Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare inregistrare in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, anulare inregistrare scopuri tva, mijloace fixe

Intrebare: O societate inregistrata ca platitoare de TVA, chiar daca nu se incadra, nu mai desfasoara activitate de 16 luni. Poate sa i se anuleze inregistrarea in scopuri de TVA? Ce inregistrari contabile se vor face inainte de depunerea ultimului decont de TVA?


Raspuns:

Incepand cu 01 ianuarie 2012, conform art. 152 alin. (7) ultima teza din Codul fiscal, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate sa solicite anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in urmatoarele conditii:

a) in anul precedent a realizat o cifra de afaceri mai mica de 35000 euro (119000 lei, la cursul de la data aderarii);
b) in anul in curs pentru perioada care a trecut de la inceputul exercitiului financiar, cifra de afaceri recalculata proportional cu numarul de luni trecute din an, este mai mica de 35000 lei (119000 lei) raportat la numarul de luni;
c) cererea de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA se realizeaza in baza formularului 096 si se depune in perioda 01 – 10 a lunii sau a trimestrului urmator celui avute ca perioada de depunere a decontului de TVA.

Legiuitorul a prevazut ca daca cererea de anulare se depune in anul 2012, pentru bunurile achizitionate inainte de 30 septembrie 2011 nu se impune ajustarea TVA, conform temeiului normativ amintit mai sus, situatie consideram aplicabila si dva avand in vedere perioada de inactivitate.

Astfel, din punctul de vedere al decontului de TVA nu se necesita ajustarea TVA si nici efectuarea de inregistrari contabile, pentru achizitiile efectuate pana la 30 septembrie 2011 aflate in stoc.

Daca de exemplu ati cumparat materii prime/active imobilizate in decembrie 2011, se impune ajustarea TVA de la stocuri/active imobilizate.

Inregistrare contabila:

635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4427 "TVA colectata".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016