Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Amnistia fiscala, solutie italiana pentru Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2010
Tags: amnistia fiscala

Amnistia fiscala, solutie italiana pentru Romania? Oamenii de afaceri au propus reprezentantilor FMI un program de repatriere a sumelor plecate din Romania, printr-o taxare scazuta. FMI nu a comentat ...


Amnistia fiscala, solutie italiana pentru Romania?

Oamenii de afaceri au propus reprezentantilor FMI un program de repatriere a sumelor plecate din Romania, printr-o taxare scazuta. FMI nu a comentat masura, dar a catalogat-o drept interesanta. Guvernantii ar putea readuce in tara zeci de miliarde de euro prin adoptarea amnistiei fiscale, spun oamenii de afaceri. Economistii spun ca masura este buna, insa pe termen scurt.

Ion Ion Ţiriac a propus miercuri seara Fondului Monetar International, in cadrul intalnirii dintre delegatia institutiei internationale la Bucuresti si oamenii de afaceri, amnistia fiscala. Mai exact, Guvernul sa demareze un program pe o perioada determinata prin care sumele plecate din Romania sa se intoarca in tara prin aplicarea unui impozit redus.

Mie unul mi-a placut pentru ca mi-a aratat ca nu sunt singurul descreierat care vorbeste despre treaba asta", a comentat omul de afaceri Dinu Patriciu propunerea lui Ion Ion Ţiriac. El a adaugat ca reprezentantii delegatiei FMI la Bucuresti nu au comentat aceasta propunere, dar au catalogat-o drept interesanta.

Impozit de 3,5%-7% pe averile repatriate
Patriciu a explicat ca un astfel de program ar aduce foarte multi bani in tara si ca este o masura absolut normala. „Nu este o iertare de pacate, ci o impozitare a veniturilor care au fost expatriate in timp, tocmai din cauza lipsei de stabilitate si de certitudini a economiei romanesti", a explicat Patriciu, care a adaugat ca masura a fost aplicata si in alte tari si a avut un real succes.

Cel mai recent exemplu este cel al Italiei, care a aplicat programul in perioada 15 octombrie 2009 - 15 aprilie 2010. Omul de afaceri a iterat o astfel de masura si in luna mai, cand afirma ca plata catre stat privind aceste averi din strainatate ar trebui sa fie un impozit fix de 3,5%-7%. Mai exact, pentru fiecare 100 de milioane de euro repatriate, statul ar incasa intre 3,5 milioane de euro si 7 milioane de euro.

De asemenea, el spunea ca numai in bancile elvetiene sunt in acest moment depozitate aproximativ 18 miliarde de euro, potrivit estimarilor unor bancheri. Masura este sustinuta si de Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, care este de parere ca un astfel de program este propice in tarile cu o evaziune fiscala ridicata, cum este si cazul Romaniei. „Orice masura care aduce bani in tara este potrivita in acest moment.

In tarile cu evaziune fiscala ridicata, cum este si cazul Italiei, are sens sa adopti astfel de masuri", a explicat Lungu. El subliniaza ca ar trebui aplicate concomitent masuri de reducere a evaziunii fiscale si este foarte important sa nu se creeze anticipatii legate de o eventuala repetare a acestui program. „Creandu-se un precedent, este important ca peste patru-cinci ani sa nu se doreasca iar o astfel de masura", a mai spus economistul.

Solutie doar pe termen scurt


Pe de alta parte, Bogdan Glavan, membru fondator al Centrului pentru Economie si Libertate, considera ca amnistia fiscala nu este o solutie sustenabila pe termen lung pentru cresterea economica din Romania. „A avut ceva succes acolo unde a fost aplicata, in economii mature, insa Romania are nevoie de surse permanente si semnificative pentru investitii.

Nu-i incurajezi sa-si pastreze banii in Romania pe termen lung", a explicat Glavan. El este de parere ca aceasta masura va amana reducerea evaziunii detreminate de restrictivitatea fiscala. „Atragerea de capital in Romania nu se poate face prin masuri de acest ordin, ci prin reducerea semnificativa a fiscalitatii. Daca faci o amnistie, e ca si cum ai permite temporar o evaziune fiscala ridicata", a adaugat el.

Intrebat daca exista posibilitatea unei amnistii fiscale pentru oamenii de afaceri romani pentru a-si transfera banii din conturile straine in Romania, Adriean Videanu, ministrul Economiei, a afirmat ca nu crede intr-o astfel de masura, iar la nivelul ministerului pe care il conduce nu s-a discutat o asemenea propunere. „Sincer sa fiu, la nivelul informatiilor pe care eu le am, nu cred ca sunt romani cu multi bani in afara si o astfel de masura ar crea mai mult un haos moral", a spus Videanu.

Reteta altora
Programe de amnistitie fiscala au fost adoptate si de Italia, Franta, Marea Britanie sau Germania. Cel mai recent exemplu, este cel al Italiei, in cazul careia au fost declarate 104,5 miliarde de euro. Timp de sase luni, in intervalul 15 octombrie 2009 - 15 aprilie 2010, italienii care detineau active in afara Italiei au avut posibilitatea de a le declara, platind taxele aferente, dobanzile pentru intarzieri si o penalizare de 5% din totalul declarat. Plata s-a facut prin intermediul companiilor financiare care efectuau platile cu titlu anonim catre fisc.

FMI: un semn de disperare
Cand Italia a adoptat amnistia fiscala, iar in Polonia se discuta demararea unui astfel de program, reprezentantii Fondului Monetar International au catalogat decizia ca fiind un „semn de disperare". „Amnistia fiscala este un semn de disperare", declara Marek Belka, seful departamentului pentru Europa din FMI. In cazul Poloniei, „situatia nu este de asa natura incat sa avem nevoie sa ajungem la disperare", a mai spus el.

Fondul Monetar International se opune in mod traditional unor masuri de admistie fiscala, preferand transparenta si eficienta in colectarea taxelor la buget. Propunerea oamenilor de afaceri din Romania nu a fost comentata de membrii delegatiei FMI, dar a fost considerata interesanta.

Sursa Adevarul 30/07/2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016