Tags: incasare facturi, facturi in lei
O factura emisa in lei, catre o persoana fizica din Romania, se poate incasa in euro? Multumesc!
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 0 angajati
• Platitoare TVA: Nu
• Cod CAEN: 4773
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Cu exceptia prestarii de servicii externe (transport international de marfuri si de persoane si turismul international), incasarea in valuta, fie in numerar, fie prin transfer bancar intre doua persoane rezidente in Romania nu este permisa, fiind obligatorie incasarea in lei a contravalorii facturilor emise, fie in lei, fie in valuta.
In acest sens, aduc drept argument prevederile Regulamentului B.N.R. nr. 4 din 1 aprilie 2005 Republicat privind regimul valutar, cu ultima modificare efectuata prin Regulamentul B.N.R. nr. 7 din 4 august 2020 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar, publicat in M. Of. nr. 711 din 7 august 2020.
Astfel, la CAPITOLUL II "Regimul valutar" SECTIUNEA a II-a "Operatiuni valutare intre rezidenti", interdictia incasarii in valuta este reglementata prin art. 3 alin. (1)
"(1) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta. "
Asa cum rezulta chiar din textul regulamentului, situatia prezentata de dvs. nu se incadreaza in categoria exceptiilor reglementate prin anexa nr. 2
"Categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:
a) persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;
b) persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
c) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere, ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;
d) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e) persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;
f) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;
g) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare incheiate intre rezidenti si in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati, daca este cazul, in autorizatia de perfectionare activa;
h) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;
i) persoanele juridice, pentru platile efectuate catre furnizori si subfurnizori, aferente bunurilor si serviciilor care intra in componenta produselor exportate, respectiv contribuie la realizarea serviciilor exportate. Nu se includ in aceasta categorie bunurile cumparate de la furnizori si subfurnizori rezidenti, destinate comercializarii la export ca atare/direct, in aceeasi forma in care au fost cumparate, fara ca exportatorul sa fi creat valoare adaugata respectivelor bunuri."
Astfel, in situatia in care tranzactia pentru care s-a emis
factura nu se incadreaza in niciuna din situatiile enumerate anterior, chiar daca negocierea pretului de vanzare se efectueaza in valuta, iar factura se emite in valuta, incasarea trebuie efectuata in lei, la cursul valutar din data emiterii facturii, ca data a exigibilitatii TVA. Incasarea trebuie efectuata prin transfer bancar conform obligatiei reglementate prin Legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar, art. 1 alin. (1)
"(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii."
Totusi, ca exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1), pot fi efectuate incasari/plati in numerar, dar in limita plafonului reglementat prin art. 3 alin. (1) lit. a) si lit. c) din Legea nr. 70/2015
"(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
a) incasari de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
.....
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;"
In acest context, trebuie retinut faptul ca se interzice fragmentarea incasarilor in numerar aferente unei facturi emise, dar si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri, interdictii reglementate prin art. 3 alin. (2)
"(2) Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei."
In concluzie, daca nu se incadreaza la exceptii, valoarea facturii aferente unei tranzactii efectuate intre doua persoane rezidente in Romania nu poate fi incasata in valuta, indiferent de faptul ca factura se emite in lei sau in valuta.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Venituri din chirii. Declaratia unica
Intrebare:
O persoana fizica, administrator si asociat unic al unui SRL cu CAEN de constructii, platitor impozit pe profit, inchiriaza un camion acestui SRL (la care e asociat unic si admin). SRL retine impozitul pe venituri din chirii, il declara in D100 la cod 628 si il plateste la stat. PF a omis sa depuna Declaratia Unica (a uitat-o in geanta, nu are cont spv pe PF), deci, ce ma sfatuiti, sa mai fac DU estimativa pentru 2024 sau sa depun direct finala pana in 25.03.25? Prin DU se declara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
Am dori sa stim cine trebuie sa genereze codul UIT in cazul in care un client de-al nostru doreste sa transporte la noi ambalaje cumparate din UE in nume propriu. Aceste ambalaje vor fi ulterior utilizate de noi pentru marfa vanduta clientului in cauza. Cu stima.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emiterea autofacturii in cazul in care furnizorul nu isi indeplineste obligatia
Intrebare:
Societatea noastra a cumparat un teren de 8647 mp si unul de 316 mp. La data de 11 noiembrie a fost facut contractul de vanzare cumparare, pretul ferm al vanzarii este de 140.000 euro tva (se va aplica taxare inversa) plata pretului se va face in lei la cursul BNR al zilei valabil la efectuarea platii. Plata se va face incepand de la data efecturarii contractului de vanzare-cumparare. La data respectiva nu am primit o factura. In cazul de fata, care ar fi cota de tva si emiterea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recalculare pensie
Intrebare:
Societatea are un angajat a carui varsta a trecut de 70 ani.
Este incadrat full time si achita toate obligatiile de plata: impozit pe salariu, CAS si CASS.
Intrebare:
Contributiile care le plateste pentru salariul incasat, se mai ia in calcul la recalcularea pensiei daca acesta solicita Casei de pensii in baza adeverintei pe care societatea o elibereaza?
Multumesc si Sarbartori Fericite!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<