Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La nivel national, gradul de insolventa existent este de 20% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de procentul de 64% din PIB, atat cat reprezinta activele bancare din Romania.
In cadrul unei conferinte de specialitate desfasurate la finele saptamanii trecute, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat:
"La nivel european, efectul de multiplicare bancar se traduce in 366% din PIB-ul european active bancare, iar 200% inseamna creditare comparabila cu PIB-ul european. In Romania discutam de 64% active bancare din PIB. Deci, nu vorbim in Romania de o bancarizare exagerata, dimpotriva.
Fondurile structurale sunt esentiale pentru acoperirea gap-ului existent intre Romania si celelalte tari europene (...) Noi, bancile, ca si celelalte industrii, urmarim o dinamica mai buna a economiei romanesti. Daca inregistram la nivel national o insolventa de 20% din PIB si intelegem ca de la astfel de cifre creeaza o neincredere generalizata si o restrictie a participarii jucatorilor in parteneriate ... De asemenea, 40% din creditarea neguvernamentala se acorda IMM, dar numai jumatate dintre acestea se califica pentru a primi credite. intelegem, astfel, nevoia considerabila a capitalizarii companiilor din Romania, dar nu numai a celor romanesti".
Potrivit reprezentantului ARB, pe tema fondurilor europene, bancile isi aroga o contributie esentiala la gradul de absorbtie existent la ora actuala.
"S-a discutat destul de mult despre subiectul fondurilor europene. De ce s-ar continua astfel de discutii? Pentru ca fondurile structurale in Romania au o importanta specifica. Daca plecam de la realitatile economiei romanesti si constatam ca acumularea de capital nu este una comparabila cu cea europeana, intelegem ca factorul de multiplicare al unui euro din fonduri structurale este covarsitor mai mare in Romania decat tarile europene, in general.
Fondurile structurale devin de importanta absolut prioritara, iar noi, bancile, ne bucuram sa fim solicitati in administrarea acestor fonduri (...) Suntem absolut onorati si intelegem rolul nostru economic si social din perspectiva cresterii gradului de absorbtie prin contributia bancilor in Romania. Cred ca experienta este esentiala, pe care trebuie sa o complementam acolo unde aceasta nu este. Bancile pot aduce acest bagaj de experienta in cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale in Romania", a explicat presedintele executiv al ARB.
Florin Danescu a apreciat, totodata, ca "piata libera inseamna riscuri, iar eliminarea acestora inseamna iesirea de pe piata libera".
"Suntem de acord cu faptul ca numarul mare de riscuri duce la refuzul unei decizii de business. Bancile constata aceeasi abordare si la nivel european, in general, apropo de riscuri. Exista o nota de pozitie a Federatiei Europene a Bancilor, care spune ca piata libera inseamna riscuri, dar dorinta de reglementare spre eliminarea riscurilor inseamna iesirea din piata libera. Asociatia Romana a Bancilor este absolut doritoare de participare la acest proiect al fondurilor structurale pentru Romania, dar suntem atenti, in acelasi, timp la riscul reputational, cu atat mai mult cu cat industria bancara considera ca exista o mare diferenta intre perceptie si realitate", a afirmat Danescu.
Banca Nationala a Romaniei /BNR/ organizeaza, joi, conferinta cu tema "Fondurile structurale pentru stimularea dezvoltarii-Rolul sistemului bancar din Romania in urmatoarea perioada de programare 2014-2020".
In cadrul dezbaterilor sunt abordate subiecte referitoare la absorbtia fondurilor europene sau e-learningul in sistemul bancar.
Sursa: Agerpres
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "In Romania, insolventa reprezinta 20 la suta din PIB":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul VPlanul secret al lui Boc: cota la 10 procente , TVA de 25 la sutaComisia Europeana impune reguli noi de capital pentru banci!Nota de debitare creditare poate fi document decontare intre societatea mama si sucursala?Evolutia deficitului bugetar. Ne vom bucura sau nu de stabilitate fiscala in perioada urmatoare?Ultimele articole
Revista de TAXE SI IMPOZITE vine cu ACCES la stagiul CECCAR 2021Sunteti profesionist cu experienta in sectorul public?TAXE SI IMPOZITE MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
VIDEO: Plata defalcata a TVA - Context si MotivatiiZoom fiscal: CAZIERUL FISCAL in 2015. Aspecte de interes!Noul format valabil pentru Formularul 088 de la 1 iulie 2016Acces rapid la informatiile gratuite din registrele de INSOLVENTA din UEReguli TVA in 2013 | Taxare inversa in cazul masurilor de simplificareUltimele articole
Ordinul 85/2021. A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor de plata accesoriiAjustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalOUG 9/2021. Modificari privind Fondul de garantare pentru plata creantelor salarialePrescriere creante in cazul sistemului TVA la incasare. Inchidere cont 4428. Analiza cu Ionut JingaOrdinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-
Mai multe articole despre insolventa
Articole similare
Comisia Europeana anunta cresteri economice pana in 2015Pentru cel putin un an, salariile si TVA nu vor reveni la valorile initialeFMI a \"inghetat\" TVA-ulBulgaria e inaintea Romaniei: raport FMIFITCH modifica metodologia de evaluare si aliniaza rating-ul Romaniei pentru datoria in moneda locala pe termen lung cu cel al datoriei in valuta pe termen lungUltimele articole
F. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiSecretarul de stat MEEMA: „Viitoarea strategie de redresare trebuie sa fi axata pe IMM-uri”MFP: Agentia Fitch Ratings a modificat perspectiva de tara din stabila in negativaReducerea treptata a deficitului bugetar propusa de MFP, acceptata de Comisia Europeana
Mai multe articole despre PIB
Articole similare
Hossu: FMI a spus ca exista posibilitatea majorarii salariului minimGuvernul a aprobat cadrul financiar al gestionarii fondurilor europene pentru perioada 2014-2020Sinteza modificari aduse de OUG nr. 26 in 2012: masuri de disciplina financiaraAnul 2017 e punct de cotitura pentru Romania daca nu isi foloseste fondurile structuraleTVA cheltuiala eligibila. Proiect finantare ONGUltimele articole
IMM-uri: Ghid de utilizare combinata a diferitelor instrumente financiarePrioritatile IMM-urilor pentru noul Guvern in 2016Sprijin de 8,5 milioane de euro pentru Romania din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene12 masuri pentru cresterea accesului IMM-urilor la finantareDe ce ar putea primi Romania 4 miliarde de euro
Mai multe articole despre fondurilor structurale
Articole similare
Ce directie iau 200 de milioane de euro investitii in urmatorii doi ani?MFP: Proiect de OUG privind emiterea de moneda electronicaIndicele Robor a crescut la 2,06%Lichiditatea institutiilor de credit - Regulamentul BNR 5/2015 privind modificarea articolului 11 din Regulamentului BNR 25/2015Agentia Fitch reconfirma rating-ul RomanieiUltimele articole
14 obligatii pentru toate unitatile de invatamant si elevi in contextul desfasurarii cursurilor pe timpul pandemiei Covid-19 (Informare ITM)Programul IMM-Factor-Produs de garantare a creditului comercial, pus in dezbatere publica. Firmele trebuie sa indeplineasca 7 criterii de eligibilitateRomanii au cumparat titluri Tezaur de peste 700 milioane lei! MFP anunta ca emisiunile vor continua pe tot parcursul anuluiTitluri de stat in lei si euro pentru populatie, vandute prin banci si listate la bursa! Anuntul facut de Ministerul FinantelorAtentie! Guvernul a ELIMINAT doua conditionalitati din programul IMM Invest
Mai multe articole despre bancile

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"