Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit unor documente oficiale emise de Comisia Europeana, Romania a inregistrat unele dintre cele mai mari pierderi la nivel de UE in ce priveste TVA-ul necolectat.
Astfel, tara noastra a pierdut 10,3 miliarde de euro in 2011 din TVA necolectat, reprezentand diferenta dintre veniturile teoretice si cele inregistrate de stat, si ocupa prima pozitie in randul statelor UE dupa ponderea acestor sume in PIB.
Asa cum citeaza publicatia LeMonde, Romania, Grecia si Letonia sunt tarile cu cele mai mari pierderi din TVA neincasat raportate la PIB. Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro in 2011, iar Letonia 1 miliard de euro.
In cazul Romaniei, veniturile neincasate se situeaza la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, in timp ce in Grecia reprezinta 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro.
La nivelul UE, sumele neincasate totalizeaza circa 193 de miliarde de euro, reprezentand 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii in anul 2011.
Cele mai mari pierderi, in functie de valoare, sunt inregistrate de marile economii ale UE. Italia are pierderi de 36,1 miliarde de euro (2,3 % din PIB), Franta de 32,2 miliarde de euro (1,6%), Germania de 27 miliarde de euro (1%), Marea Britanie de 19,5 miliarde de euro (1,1%) si Spania de 15,2 miliarde de euro (1,45%).
Romania se situeaza imediat dupa cele mai mari cinci economii UE in privinta valorii TVA necolectat, dupa Spania. in timp ce Romania a avut in 2011 un PIB de 131,3 miliarde de euro, economia Spaniei a totalizat 1.046,3 miliarde de euro.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Sursa: Mediafax
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Premierul sustine modificarea legii privind achizitiile publice. Ce modificari se produc?Legea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Ce declaratii se depun obligatoriu la 25 octombrieAvertisment ITM: Nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, pedepsite cu inchisoare de pana la 3 aniSeminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAArticole similare
Studiu de caz: Procedura de recuperare TVA in cazul unui PFACum gestionam TVA-ul dupa iesirea din sistemul TVA la incasare?Articole similare
TVA-ul scade de la 19% la 18%, potrivit noului program de guvernareComisia Europeana are vesti bune pentru RomaniaProiectul de buget pe anul 2020, pus in Dezbatere PublicaConsiliul fiscal, despre proiectul de buget 2019: Veniturile din TVA sunt supraevaluateVeniturile din TVA au depasit prevederile bugetare cu 3% in februarieUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principalitest web design - nu stergetiF. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiArticole similare
Export echipamente. Tratament TVACesiune creanta debitor insolvabil. Inregistrari contabileCum combate UE frauda in domeniul TVA?Declaratia Unica in 2024. ANAF a publicat un GHID util contribuabililorCodul fiscal 2011 (Partea I.4): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG 30 din 2011Ultimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"