Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

In Romania, insolventa reprezinta 20 la suta din PIB

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, insolventa, pib, fondurilor structurale, bancile, imm

La nivel national, gradul de insolventa existent este de 20% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de procentul de 64% din PIB, atat cat reprezinta activele bancare din Romania.


In cadrul unei conferinte de specialitate desfasurate la finele saptamanii trecute, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat:

"La nivel european, efectul de multiplicare bancar se traduce in 366% din PIB-ul european active bancare, iar 200% inseamna creditare comparabila cu PIB-ul european. In Romania discutam de 64% active bancare din PIB. Deci, nu vorbim in Romania de o bancarizare exagerata, dimpotriva.

Fondurile structurale sunt esentiale pentru acoperirea gap-ului existent intre Romania si celelalte tari europene (...) Noi, bancile, ca si celelalte industrii, urmarim o dinamica mai buna a economiei romanesti. Daca inregistram la nivel national o insolventa de 20% din PIB si intelegem ca de la astfel de cifre creeaza o neincredere generalizata si o restrictie a participarii jucatorilor in parteneriate ... De asemenea, 40% din creditarea neguvernamentala se acorda IMM, dar numai jumatate dintre acestea se califica pentru a primi credite. intelegem, astfel, nevoia considerabila a capitalizarii companiilor din Romania, dar nu numai a celor romanesti".

Potrivit reprezentantului ARB, pe tema fondurilor europene, bancile isi aroga o contributie esentiala la gradul de absorbtie existent la ora actuala.

"S-a discutat destul de mult despre subiectul fondurilor europene. De ce s-ar continua astfel de discutii? Pentru ca fondurile structurale in Romania au o importanta specifica. Daca plecam de la realitatile economiei romanesti si constatam ca acumularea de capital nu este una comparabila cu cea europeana, intelegem ca factorul de multiplicare al unui euro din fonduri structurale este covarsitor mai mare in Romania decat tarile europene, in general.

Fondurile structurale devin de importanta absolut prioritara, iar noi, bancile, ne bucuram sa fim solicitati in administrarea acestor fonduri (...) Suntem absolut onorati si intelegem rolul nostru economic si social din perspectiva cresterii gradului de absorbtie prin contributia bancilor in Romania. Cred ca experienta este esentiala, pe care trebuie sa o complementam acolo unde aceasta nu este. Bancile pot aduce acest bagaj de experienta in cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale in Romania", a explicat presedintele executiv al ARB.

Florin Danescu a apreciat, totodata, ca "piata libera inseamna riscuri, iar eliminarea acestora inseamna iesirea de pe piata libera".

"Suntem de acord cu faptul ca numarul mare de riscuri duce la refuzul unei decizii de business. Bancile constata aceeasi abordare si la nivel european, in general, apropo de riscuri. Exista o nota de pozitie a Federatiei Europene a Bancilor, care spune ca piata libera inseamna riscuri, dar dorinta de reglementare spre eliminarea riscurilor inseamna iesirea din piata libera. Asociatia Romana a Bancilor este absolut doritoare de participare la acest proiect al fondurilor structurale pentru Romania, dar suntem atenti, in acelasi, timp la riscul reputational, cu atat mai mult cu cat industria bancara considera ca exista o mare diferenta intre perceptie si realitate", a afirmat Danescu.

Banca Nationala a Romaniei /BNR/ organizeaza, joi, conferinta cu tema "Fondurile structurale pentru stimularea dezvoltarii-Rolul sistemului bancar din Romania in urmatoarea perioada de programare 2014-2020".

In cadrul dezbaterilor sunt abordate subiecte referitoare la absorbtia fondurilor europene sau e-learningul in sistemul bancar.

Sursa: Agerpres
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016