keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vanzare produse ambalate: Cum se calculeaza taxa de mediu si cand se declara?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: taxa de mediu, ambalaje carton, fondul pentru mediu

Cum se calculeaza taxa de mediu si cand se declara, in cazul unei societati cu domeniu de activitate productia de dulciuri, care achizitioneaza cutii de carton personalizate pentru livrarea produselor finite.

Pretul ambalajului personalizat intra in costul de fabricatie, dar este evidentiat si pe factura de livrarea a marfii cu valoare 0 (zero). Cum este corect sa fie tratate cutiile de carton personalizate: ambalaje (cont3023) sau materiale auxiliare (cont3021)? Din punct de vedere al declararii la APM - MEDIU cui revine obligatia declararii: societatii care a dispus personalizarea sau producatorului? 
 
Raspunsul oferit de specialistul nostru, Irina Dumitrescu:

Conform art. 9 alin. (1) lit. d) din OUG 196/2005 veniturile Fondului pentru mediu se constituie din: 
”o contributie de 2 lei/kg, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala bunuri ambalate, care distribuie pentru prima data pe piata nationala ambalaje de desfacere, si de operatorii economici care inchiriaza, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si de valorificare prin reciclare prevazute in anexa nr. 3 si cantitatile de deseuri de ambalaje incredintate spre valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare”.
 
Cu privire la aceasta contributie Metodologia de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu aprobata prin OMM nr. 1503/2017 stabileste ca, obligatia de a declara la Fondul pentru mediu contributia de 2 lei/kg prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind
 
Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, revine: 
a) operatorilor economici care introduc pe piata nationala produse ambalate, operatorilor economici care importa/achizitioneaza intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, responsabili pentru deseurile generate de ambalajele primare, secundare si tertiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu exceptia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vanzare, a produselor; 
b) operatorilor economici care supraambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzarii/redistribuirii, responsabili pentru deseurile generate de ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata nationala; 
c) operatorilor economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, responsabili pentru deseurile generate de respectivele ambalaje; 
d) operatorilor economici care dau spre inchiriere, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje, responsabili pentru respectivele ambalaje. 
 
Contributia prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se plateste anual de catre acesti operatori economici pentru diferenta dintre cantitatile corespunzatoare obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie, prevazute in anexa nr. 3 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cantitatile de deseuri de ambalaje incredintate spre valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificare prin reciclare. Cantitatea de deseuri de ambalaje incredintate spre valorificare prin reciclare se considera ca fiind greutatea deseurilor de ambalaje care intra in operatia de reciclare in care acestea sunt reprelucrate in produse, materiale sau substante. 
 
Incepand cu 27.02.2019, conform Anexei nr. 1 la metodologia aprobata prin OMM 1503/2017 astfel cum a fost modificata prin OMM 149/2019, pct. 24, introducere pe piata nationala a unui produs este definita potrivit lit. r) din anexa nr. 1 la Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare. 
Operatia de introducere pe piata este rezervata numai unui producator sau importator persoana juridica care face achizitie intracomunitara. Producatorul este operatorul economic pentru care se proiecteaza sau se fabrica un produs. 
 
 
Produsele fabricate pentru un operator economic care isi aplica denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs, in scopul introducerii pe piata si/sau al punerii in functiune in Romania in numele sau, se considera a fi introduse pe piata nationala de catre acesta. 
Deseurile de ambalaje din lemn care sunt reciclate in ambalaje din lemn si cele care sunt reparate in vederea reutilizarii se considera a fi introduse pe piata la prima utilizare a acestora dupa efectuarea operatiilor respective. 
 
Se considera ca introducerea pe piata nu a avut loc cand un produs: 
- este importat ori achizitionat din statele membre ale Uniunii Europene, in vederea exportului intr-o tara terta ori livrarii catre statele membre de catre aceeasi persoana juridica; 
- se afla in locurile de depozitare ale producatorului (sau ale reprezentantului sau autorizat stabilit in Romania) sau ale importatorului, unde produsul nu este inca pus la dispozitie sau nu este livrat in vederea distributiei, consumului sau utilizarii, cu exceptia cazului in care legislatia aplicabila prevede altfel. 
In anexa nr. 1 la Legea nr. 249/2015 lit. r) introducere pe piata nationala este definita ca a face disponibil, pentru prima oara, un produs pe piata nationala. Persoana juridica cu sediul in Romania care, potrivit legislatiei aplicabile produsului respectiv, introduce pe piata nationala un produs, se considera ca fiind responsabila potrivit art. 16 alin. (1) si pentru ambalajul produsului.
 
Astfel, ambalajele personalizate (cutii de carton) se considera ca sunt introduse pe piata nationala de dvs. iar societatii ii revin obligatiile prevazute de OUG 196/2005 si metodologia de calcul mai sus mentionata cu privire la contributia de 2% datorata la Fondul pentru mediu. 
Contributia se datoreaza pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si de valorificare prin reciclare prevazute in anexa nr. 3 la OUG 196/2005 si cantitatile de deseuri de ambalaje incredintate spre valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare.
 
Formula matematica de calcul este:
 
Contributia = Max (a; b; c) * 2 lei,
unde:
Contributia = contributia datorata la Fondul pentru mediu, calculata in lei;
 
a = d e f g h;
b = (Qt * R - ∑qri);
c = (Qt * V - ∑qvi);
d = Max[(Qmetal * Rmetal - qrmetal); (QAl * RAl - qrAl)];
e = Max[(Qplastic * Rplastic - qrplastic); (QPET * RPET - qrPET)];
f = (Qlemn * Rlemn - qrlemn);
g = (Qhartie/carton * Rhartie/carton - qrhartie/carton);
h = (Qsticla * Rsticla - qrsticla);
 
QAl - cantitatea de ambalaje din aluminiu introdusa pe piata nationala;
Qhartie/carton - cantitatea de ambalaje din hartie/carton introdusa pe piata nationala;
Qlemn - cantitatea de ambalaje din lemn introdusa pe piata nationala;
Qmetal - cantitatea de ambalaje din metal introdusa pe piata nationala;
QPET - cantitatea de ambalaje din PET introdusa pe piata nationala;
Qplastic - cantitatea de ambalaje din plastic introdusa pe piata nationala;
Qsticla - cantitatea de ambalaje din sticla introdusa pe piata nationala;
Qt - cantitatea totala de ambalaje pentru care exista obligatia de a declara si de a plati potrivit art. 21;
qrAl - cantitatea valorificata efectiv prin reciclare a deseurilor de ambalaje din aluminiu;
qrhartie/carton - cantitatea valorificata efectiv prin reciclare a deseurilor de ambalaje din hartie/carton;
qri - cantitatea valorificata efectiv prin reciclare din materialul "i", respectiv plastic, sticla, metal, hartie/carton si, respectiv, lemn;
qrlemn - cantitatea valorificata efectiv prin reciclare a deseurilor de ambalaje din lemn;
qrmetal - cantitatea valorificata efectiv prin reciclare a deseurilor de ambalaje din metal;
qrPET - cantitatea valorificata efectiv prin reciclare a deseurilor de ambalaje din PET;
qrplastic - cantitatea valorificata efectiv prin reciclare a deseurilor de ambalaje din plastic;
qrsticla - cantitatea valorificata efectiv prin reciclare a deseurilor de ambalaje din sticla;
qvi - cantitatea valorificata efectiv din materialul "i", respectiv oricare dintre materialele pentru care exista obligatia de a declara si de a plati potrivit art. 21, prin orice operatie de valorificare, inclusiv prin valorificare prin reciclare sau prin incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie;
R - obiectivul global de valorificare prin reciclare;
RAl - obiectivul minim de valorificare prin reciclare pentru ambalajele din aluminiu;
Rhartie/carton - obiectivul minim de valorificare prin reciclare pentru ambalajele din hartie/carton;
Rlemn - obiectivul minim de valorificare prin reciclare pentru ambalajele din lemn;
Rmetal - obiectivul minim de valorificare prin reciclare pentru ambalajele din metal;
RPET - obiectivul minim de valorificare prin reciclare pentru ambalajele din PET;
Rplastic - obiectivul minim de valorificare prin reciclare pentru ambalajele din plastic;
Rsticla - obiectivul minim de valorificare prin reciclare pentru ambalajele din sticla;
V - obiectivul global de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie.
 
Daca in formula o diferenta are o valoare negativa, atunci se considera in calcul ca avand valoarea 0 (zero).
Cantitatea de deseuri de ambalaje valorificata intr-un an, suplimentar fata de obiectivul anual de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie, nu poate compensa obligatiile aferente altor ani.
Cantitatea de deseuri de ambalaje, valorificata prin alte forme decat reciclarea sau incinerata in instalatii de incinerare cu recuperare de energie, nu poate compensa obligatiile globale de valorificare prin reciclare.
 
Societatea este obligata sa declare lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala si cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate. Contributia se plateste numai in cazul neindeplinirii obiectivelor de valorificare a deseurilor de ambalaje.
Contributia  se declara si se plateste anual, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. 
 
In functie de modul de realizare a obiectivelor anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje (prin contract incheiat cu un operator economic autorizat sau in mod individual  societatii ii revin obligatiile reglementate in Capitolul V Modul de calcul al contributiei prevazute la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare din metodologia aprobata prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.503/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate consider corect contul 3023 - Materiale pentru ambalat.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016