Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Joaca de-a soarecele si pisica: Patriciu nu se mai intelege cu BNR-ul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: bnr, patriciu, scandal bnr, afaceri patriciu, sistem de creditare, comunicat bnr

Ceea ce ar fi trebuit sa fie un comunicat oficial din partea BNR-ului a atins punctual declaratiile facute de Dinu Patriciu cu privire la sistemul bancar din Romania. Patriciu a declarat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca modul de functionare a bancilor autohtone ar trebui schimbat in totalitate, aducand critici mai multor aspecte din acest domeniu. Banca Nationala a Romaniei a reactionat destul de dur la aceste declaratii ale omului de afaceri si nu a uitat sa critice fiecare dintre precizarile facute de Patriciu.

Conflictul s-a iscat astfel la scurt timp dupa ce Patriciu a raspuns ce crede despre nevoia de a schimba sistemul bancar din Romania, iar acesta a raspuns ca intregul mediu ar trebui transformat complet: "Sistemul bancar romanesc trebuie restructurat cap-coada. Ar trebui sa existe banci mici, locale, apoi institutii financiare regionale si marile banci. Noi, avand un singur nivel, suferim pentru ca este aplicata aceeasi grila de judecata si pentru firmele mici, si pentru multinationale".

De asemenea, Dinu Patriciu a mentionat ca, din punctul sau de vedere, un astfel de sistem care nu functioneaza corespunzator va creste lipsa de lichididati in sectorul privat, considerand ca multe banci prefera deja sa finanteze Guvernul si sa nu mai sprijine astfel mediul privat. In plus, acesta a afirmat ca BNR-ul nu poate sa gestioneze corect situatia: "BNR nu poate sa tina in frau nimic. Este absurd ca BNR, in acelasi timp, sa detina controlul sistemului bancar si sa faca politica monetara. In aceste conditii, normal ca sunt luate decizii proaste, precum garantiile materiale impuse bancilor in relatiile cu clientii".

BNR a emis un comunicat de presa pentru a raspunde declaratiilor facute de Patriciu. Facand referire la declaratia de mai sus, BNR a amintit ca sistemul criticat de Patriciu este aplicat si functioneaza in mai multe tari europene si din lume, fara sa nege ca exista intr-adevar in unele tari o separare a supravegherii de politica monetara :

"Dar, in ultima vreme, tari care au separat supravegherea de banca centrala, in institutii specializate, revin la sistemul unificat. Romania, prin lege, a mentinut supravegherea la Banca Centrala. Acest sistem este "scapat din frau" numai in conceptia domnului Patriciu. In realitate, daca la aceasta ora contribuabilul roman nu este obligat sa scoata din buzunar nici macar un singur leu pentru a finanta banci aflate in dificultate, aceasta performanta arata ca tocmai unificarea politicii monetare cu supravegherea, la Banca Centrala, asigura fluiditatea si soliditatea sistemului bancar romanesc".

In ceea ce priveste criticile aduse de Dinu Patriciu sistemului de creditare din Romania, comunicatul emis de BNR a raspuns vehement:

"Reamintim ca sistemul bancar din Romania, in care sunt integrate cele mai multe dintre institutiile de credit, a fost intr-adevar restructurat de la cap la coada. In urma acestor restructurari a rezultat un sistem bancar modern si eficient, care la aceasta ora are o solvabilitate de peste 14%. Cu peste 6% peste normele internationale. In legislatia romaneasca nu exista niciun fel de restrictii de ordin geografic sau cu privire la marimea institutiilor de credit. Asa ca, dupa incheierea procesului de restructurare, a rezultat un sistem de creditare diversificat: 39 de banci sunt universale, cu o retea de sucursale in toata tara (marile banci, de deasupra, cum noteaza domnul Patriciu); doua banci pentru locuinte; 48 de cooperative de credit, plus o banca centrala a cooperativelor; 206 institutii financiare nebancare, care acorda credite si 2.957 de case de ajutor reciproc. Astfel de institutii se infiinteaza atunci cand exista initiativa, capital si interese de afaceri, o cerinta esentiala fiind respectarea criteriilor legale".

Referitor la declaratia omului de afaceri care amintea ca bancile trimit banii in afara tarii si ca isi retrag sprijinul acordat companiilor din mediul privat, BNR-ul a comunicat ca, in realitate, "sucursalele din Romania au inceput sa trimita catre grupurile din care fac parte tot mai multi bani", dar ca problema este faptul ca sumele care mai raman in tara pentru companiile private sunt foarte mici astfel ca se creeaza necesitatea investitiilor". Astfel, potrivit aceluiasi comunicat, bancile din Romania detineau la 31 august 2011 circa 22 de miliarde de euro atrase din afara tari, 20,2 miliarde euro fiind de la bancile-mama.

Dinu Patriciu are o avere estimata la 2,2 miliarde de lei si a achizitionat in anul 2009 Banca Populara a Georgiei. Acesta detine numeroase companii in diferite domenii si este detinatorul grupului Mercadia Holland care detine magazinele Mic.ro, Macro si MiniMax Discount, casele de pariuri Bet Cafe Arena, BioGood (magazine cu produse bio), precum si restaurantele Heritage si Madame Pogany's din Bucuresti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Joaca de-a soarecele si pisica: Patriciu nu se mai intelege cu BNR-ul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016