Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Ajustarea TVA in cazul vanzarii unui mijloc fix sub valoarea ramasa neamortizata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: mijloc fix, tva, inregistrari contabile

Valabil la 19.09.2011 In ceea ce priveste vanzarea unui mijloc fix sub valoarea ramasa de amortizat in contabilitate, se va stabili daca este obligatorie sau necesara ajustarea TVA dedusa initial pentru achizitia mijlocului fix respectiv. De asemenea, pentru o mai buna exemplificare a situatiei date, se va intocmi si monografia contabila, facandu-se in acelasi timp referire si la legislatia in vigoare.

Potrivit art.137 alin. (1) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal  baza de impozitare a TVA pentru livrari de bunuri si prestari de servicii este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
 
Articolul 149 din Codul fiscal cuprinde reglementari cu privire la ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital. Insa, ajustarea reprezinta o procedura aplicabila atunci cand s-a dedus TVA pentru un bun si, ulterior, in perioada de ajustare, bunul este vandut in regim de scutire fara drept de deducere, ori este casat sau isi inceteaza existenta din orice alt motiv decat vanzarea cu TVA.
 
Astfel, conform alin. (4) lit. d) al acestui articol, ajustarea taxei deductibile se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia cazurilor in care se dovedeste ca respectivul bun de capital a facut obiectul unei livrari sau unei livrari catre sine pentru care taxa este deductibila.
 
Ca atare, ajustarea de TVA prevazuta la articolul sus mentionat nu se efectueaza de persoana impozabila in situatia in care a dedus TVA la obtinerea bunului de capital si acest bun de capital, indiferent ca este bun imobil sau alt bun de capital, este vandut cu TVA, nici in situatia in care valoarea de vanzare este mai mica decat valoarea bunului respectiv inregistrata in contabilitate. In acest sens, in Circulara Ministerului Economiei si Finantelor nr. 52657 din 13 septembrie 2007, cu privire la ajustarea TVA aferente achizitiei, constructiei, transformarii sau modernizarii bunurilor imobile se atrage atentia ca la vanzarea sub pret nu se efectueaza ajustari de TVA.
 
In concluzie, in situatia in care livrarea se efectueaza in regim normal de taxare baza de impozitare a TVA se determina in conformitate cu prevederile art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Societatea nu are obligatia de a colecta TVA la nivelul taxei deduse la achizitia mijlocului fix vandut la un pret mai mic decat valoarea ramasa de amortizat.
 
Inregistrarile contabile aferente vanzarii mijlocului fix sunt:
1. Inregistrarea facturii de vanzare:
 
461 = %                                    
 Debitori diversi                              7583
                                        Venituri din vanzarea activelor
                    si alte operatii de capital                                        
4427                       
                           TVA colectata
                         
2. Scoaterea din gestiune a mijlocului fix vandut:
 
 
% = 21XX 
281                                    Imobilizari corporale
 Amortizarea imobilizarilor
              corporale                                                           
     6583 
Cheltuieli privind activele cedate
      si alte operatii de capital
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Ajustarea TVA in cazul vanzarii unui mijloc fix sub valoarea ramasa neamortizata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016