Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Masuri de simplificare pentru deseuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: tva, mijloace fixe

Intrebare: O firma de dezmembrari auto achizitioneaza de la o societate platitoare de TVA un autoturism uzat radiat din circulatie in vederea dezmembrarii. Este corecta factura cu TVA sau trebuia facuta taxare inversa.


Raspuns: Masurile de simplificare reglementate prin art. 160 alin. 2 lit. a) din Codul fiscal sunt aplicabile numai in situatia in care autoturismul respectiv este livrat dezmembrat, sub forma deseurilor feroase la care se face referire in mod expres prin Codul fiscal "livrarea de deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;". In situatia in care autoturimul este livrat ca atare, proprietarul trebuie sa aplice regimul normal de taxare prin emiterea facturii cu TVA colectata prin aplicarea cotei standard TVA de 24% chiar daca autoturismul este radiat si firma dvs. urmeaza sa il dezmembreze.
 
Pentru aplicarea masurilor de simplificare, proprietarul autoturismului trebuie sa intocmeasca formalitatile de casare a acestuia si sa il dezmembreze efectiv.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului. Aceasta definitie este preluata din normele normele de aplicare ale art. 24 alin. (15) din Codul fiscal , punctul 71^6 "… Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
 
Pentru casare unui mijloc fix trebuie efectuate urmatoarele formalitati:
- incheierea unui proces verbal de constatare a deprecierii activului si formularea propunerii de casare cu motivarea acesteia. De regula, o astfel de constatare se efectueaza in cadrul inventarierii anuale a patrimoniului.
- aprobarea propunerii de casare de catre conducatorul firmei;
- desemnarea unei comisii de casare pe baza deciziei emise de catre conducatorul firmei;


- casarea efectiva si incheierea unui proces verbal de casare cu privire la piesele rezultate din casare, etc.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Masuri de simplificare pentru deseuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016