Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O firma de dezmembrari auto achizitioneaza de la o societate platitoare de TVA un autoturism uzat radiat din circulatie in vederea dezmembrarii. Este corecta factura cu TVA sau trebuia facuta taxare inversa.
Raspuns: Masurile de simplificare reglementate prin art. 160 alin. 2 lit. a) din Codul fiscal sunt aplicabile numai in situatia in care autoturismul respectiv este livrat dezmembrat, sub forma deseurilor feroase la care se face referire in mod expres prin Codul fiscal "livrarea de deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;". In situatia in care autoturimul este livrat ca atare, proprietarul trebuie sa aplice regimul normal de taxare prin emiterea facturii cu TVA colectata prin aplicarea cotei standard TVA de 24% chiar daca autoturismul este radiat si firma dvs. urmeaza sa il dezmembreze.
Pentru aplicarea masurilor de simplificare, proprietarul autoturismului trebuie sa intocmeasca formalitatile de casare a acestuia si sa il dezmembreze efectiv.
Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului. Aceasta definitie este preluata din normele normele de aplicare ale art. 24 alin. (15) din Codul fiscal , punctul 71^6 "… Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
Pentru casare unui mijloc fix trebuie efectuate urmatoarele formalitati:
- incheierea unui proces verbal de constatare a deprecierii activului si formularea propunerii de casare cu motivarea acesteia. De regula, o astfel de constatare se efectueaza in cadrul inventarierii anuale a patrimoniului.
- aprobarea propunerii de casare de catre conducatorul firmei;
- desemnarea unei comisii de casare pe baza deciziei emise de catre conducatorul firmei;
- casarea efectiva si incheierea unui proces verbal de casare cu privire la piesele rezultate din casare, etc.
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
In atentia persoanelor fizice: Formulare modificateCe trebuie sa contina contractul de asigurare?Jean-Marc Cambien, partener EY Romania: Cum schimba digitalizarea tratamentul TVA pentru serviciile financiare?Nou comunicat privind Formularul 089Noua versiune disponibila pentru Declaratia 112Ultimele articole
Cum se efectueaza ajustarea de TVA a mijloacelor fixe? Exemplu de calculProiect de Ordin ANAF. Modelul si continutul formularului 711 “Declaratie de regularizare pentru cheltuielile cu educatia timpurie”Ministerul Muncii modifica normele metodologice privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salarialeProcedura de conectare a caselor de marcat la ANAF a devenit operationala. Care sunt termenele limita pentru contribuabili?HoReCa ar putea beneficia de un nou ajutor de stat! Schema se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Articole similare
Casarea mijloacelor fixe. Societate aflata in inactivitateStiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Casare mijloc fix. TVA. Deductibilitatea cheltuielilorImbunatatiri sediu social luat in comodat. Impozit pe profit si regimul TVAAplicarea amortizarii fiscale si amortizarea degresivaUltimele articole
Cum se efectueaza ajustarea de TVA a mijloacelor fixe? Exemplu de calculLegea 239/2020. Facilitati FISCALE aferente cheltuielilor cu educatia timpurie, invatamantul profesional si tehnic si invatamantul dualCase de marcat si reducerea costului lor din impozitul pe profitVanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. Regim fiscal TVA.Achizitie MIJLOACE FIXE second hand. Deducerea TVA si inregistrarea in evidenta contabila
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"