri.
Articolul 37Pentru stabilirea fara echivoc a datei la care EEE a fost introdus pe piata, producatorii sunt obligati sa aplice un marcaj care specifica faptul ca acesta a fost introdus pe piata dupa data de 31 decembrie 2006; in acest sens se aplica standardul european EN 50419, respectiv standardul roman SREN nr. 50419:2006.
Inregistrare, informare si raportare.
 
Articolul 38(1) Pentru monitorizarea respectarii cerintelor prezentei ordonante de urgenta, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului intocmeste, in conformitate cu alin. (5), un registru national al producatorilor, care include si producatorii ce furnizeaza EEE prin intermediul tehnicilor de comunicare la distanta.(2) Pentru a introduce pe piata EEE, producatorii, inclusiv cei prevazuti la alin. (3), au obligatia de a se inscrie in registrul prevazut la alin. (1), primind un numar de inregistrare care va fi comunicat de acestia tuturor retelelor comerciale prin care sunt vandute EEE.(3) Producatorii care furnizeaza EEE prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanta in Romania, astfel cum sunt prevazuti la lit. g) din anexa nr. 5, sunt obligati sa se inregistreze in registrul prevazut la alin. (1).(4) Daca producatorii prevazuti la alin. (3) nu sunt inregistrati in Romania potrivit alin. (2), inregistrarea se face prin intermediul reprezentantilor autorizati ai acestora, astfel cum se prevede la art. 40 alin. (2).
 
Articolul 39(1) Operatorii economici care fabrica sau importa dintr-o tara terta sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene EEE care fac obiectul prezentei ordonante de urgenta si care nu sunt destinate vanzarii, respectiv pentru care nu au calitatea de producator potrivit definitiei prevazute la lit. g) din anexa nr. 5, sunt obligati sa tina evidenta acestor EEE si sa incredinteze DEEE provenite de la echipamentele respective numai operatorilor autorizati pentru colectarea si/sau tratarea DEEE potrivit cerintelor prezentei ordonante de urgenta.(2) Persoanele fizice si juridice care detin DEEE, inclusiv cele provenite de la EEE importate pentru folosinta proprie, au obligatia de a preda DEEE catre sistemele de colectare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.Reprezentantul autorizat”
 
Cu privire la intrebarea de mai sus, daca exista o anexa cu tipurile de produse la care se aplica taxa de timbru verde, este bine de stiut ca echipamentele electronice si electrice sunt definite de HG nr. 448/2005 si se percepe taxa pentru toate echipamente electrice si electronice, fiind exceptate doar componentele acestora introduse pe piata. Nu exista prevazuta in legislatie nicio lista cu valoarea taxei de timbru verde aplicabila fiecarei categorii de produs in parte, avand in vedere ca aceasta este variabila in functie de costurile pe care le are fiecare colector de deseuri.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Categoriile de produse pentru care se aplica taxa de timbru verde":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 17 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016