keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Contractele de inchiriere. Este obligatorie inscrierea la organul fiscal competent?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iun. 2021 Exclusiv
Tags: contracte de inchiriere, inregistrare la organul fiscal competent

In cazul unui contract de inchiriere spatiu intre o persoana juridica (Locatar) si persoana fizica (locator) se pune intrebarea: in ce masura dezavantajeaza sau la ce riscuri se supune persoana juridica in cazul in care persoana fizica nu inregistreaza contractul de inchiriere la ANAF? In contract ar trebui prevazuta clauza cu privire la inregistrarea contractului la ANAF de catre locator?

Raspuns oferit de Portal Codul Fiscal:
 

Obligatia inregistrarii contractelor de inchiriere la organul fiscal competent a fost eliminata din legislatia fiscala prin O.U.G. nr. 18/2018. 
Ulterior, s-a adoptat posibilitatea inregistrarii fiecarui contract de inchiriere la organul fiscal prin O.P.A.N.A.F. nr. 114  din 21 ianuarie 2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". 
 
Acest act normativ a fost adoptat, atat  in  baza prevederilor  art. 342 alin. (1) si (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cat si in baza prevederile art. 1798  "Caracterul executoriu" din Codul civil conform caruia "Contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege." Incheierea contractelor in forma autentica se refera la inregistrarea contractului de inchiriere la notar.
 
Astfel, potrivit prevederilor din Anexa nr. 1 din ordin, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata pot fi inregistrate la organele fiscale centrale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.   
 
Organul fiscal central competent este:
    a) organul fiscal central in a carui evidenta locatorul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii;
    b) organul fiscal central in a carui raza teritoriala locatorul, persoana fizica rezidenta, are domiciliul fiscal, potrivit legii;
    c) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunul care face obiectul contractului de locatiune - in cazul persoanelor fizice nerezidente."
 
Astfel, contractul de inchiriere incheiat intre locator si locatar care cuprinde clauze distincte privind drepturile si obligatiile partilor, inclusiv tariful de inchiriere negociat, este valabil chiar daca nu este inregistrat la organul fiscal sau autentificat la notar.
Pentru veniturile din inchiriere, persoana fizica are obligatia declararii prin declaratia unica, societatea comerciala neavand nicio obligatie in acest sens.
 
Prin urmare, societatea nu se supune la niciun risc in situatia in care persoana fizica nu inregistreaza contractul de inchiriere la organul fiscal. 
 
Mai mult, avand in vedere prevederile de la art. 1798 "Caracterul executoriu" din Codul civil, este in avantajul persoanei fizice sa inregistreze contractul la organul fiscal.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016